Οι 9 θεωρίες συνωμοσίας που έχουν κυκλοφορήσει για την Ανάσταση και τον άδειο τάφο του Ιησού

Οι μαθητές που είτε είχαν παραισθήσεις είτε έκλεψαν το σώμα του Κυρίου, ο οποίος ήταν εξωγήινος ή είχε δίδυμο αδερφό

Must Read

Και τι δεν έβγαλαν από το μυαλό τους για να ισχυριστούν πάση θυσία ότι ο Ιησούς δεν αναστήθηκε. Αρχίζοντας από την ίδια την ημέρα της Ανάστασης και φτάνοντας μέχρι σήμερα, κυκλοφόρησαν οι πιο αλλόκοτες θεωρίες συνωμοσίας που προσπαθούσαν να δώσουν μια εξήγηση στο ανεξήγητο του άδειου τάφου του Χριστού.

  • Από τον Βασίλη Χονδρογιάννη

Καθηγητής αμερικανικού πανεπιστημίου τις καταρρίπτει μία προς μία, από τη θεωρία της κλοπής της σορού, μέχρι της ύπαρξης δίδυμου αδερφού ή της χρήσης τεχνολογίας… εξωγήινων αλά «Star Trek».

Ο Πανάγιος Τάφος

Την πρώτη θεωρία συνωμοσίας για την Ανάσταση του Κυρίου κυκλοφόρησαν οι Ρωμαίοι προύχοντες της Ιερουσαλήμ, αμέσως μόλις οι στρατιώτες που είχαν διατάξει να φυλάνε τον σφραγισμένο με βαρύ βράχο τάφο τούς ενημέρωσαν τι είχε συμβεί τη νύχτα.

Οι θιασώτες της υποστηρίζουν ότι οι μαθητές του Ιησού έκλεψαν τη σορό του από τον τάφο και στη συνέχεια είπαν ψέματα ότι αναστήθηκε. Οπως επισημαίνει ο καθηγητής Χριστιανικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο της Τζόρτζια Shorter University, Ράντι Ντάγκλας, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα The Christian Index, η θεωρία αυτή παραδέχεται ότι ο τάφος του Χριστού ήταν άδειος.

Δεν εξηγεί, δε, πώς κατάφεραν οι μαθητές, που ήταν ψαράδες, να εξουδετερώσουν τους οπλισμένους μέχρι τα δόντια Ρωμαίους στρατιώτες που φρουρούσαν τον τάφο. Ούτε πού βρήκαν το θάρρος να επιτεθούν στους στρατιώτες, καθώς λίγες ημέρες νωρίτερα το είχαν βάλει στα πόδια και κρύβονταν όταν ο Δάσκαλός τους συνελήφθη. Κυρίως δεν εξηγεί για ποιον λόγο οι απόστολοι στη συνέχεια θα έδιναν τη ζωή τους για ένα ψέμα που δημιούργησαν οι ίδιοι.

Λιπόθυμος

Υπάρχουν και αυτοί που από τα πρώτα χρόνια της χριστιανοσύνης μέχρι σήμερα ισχυρίζονται ότι ο Ιησούς δεν πέθανε πάνω στον σταυρό, αλλά απλά λιποθύμησε. Κατά τα λεγόμενά τους, ο Χριστός ανέκτησε τις αισθήσεις του στον τάφο, το έσκασε και εμφανίστηκε στους μαθητές του, οι οποίοι νόμισαν ότι αναστήθηκε. Αυτή η θεωρία συνωμοσίας, σύμφωνα με τον καθηγητή, πρώτα από όλα παραδέχεται ότι το επόμενο πρωί ο τάφος του Ιησού ήταν άδειος.

Δεν εξηγεί πώς ο εξουθενωμένος από το άγριο μαστίγωμα, τη μεταφορά του σταυρού και τη σταύρωση Ιησούς, που θα είχε παραμείνει τρεις ημέρες στον τάφο χωρίς ιατρική φροντίδα των πληγών του, κατάφερε να μετακινήσει τον τεράστιο βράχο της εισόδου του τάφου και να εξουδετερώσει τους Ρωμαίους στρατιώτες.

Οι θιασώτες της «θεωρίας των παραισθήσεων» θεωρούν ότι οι μαθητές δεν είδαν τον Ιησού μετά την Ανάστασή του, αλλά υπέφεραν τόσο πολύ από τον θάνατό του, που είχαν παραισθήσεις και φαντάστηκαν ότι τον είδαν. Από τη στιγμή όμως που πολλοί μαθητές ταυτόχρονα είδαν τον αναστημένο Χριστό, θα επρόκειτο για μαζική παραίσθηση, κάτι που είναι αδύνατο για την επιστήμη. Επίσης θα σήμαινε ότι το πτώμα του Ιησού θα βρισκόταν ακόμη στον τάφο, οπότε το μόνο που είχαν να κάνουν οι Ρωμαίοι ήταν να το δείξουν στον κόσμο για να διαψεύσουν την Ανάστασή Του.

Αλλοι πιστεύουν ότι κάποιος άλλος σταυρώθηκε στη θέση του Χριστού και τρεις ημέρες αργότερα ο «πραγματικός» Ιησούς εμφανίστηκε στους αποστόλους λέγοντάς τους ότι αναστήθηκε. Οι Ιουδαίοι θρησκευτικοί ηγέτες που έκαναν τα πάντα για να θανατωθεί ο Ιησούς, τονίζει ο Ντάγκλας, είχαν δει το πρόσωπό του, καθώς συνομίλησαν μαζί του, οπότε θα αναγνώριζαν ότι δεν ήταν αυτός πάνω στον σταυρό και θα αντιδρούσαν.

«Οχι», λένε άλλοι συνωμοσιολόγοι που δεν πιστεύουν στον Χριστό, «αυτός που σταυρώθηκε ήταν ολόιδιος ο Ιησούς, αλλά ήταν ο δίδυμος αδερφός του». Ο καθηγητής επισημαίνει ότι αυτή η θεωρία δεν εξηγεί πώς είναι δυνατόν να βρήκαν άδειο τον τάφο του Ιησού οι Ρωμαίοι στρατιώτες. Σε αυτή την περίπτωση, στον τάφο θα έπρεπε να υπάρχει η σορός του «δίδυμου αδερφού».

Με… τεχνολογία

Και με τις δύο παραπάνω θεωρίες συνωμοσίας διαφωνούν όσοι θεωρούν ότι ο Χριστός ήταν εξωγήινος. Μάλιστα, δεν αμφισβητούν ότι έκανε θαύματα, αλλά υποστηρίζουν ότι τα έκανε με τη βοήθεια εξωγήινης τεχνολογίας. Ισχυρίζονται, δε, ότι όταν βρέθηκε στον τάφο μετά τη σταύρωση, διακτινίστηκε –σαν να ήταν ο κάπτεν Κερκ του «Star Trek»- σε κάποιο σημείο έξω από αυτόν και στη συνέχεια επισκέφτηκε τους μαθητές του. Από όπου και να το πιάσει κανείς η θεωρία αυτή «μπάζει», καθώς ούτε η ύπαρξη εξωγήινων έχει αποδειχτεί ούτε ότι ζούσαν στη Γη ανάμεσα στους ανθρώπους πριν από 2.000 χρόνια.

Με όλους διαφωνούν όσοι έχουν πείσει τον εαυτό τους ότι οι γυναίκες που βρήκαν τον τάφο αδειανό και έδωσαν το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης στους μαθητές του είχαν πάει στον λάθος τάφο. Αυτό, σύμφωνα με τον καθηγητή, σημαίνει ότι θα υπήρχε ο «σωστός» τάφος, στον οποίο θα βρισκόταν ακόμη η σορός του Ιησού. «Ποιος ήξερε πού βρισκόταν ο τάφος;» ρωτάει ο καθηγητής, δίνοντας την αφοπλιστική απάντηση ότι το γνώριζαν και οι Ρωμαίοι και οι Φαρισαίοι, που είχαν κάθε συμφέρον να δείξουν τη σορό για να διαψεύσουν την Ανάστασή Του.

Αλλοι προωθούν τη «θεωρία των αντιφάσεων» για να ακυρώσουν όσα γράφουν τα Ευαγγέλια για την Ανάσταση. Υποστηρίζουν πως ο Ευαγγελιστής Μάρκος γράφει ότι έξω από τον τάφο υπήρχε ένας άγγελος, ενώ ο Ιωάννης δύο. «Ο Μάρκος δεν λέει ότι υπήρχε μόνο ένας άγγελος, αλλά επικεντρώνεται στον άγγελο που μιλάει» εξηγεί ο Ντάγκλας.

Τέλος, διαδεδομένη κυρίως σε φοιτητικούς κύκλους είναι η θεωρία ότι οι ευαγγελιστές απλά αντέγραψαν το περιεχόμενο αρχαίων μύθων για θεούς που επανήλθαν στη ζωή. Αναφέρουν, για παράδειγμα, τον Οσιρι της Αιγύπτου, τον Adonis της Βαβυλώνας, ενώ υποστηρίζουν ότι και ο Αδωνις της ελληνικής μυθολογίας «αναστήθηκε». Ο καθηγητής επισημαίνει ότι ούτε ο Οσιρις ούτε ο Μάρντουκ θεωρούνταν θεάνθρωποι όπως ο Ιησούς, συνεπώς δεν γινόταν να πεθάνουν και να αναστηθούν. Οσον αφορά τον Αδωνι, επισημαίνει ότι επρόκειτο για άνθρωπο και ότι τα περί «ανάστασής» του άρχισαν να διαδίδονται 150 χρόνια μετά τη Γέννηση του Ιησού.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This