Εξοργισμένοι είναι οι εργαζόμενοι του Υπουργείου Πολιτισμού στην απόφαση το ιστορικό Μέγαρο Σλήμαν το οποίο περιλαμβάνει τον κινηματογράφο Ιντεάλ να περάσει στα χέρια γνωστού επιχειρηματία του τουρισμού ο οποίος θα το μετατρέψει σε πολυτελές ξενοδοχείο.
Σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν προκλητική την ανακοίνωση του Υπουργείου το οποίο αναφέρει πως «δεν έχει λόγο» για τους κινηματογράφους Ιντεάλ και Άστορ επειδή δεν είναι χαρακτηρισμένα μνημεία και δεν εμπίπτουν, επομένως, στην αυξημένη προστασία του Ν. 4858/2021.
«Όλο το Μέγαρο Σλήμαν-Μελά εκμισθώθηκε για 45 χρόνια από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ σε επιχειρηματία του τουρισμού, ο οποίος έναντι 70.000 ευρώ μηνιαίως θα μετατρέψει ολόκληρο το κτίριο σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο!», τονίζουν.
Και συνεχίζουν:
«Για να φρεσκάρουμε, λοιπόν, τη μνήμη του Υπουργείου, που μόνο κατ’ ευφημισμόν πλέον ονομάζεται Πολιτισμού:
Το “ΑΣΤΟΡ” λειτουργεί ως κινηματογράφος από το 1947, ενώ στην ίδια θέση είχαν προϋπάρξει αρχικά οι κινηματογράφοι “Παλλάς” (1908 – 1920, πιθανότατα η πρώτη αίθουσα που χτίστηκε στην Αθήνα αποκλειστικά για σινεμά) και αργότερα το “Σινέ Νιους” (1940 – 1947), ενώ ενδιαμέσως ο χώρος λειτούργησε και ως ιταλικός στρατιωτικός κινηματογράφος και στρατιωτική αποθήκη (1942-1943). Αντίστοιχα, το “IDEAL” έχει κλείσει έναν αιώνα ζωής και κινηματογραφικής προσφοράς στους κατοίκους της πόλης. Πρόκειται για τον παλαιότερο αυτήν τη στιγμή εν λειτουργία κινηματογράφο της Αθήνας. Ξεκίνησε το 1921 ως “Σαλόν Ιντεάλ” και μέσα στα χρόνια του ευτύχησε όχι μόνο να φιλοξενήσει μεγάλες ταινίες, αλλά και σπουδαίες παραστάσεις.
Συνεπώς, οι κινηματογράφοι καταλαμβάνονται απολύτως από το εδάφιο του νόμου που λέει ότι στα ακίνητα μνημεία περιλαμβάνονται “τα νεότερα πολιτιστικά αγαθά που ανάγονται στην περίοδο των εκάστοτε τελευταίων εκατό ετών και χαρακτηρίζονται μνημεία λόγω της ιδιαίτερης κοινωνικής, τεχνικής, λαογραφικής, εθνολογικής ή εν γένει ιστορικής, καλλιτεχνικής, αρχιτεκτονικής, βιομηχανικής ή επιστημονικής σημασίας τους”».
Οι εργαζόμενοι αναρωτιούνται γιατί «δεν μπορεί τώρα το υπουργείο Πολιτισμού να χαρακτηρίσει ιστορικά μνημεία τους κινηματογράφους “IΝΤΕΑΛ” και “ΑΣΤΟΡ”; Γιατί αρνείται να χαρακτηρίσει διατηρητέα τη χρήση κινηματογράφου – θεάτρου στο τμήμα που καταλαμβάνει σήμερα η χρήση αυτή, τόσο για το “ΑΣΤΟΡ” όσο και για το “IDEAL”, ώστε να μην οδηγηθούν σε αφανισμό οι αίθουσες και οι χώροι πολιτισμού».
Όπως τονίζουν στην ανακοίνωση, «το 2003 το θέατρο “Ολύμπια” κηρύχθηκε ως συγκρότημα με διατηρητέα χρήση ως λυρικό θέατρο,το 2005 το θέατρο ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ στη Λ. Αλεξάνδρας κηρύχθηκε ως “μνημείο αμιγούς θεατρικής χρήσης”, το 2019 ο κινηματογράφος “Αλκυονίς” χαρακτηρίστηκε νεότερο μνημείο».
Οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό τονίζουν ότι ο ΕΦΚΑ φάσκει και αντιφάσκει και ζητούν να μην αλλάξει το καθεστώς χρήσης των κινηματογραφικών αιθουσών και να κριθούν διατηρητέες, να υπάρξει εγγύηση συνέχισης λειτουργίας των κινηματογραφικών αιθουσών υπό όποιο ιδιοκτησιακό καθεστώς, να υπάρξει στήριξη στις χειμερινές κινηματογραφικές αίθουσες, ιδιαιτέρως στη μονή κινηματογραφική αίθουσα που απειλείται με αφανισμό.
Η απόφαση για το ιστορικό Μέγαρο
Την υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος 36 εκατ. ευρώ για την αναμόρφωση, ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό του Μεγάρου Σλήμαν – Μελλά σε πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα 5* και τη δημιουργία τουλάχιστον 150 νέων θέσεων εργασίας, ανακοίνωσε ο Όμιλος Mitsis Hotels.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, ο Όμιλος συμμετείχε στο Δημόσιο Πλειοδοτικό Διαγωνισμό που προκηρύχθηκε από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) για την επιλογή Αναδόχου για την εκμίσθωση του ακινήτου επί των οδών Πανεπιστημίου 46 και Χαριλάου Τρικούπη 1, στην Αθήνα και αναδείχθηκε ανάδοχος του διαγωνισμού. Την 17/01/2023 υπεγράφη σύμβαση εκμίσθωσης του ακινήτου, με διάρκεια 35 έτη και δικαίωμα παράτασης κατά 10 επιπλέον έτη.
Το κτίριο οικοδομήθηκε τη δεκαετία 1880 – 1890 και ανήκει στο σύμπλεγμα των τεσσάρων κατοικιών που ανήγειρε ο Ερρίκος Σλήμαν στην οδό Πανεπιστημίου. Σχεδιάστηκε από τον Έρνστ Τσίλλερ και περιλαμβάνει ισόγειο-ημιώροφο και τέσσερις πάνω από το ισόγειο ορόφους, συνολικής επιφάνειας 7.115,62 τετραγωνικών μέτρων, καθώς και ένα επιπλέον κτίριο στον ακάλυπτο χώρο το οποίο δεν κατασκευάστηκε την ίδια περίοδο με το Μέγαρο Σλήμαν – Μελλά που στεγάζεται ο κινηματογράφος ΙΝΤΕΑΛ, επιφάνειας 829,50 τετραγωνικών μέτρων.
Ο Όμιλος Mitsis Hotels, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, θα αξιοποιήσει το κτίριο με σεβασμό προς την ιστορία του και τα γειτονικά διατηρητέα κτίρια, όπως το Ωδείο.
«Σε συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές και φορείς, θα προτείνει λύσεις, ιδιαίτερα προς το Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να αρθεί η όποια χωρική και αισθητική καταπίεση των νεοκλασικών γειτονικών κτιρίων, με στόχο την ανάδειξη αλλά και την προστασία του μνημειακού περιβάλλοντος, στο οποίο βρίσκεται το κτίριο.
Παράλληλα, θα επεκταθεί η χρήση του κινηματογράφου, με αυτές του θεάτρου και του συνεδριακού κέντρου, κάτι που θα αναδείξει το χώρο, θα αναβαθμίσει τη χρήση του και θα αυξήσει την επισκεψιμότητά του. Η ανάθεση της εκμετάλλευσης του κινηματογράφου σε εταιρεία διεθνούς εμβέλειας στο χώρο του θεάματος θα αυξήσει τόσο την αισθητική και τις υποδομές του όσο και την προβολή του».
Για το λόγο αυτό, όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του Ομίλου, «ομάδα έμπειρων μηχανικών θα υποδείξει την καταλληλότερη και αποδοτικότερη ανακαίνιση και αναμόρφωση του κτιρίου. Η σύνταξη Μελέτης Στατικής Επάρκειας, ιδιαίτερα στο χώρο του κινηματογράφου ΙΝΤΕΑΛ αποτελεί πρωταρχικής σημασίας έργο, προκειμένου να διασφαλίζεται η ασφάλεια των επισκεπτών του.
Για το λόγο αυτό, αφού παραλάβει το κτίριο και μόλις επιτραπεί η διενέργεια εργασιών και η έκδοση των απαιτούμενων αδειών δόμησης, τα οποία επί του παρόντος έχουν ανασταλεί με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ο Όμιλος θα προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες για την ασφάλεια του κοινού».
«Με 45ετή εμπειρία στον ξενοδοχειακό κλάδο, ο Όμιλος Mitsis Hotels θα αξιοποιήσει το ακίνητο με τον βέλτιστο και πλέον αποτελεσματικό τρόπο προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου αλλά και της Ελληνικής Οικονομίας, επενδύοντας σημαντικά κεφάλαια για τη συντήρηση, ανακαίνιση και διατήρηση του χαρακτήρα του ιστορικού κτιρίου, με στόχο να αναδείξει τη μοναδική εμπειρία της σύγχρονης Αθήνας στους επισκέπτες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Μήτσης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου.
Δείτε επίσης:
«Τα σινεμά μας, η πόλη μας»: Κάλεσμα στήριξης των αιθουσών της Αθήνας