Μητέρα και κόρη από την Θεσσαλονίκη στοχεύουν με τα….τόξα τους στους Ολυμπιακούς αγώνες!

κορυφαία τοξοβόλος της χώρας μας, με έξι συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες Ευαγγελία Ψάρρα και η κόρη της, μέλος της εθνικής ομάδας τοξοβολίας Μαρία Νασούλα, μοιράζονται την ίδια αγάπη

Must Read

Με το βλέμμα στραμμένο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το 2024 είναι μία μητέρα και η κόρη της, που μοιράζονται την αγάπη τους για την τοξοβολία.

Η κορυφαία τοξοβόλος της χώρας μας, με έξι συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες Ευαγγελία Ψάρρα και η κόρη της, μέλος της εθνικής ομάδας τοξοβολίας Μαρία Νασούλα, μοιράζονται τις ίδιες αγωνίες, καθώς, όπως εξηγούν η τοξοβολία γι’ αυτές, ειδικά με προπονητή τον άντρα της οικογένειας, σύζυγο και πατέρα, είναι καθαρά οικογενειακή υπόθεση.

Την ερχόμενη Κυριακή ξεκινάει η διαδικασία πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στα European Games, Krakow, Poland. Στο Lilleshal της Αγγλίας, θα δοθούν, μετά από αγώνα πρόκρισης, κάρτες για τα European Games 2023 και έπεται μια μακρά και δύσκολη συνέχεια, με παγκόσμια και πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Μια δύσκολη προσπάθεια, που αξίζει τον κόπο, καθώς εφόσον πετύχει την έβδομη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς αγώνες, η Ευαγγελία Ψάρρα θα γίνει η πρώτη τοξοβόλος στον κόσμο και η πρώτη Ελληνίδα σε όλα τα αθλήματα που καταφέρνει κάτι τέτοιο. Εύχεται δε, αυτό να πραγματοποιηθεί έχοντας στο πλευρό της, συναθλήτρια, την κόρη της.

«Ήδη, η Ελλάδα έχει μια κάρτα γυναικών για τη συμμετοχή στα European Games, που κερδίσαμε εγώ και η Μαρία στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Μόναχο 2022 και τώρα θα προσπαθήσουμε για την ομαδική, δηλαδή τρεις συμμετοχές», εξηγεί η κ. Ψάρρα, τονίζοντας πως «η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν είναι κάτι απλό και δεν τελειώνει αμέσως. Είναι δύο χρόνια σχεδόν, που θα πρέπει να είσαι σε εγρήγορση και σίγουρα με το επίπεδο των αθλητών παγκοσμίως δεν είναι και εύκολο να το πετύχεις».

Όπως επισημαίνει, αυτό ακριβώς είναι ο αθλητισμός για την ίδια. «Αυτός είναι ο στόχος μας και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τον πετύχουμε. Θα πρέπει ωστόσο να γίνει κατανοητό, πως κι αν τελικά δεν το καταφέρω -είτε ατομικά είτε ομαδικά μαζί με τη Μαρία- είναι η στάση ζωής μου τέτοια, που δεν θα πω πως τελειώνει εδώ. Δεν θα το χαρακτηρίσω ποτέ σαν αποτυχία, μετά από τόσα χρόνια» συμπληρώνει.

«Βασικός μου στόχος η συμμετοχή σε οκτώ Ολυμπιάδες»

Από την πλευρά της, η Μαρία Νασούλα, λέει πως η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι είναι κάτι που θέλει πολύ και θα προσπαθήσει για το καλύτερο, ωστόσο προσθέτει, χαριτολογώντας, ότι βασικός της στόχος είναι «η συμμετοχή σε οκτώ Ολυμπιάδες, όσες δηλαδή θα χρειαστώ για να ξεπεράσω το ρεκόρ της μαμάς μου!».

Η Ευαγγελία Ψάρρα κατάφερε να είναι η τέταρτη αθλήτρια, σε παγκόσμιο επίπεδο, στην τοξοβολία, που έχει ήδη αγωνιστεί έξι φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Όπως η ίδια επισημαίνει, η αγάπη της για την τοξοβολία και ο τρόπος που κατάφερε μαζί με τον σύζυγο και προπονητή της Αλέξανδρο Νασούλα να δουλέψουν με τέτοιο τρόπο, ώστε να λειτουργήσει παράλληλα με την οικογένειά τους, είναι η δύναμη που την κρατά στην κορυφή. Άλλωστε, όπως εξηγεί, αυτό ήταν μονόδρομος, διότι, «αν έπρεπε να επιλέξω να αφήσω κάτι πίσω, δεν νομίζω πως θα ήταν εφικτό».

«Στη σχέση μου με τη Μαρία υπερτερεί ο ρόλος της μητέρας»

Η Ευαγγελία Ψάρρα περιγράφει το ταξίδι αυτό που έχει επιλέξει να κάνει δίπλα στην κόρη της. «Με τη Μαρία προπονούμαστε μαζί. Υπάρχουν δυσκολίες, οι οποίες αφορούν περισσότερο στη διαχείριση του χρόνου και των δυο μας ώστε να ταιριάξουμε τα ωράριά μας. Δεν είναι εύκολο για μια μητέρα να προσπαθεί να το ισορροπήσει επισημαίνει εξηγώντας πως για την ίδια υπερτερεί ο ρόλος της μητέρας σε αυτή τη σχέση.

Και συνεχίζει: «Ήταν σχεδόν αυτονόητο για μένα να ασχοληθώ με την τοξοβολία», εκμυστηρεύεται η Μαρία Νασούλα. Άλλωστε όπως λέει, «παντού μέσα στο σπίτι είχαμε τόξα! Οι γονείς μου (και οι δύο) ασχολούνται με την τοξοβολία, οπότε δύσκολο να ξεφύγεις… Η αλήθεια είναι πως δοκίμασα και άλλα αθλήματα παράλληλα, η τοξοβολία όμως τελικά με κέρδισε».

«Αισθάνομαι μεγαλύτερη ασφάλεια που αγωνίζομαι μαζί με τη μητέρα μου, δεν έχω όμως αυτονομία»

Σχολιάζοντας την κοινή πορεία με τη μητέρα της, η Μαρία Νασιούλα υπογραμμίζει πως, «κάποιες φορές είναι καλό, για παράδειγμα σε έναν αγώνα πέρυσι που λιποθύμησα στο γήπεδο, με βοήθησε πολύ το γεγονός ότι η μητέρα μου ήταν εκεί. Αισθάνθηκα μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά. Από την άλλη όμως, το να είμαι με τη μητέρα μου σε αγώνες, δεν μου επιτρέπει να έχω την αυτονομία που θα ήθελα».

Σε ό,τι αφορά στις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει όλα αυτά τα χρόνια στον πρωταθλητισμό, η κ. Ψάρρα, σημειώνει πως «στον αθλητισμό, για μένα, όσες δυσκολίες και αν περάσεις, έρχεται μια μόνο καλή στιγμή και σβήνει όλες τις υπόλοιπες. Η μεγαλύτερη όμως δυσκολία με την οποία έρχομαι συνέχεια αντιμέτωπη, είναι ότι κάθε φορά που αγωνίζομαι, θα πρέπει να αποδεικνύω πως αξίζω να είμαι εκεί που βρίσκομαι, άσχετα με την ηλικία μου».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This