Στο… περίμενε 2.400 ψυχούλες

Τι συμβαίνει με την ατελείωτη λίστα χειρουργείων στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»

Must Read

Ούτε ένα ούτε δύο ούτε τρία, αλλά τουλάχιστον 2.400 παιδιά περιμένουν να χειρουργηθούν στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», αφού η αναμονή εκεί υπολογίζεται σε «μόλις» δύο χρόνια.

Πιεζόμενος από το γεγονός αυτό, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξή του προχθές στην τηλεόραση του Σκάι υποστήριξε ότι από τα 3.000 παιδιά που ήταν το εύρος της λίστας των χειρουργείων, ο αριθμός αυτός σήμερα έχει μειωθεί κατά 600 παιδιά. Ακόμα κι έτσι, όμως, παραβλέπει να πει ότι η αναμονή μιας τόσο μεγάλης λίστας, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές στο TheTOC, υπολογίζεται σε τουλάχιστον δύο χρόνια.

Το πρόβλημα με τις λίστες αναμονής στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας δεν είναι καινούργιο. Η λίστα αναμονής των χειρουργείων στο «Αγία Σοφία» το 2018 ήταν 2.379 παιδιά, το 2019 2.853 παιδιά και το 2020 2.210 παιδιά. Τον Σεπτέμβριο πέρυσι το ζήτημα επανήλθε στην επικαιρότητα, καθώς λόγω της έλλειψης κυρίως αναισθησιολόγων (εξαιτίας συνταξιοδοτήσεων αλλά και προτίμησης του ιδιωτικού τομέα λόγω υψηλότερων οικονομικών απολαβών) καθώς και άλλων ειδικοτήτων υπήρχε αναστολή τακτικών προγραμματισμένων χειρουργείων.

Είναι χαρακτηριστικό πως το παιδιατρικό νοσοκομείο εκείνη την περίοδο διέθετε 10 αναισθησιολόγους -εκ των οποίων ένας βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια- από τους 17 που θα έπρεπε να έχει κανονικά στο δυναμικό του. Τότε αποφασίστηκε η μεταφορά αναισθησιολόγων από άλλα νοσοκομεία στο «Αγία Σοφία» για να προχωρήσουν τα τακτικά χειρουργεία που βρίσκονταν σε αναμονή. Τον Δεκέμβριο διορίστηκαν τρεις νέοι αναισθησιολόγοι, οι οποίοι κατέλαβαν όμως τις θέσεις τριών συναδέλφων τους, που ετοιμάζονταν να συνταξιοδοτηθούν.

Οι… έχοντες

Το μόνο σίγουρο είναι πως, χωρίς τη λήψη αποφάσεων για σοβαρή ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού, το πρόβλημα της αναμονής θα παραμείνει τεράστιο, ενώ σημαντικός αριθμός των παιδιών, όπως αναφέρουν πηγές από το προσωπικό, των οποίων οι γονείς μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά απευθύνονται τελικά στον ιδιωτικό τομέα.

Αναφερόμενος ο κ. Πλεύρης στα πολλά προβλήματα που εξακολουθούν να ταλανίζουν το ΕΣΥ (αναμονή στα τμήματα επειγόντων, Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό), υποστήριξε τη δουλειά που έχει γίνει για την αποσυμφόρηση στις λίστες των χειρουργείων, εξηγώντας πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας τα νοσοκομεία λειτουργούσαν με μειωμένο αριθμό χειρουργικών επεμβάσεων κατά 80%, οπότε με τη λήξη της υπήρξε συσσώρευση περιστατικών σε αυτά.

«Η Αθήνα μπαίνει στον υγειονομικό χάρτη που δουλεύουμε. Ηταν στόχος μας γι’ αυτήν την τετραετία, αλλά λόγω της πανδημίας δεν μπορούσε να υλοποιηθεί. Αυτήν τη στιγμή τον έχουμε έτοιμο ώστε να τον παρουσιάσουμε και πλέον οι υγειονομικές δομές να εξυπηρετούν τους πολίτες έχοντας σύγχρονες δομές, με μηχανήματα, με προσωπικό, που είναι η μεγάλη δυσκολία, και με Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This