Άλυτο το μεταναστευτικό: Μεταθέτουν το πρόβλημα στην ενδοχώρα – Μπλόκα στη Χίο, τσεκούρια στον Έβρο (video)

Must Read

Την ώρα που η έλευση μεταναστών δημιουργεί σοβαρές κοινωνικές εντάσεις μεταξύ των κατοίκων της ενδοχώρας, η αποσυμφόρηση των νησιών συνεχίζεται, αλλά δεν δίνει λύση. Αντιθέτως, οξύνει το πρόβλημα σημαντικά!

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως σήμερα το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά έφτασαν 151 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Χίο και 46 από τη Μυτιλήνη με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο ΝΗΣΟΣ ΣΑΜΟΣ, ενώ στις 08:05 αναμενόταν και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο BLUE STAR 2, μεταφέροντας ακόμα 25 πρόσφυγες και μετανάστες από την Κω και 62 από τη Λέρο.

Όλοι τους αναμενόταν να επιβιβαστούν σε λεωφορεία με προορισμό δομές φιλοξενίας της χώρας.

Πού είναι το πρόβλημα;

Οι καθημερινές αφίξεις από την Τουρκία συνεχίζονται, καθώς μόνο το τελευταίο 24ωρο έφτασαν στα ελληνικά νησιά σχεδόν 500 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ πάνω από 35.000 αιτούντες άσυλο παραμένουν σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λέρο και Κω.

Στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης έχει δημιουργηθεί το αδιαχώρητο, ενώ πολλές φορές οι μετανάστες που φτάνουν στα νησιά στο σύνολο ξεπερνούν τους κατοίκους!

«Δεν έχουμε καν τα αναγκαία», διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι στη Μόρια, όπου βρίσκονται σχεδόν 15.000 άνθρωποι σε μια δομή που χωρά λιγότερους από 3.000! Αντίστοιχα είναι τα προβλήματα και στα υπόλοιπα νησιά, όπου πολλές φορές δεν υπάρχουν τα βασικά.

Σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας, «όλοι οι νέοι παράτυποι μετανάστες που φθάνουν στα ελληνικά νησιά μέσω Τουρκίας από τις 20 Μαρτίου 2016 και έπειτα θα επιστρέφονται σε αυτήν».

Η συμφωνία προβλέπει ρητά και κατηγορηματικά, ωστόσο, ότι θα επιστρέφονται στην Τουρκία όσοι βρέθηκαν στις επτά δομές των νησιών και όχι στην ενδοχώρα.

Εάν, λοιπόν, η κυβέρνηση συνεχίσει να τους μεταφέρει στην ενδοχώρα, η Τουρκία δεν πρόκειται να τους δεχθεί πίσω ούτε αργότερα ούτε ποτέ. Άρα, η Ελλάδα μόνη της ακυρώνει τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, εάν μεταφέρει τους μετανάστες στην ενδοχώρα… Ή μήπως υπάρχει κάτι άλλο, που δεν το ξέρουμε;

Και το θέμα, φυσικά, δεν είναι οι πρόσφυγες, αλλά οι μετανάστες, ο μεγαλύτερος αριθμός των οποίων έρχεται από το Αφγανιστάν, χώρα η οποία, ως γνωστόν, δεν έχει σύνορα με την Ελλάδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ποιο είναι το πλάνο;

Τις επόμενες τρεις ημέρες περισσότεροι από χίλιοι αιτούντες ασύλου αναμένεται να μεταφερθούν από τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου σε λιμάνια της Αττικής και στη συνέχεια σε ξενοδοχεία όλης της Ελλάδας.

Μάλιστα, θα υπάρξουν και οικονομικά οφέλη για τους ξενοδόχους, που θα συμφωνήσουν να μπουν στο πρόγραμμα.

Και η κυβέρνηση αντί να αξιολογήσει τις συνέπειες των πράξεών της και το ότι με την πρακτική της να μοιράσει τους μετανάστες στην ενδοχώρα, η Τουρκία δεν θα τους δεχθεί πίσω ποτέ, αξιολογεί ως ιδιαίτερα ανησυχητικές τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται τις τελευταίες ημέρες σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών (βλέπε Κω, Γιαννιτσά, Σκύδρα, Σέρρες, Σάμο)…

Επίθεση μεταναστών σε δάσκαλο σε χωριό πέριξ του Σουφλίου

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα “Εστία”, επεισόδια σημειώθηκαν στον Έβρο, όταν μετανάστες έστησαν ενέδρα σε μουσουλμάνο εκπαιδευτικό στην περιοχή του Σουφλίου, με στόχο να τον κλέψουν.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του evros-news.gr, το συγκεκριμένο περιστατικό, που έχει αναστατώσει τόσο τους κατοίκους των δύο χωριών, αλλά και του Σιδηρώ και της Ρούσσας, συνέβη χθες, όταν ομάδα παράτυπων μεταναστών, αντίκρισαν τον δάσκαλο να κινείται με το αυτοκίνητο του. Κατάφεραν να το σταματήσουν, αλλά επειδή αυτός αντιστάθηκε, όταν πήγαν να τον βγάλουν έξω και να το κλέψουν, τον χτύπησαν. Τελικά, ο δάσκαλος καταβάλλοντας πολύ μεγάλη προσπάθεια, τους ξέφυγε και, αφού ειδοποίησε την αστυνομία, πήγε στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου για τις πρώτες βοήθειες.

Στον Έβρο έκαναν επίθεση και σε κυνηγό

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΜΑXIMUM FM 93,6 και τα όσα ανέφερε ο Γιώργος Αποστολόπουλος από το Δέλτα του Έβρου, πριν λίγες ώρες, 15 μετανάστες τον περυκύκλωσαν έξω από την καλύβα του, κρατώντας στα χέρια τους παλούκια και τσεκούρια. Τότε ο ίδιος αντέδρασε άμεσα, τράβηξε όπλο προς τα πάνω τους για εκφοβισμό και αυτοί τράπηκαν σε φυγή!

Στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κυνηγών νομού Έβρου, Νίκος Λαμπρίδης, κατήγγειλε ότι έχουν συμβεί άλλα πέντε περιστατικά μέσα σε δέκα ημέρες από μετανάστες στην περιοχή.

Στήνουν μπλόκα, κρατάνε παλούκια και στήνουν ενέδρες σε κυνηγούς, ενώ κλέβουν και αυτοκίνητα.

Πριν λίγες ημέρες μάλιστα, περισσότεροι από 20 λαθρομετανάστες επιχείρησαν μπλόκο στο αυτοκίνητο της καθηγήτριας και υποψήφιας περιφερειακής συμβούλου Έβρου, Κατερίνας Φωτιάδου, η οποία ευτυχώς ενήργησε γρήγορα και ψύχραιμα.

Κάτοικοι στη Χίο έκλεισαν το δρόμο προς το κέντρο υποδοχής μεταναστών

Τον δρόμο που οδηγεί στο Κέντρο υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ στη Χίο έκλεισαν, από τις 6.30 το πρωί σήμερα, κάτοικοι του γειτονικού χωριού Χαλκειός που ζητούν να κλείσει το Κέντρο, του οποίου ο πληθυσμός έχει φτάσει τους 5.000 ανθρώπους.

Αποτέλεσμα του αποκλεισμού ήταν να μην καταφέρουν φθάσουν στο ΚΥΤ οι εργαζόμενοι.

 

Φωτογραφίες: πολίτης

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This