Εκστρατεία «ξεπλύματος» για τα… μάτια της Εύας!

Κατευθυνόμενα δημοσιεύματα την αποκαλούν «ελεύθερη» και «αποφυλακισμένη», σαν να… αθωώθηκε για το σκανδαλώδες Κατάρ-gate

Must Read

Από ομιλίες εκδούλευσης μέχρι πανάκριβα ακίνητα και σακούλες με «μαύρα» μετρητά, η ιστορία της Καϊλή «φωνάζει» διαφθορά. Αλλά στο εξής δεν θα χρησιμοποιείται αυτός ο όρος για να την περιγράφει. Ηδη από προχθές το ελληνικό μιντιακό σύστημα έπιασε δουλειά. Είναι θέμα χρόνου να αρχίσει πλέον να την υπερασπίζεται ενεργητικά, με σκοπό να επηρεαστεί η κοινή γνώμη.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Ζητούμενο είναι να ξαναγραφτεί η ιστορία αυτής της υπόθεσης. Ομως, τα πραγματικά γεγονότα που έχει στα χέρια της η βελγική Εισαγγελία για το Κατάρ-gate συνθέτουν ένα χρονικό διαφθοράς γεμάτο από ψέματα και δικηγόρους, απατεωνιές και τυχοδιώκτες, πολιτικούς «κατασκευάσματα» και πολιτικούς που τα παίρνουν, μυστηριώδεις μεσάζοντες, εξουσία και χρήμα.

Η Καϊλή είναι η «χαϊδεμένη» του ελληνικού μιντιακού συστήματος, κάτι που φάνηκε ήδη από τις πρώτες ώρες και μέρες μετά τη σύλληψή της, τον Δεκέμβριο. Διαβάζοντας από προχθές τους τίτλους σε συγκεκριμένα σάιτ και εφημερίδες σχηματίζει κανείς την εντύπωση ότι η Καϊλή… αθωώθηκε. Λέξεις όπως «αποφυλακίστηκε» και «ελεύθερη» κυριαρχούν.

Ακόμα και το βραχιολάκι, με το οποίο τίθεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, γίνεται προσπάθεια να μην προβάλλεται και τόσο. Χθες ακουγόταν ως… είδηση στα ραδιοφωνικά δελτία φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ ότι «δήλωσε πως θα παραμείνει στο σπίτι της στις Βρυξέλλες», λες και μπορούσε να έχει άλλη επιλογή.

Η υπερπροβολή των δηλώσεων του δικηγόρου της Μ. Δημητρακόπουλου, που φέρεται ότι του είπε η ευρωβουλευτής «αλήθεια μού λες; Θα δω το παιδί μου;», θυμίζει δακρύβρεχτες ελληνικές ταινίες του ’60. Οπως και οι πανηγυρικές, όσο και πομπώδεις ατάκες, του τύπου «η Εύα Καϊλή αποφυλακίζεται με το κεφάλι ψηλά».

Δεν υπάρχουν πολλοί λόγοι για να εμφανίζεται ότι «βγαίνει με το κεφάλι ψηλά»

Το τεκμήριο αθωότητας ισχύει τόσο για την Καϊλή όσο και για καθέναν από τους εμπλεκομένους στο Κατάρ-gate. Ομως, για την Ελληνίδα ευρωβουλευτή δεν υπάρχουν πολλοί λόγοι για να εμφανίζεται ότι «βγαίνει με το κεφάλι ψηλά».

Η δικαστική διαδικασία έχει πολύ δρόμο ακόμα, έμεινε προφυλακισμένη για τέσσερις μήνες και τώρα η κράτησή της συνεχίζεται κανονικά με βραχιόλι και κατ’ οίκον περιορισμό. Από το ΠΑΣΟΚ την έδιωξαν, το ίδιο και από την αντιπροεδρία της Ευρωβουλής. Τα στοιχεία του Βέλγου εισαγγελέα είναι πολλά και «βαριά», και όσα η Καϊλή έλεγε στις δικαστικές Αρχές δεν κρίθηκαν πειστικά.

Ακόμα, όμως, κι αν μείνουμε σε όσα προηγήθηκαν της σύλληψής της, η Καϊλή «κουβαλά» την ντροπιαστική ομιλία της υπέρ του Κατάρ, που αμέσως γέννησε υποψίες στο Βέλγιο ότι κάτι δεν πάει καλά με την Ελληνίδα ευρωβουλευτή. Ανεξάρτητα από την προφυλάκισή της και όσα θα γίνουν σ’ αυτή την ιστορία, θα αρκούσε μόνο εκείνος ο «στημένος» και γεμάτος fake news λόγος υπεράσπισης ενός αδίστακτου καθεστώτος, ώστε να ντρέπεται για μια ζωή η Καϊλή. Κανείς δεν μπορεί να έχει ψηλά το κεφάλι όταν «ξεπλένει» απροκάλυπτα, και μάλιστα εκπροσωπώντας την Ελλάδα μέσα στην Ευρωβουλή, ένα καθεστώς το οποίο άφηνε χιλιάδες εργάτες να πεθαίνουν για χρόνια χτίζοντας γήπεδα για το σόου του Μουντιάλ.

Ασφαλώς η Καϊλή έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της με κάθε νόμιμο τρόπο και να παλέψει για την αθωότητά της. Είναι φανερό ότι ταυτόχρονα θέλει να διατηρήσει όσες πιθανότητες έχει για να επιστρέψει κάποια στιγμή στην πολιτική σκηνή, έστω κι αν έχει «καεί» πολιτικά μετά τη σύλληψή της, ό,τι κι αν γίνει στη συνέχεια.

Το μεγάλο ερωτηματικό έχει να κάνει με τον ρόλο των «συστημικών» ΜΜΕ, που από την πρώτη στιγμή της σύλληψής της διατύπωναν πολλά «ναι μεν, αλλά», σκορπίζοντας αστήρικτες αμφιβολίες για το κατά πόσο υπήρχαν στοιχεία σε βάρος της. Η πληροφόρηση της ελληνικής κοινής γνώμης γινόταν όλους αυτούς τους μήνες όχι από τα ανύπαρκτα ρεπορτάζ των ελληνικών ΜΜΕ, αλλά αποκλειστικά από τις ιταλικές και βελγικές εφημερίδες, όπως και από παγκόσμιας εμβέλειας ΜΜΕ, σαν το «Politico».

Ίδιες κι απαράλλακτες οι αντιδράσεις των συστημικών ΜΜΕ στα πολιτικά σκάνδαλα

Αν ανατρέξει κάποιος στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν θα διαπιστώσει ότι οι αντιδράσεις των συστημικών ΜΜΕ είναι πλέον ίδιες, σχεδόν αυτοματοποιημένες σε κάθε σκάνδαλο με εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Μια ιστορία που ξεκινά από την υπόθεση Siemens και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Σαν να έχουν εθιστεί οι ισχυρές δυνάμεις που ελέγχουν τους περισσότερους ορόφους του μιντιακού οικοδομήματος να σπεύδουν αυτόκλητα να ξεπλύνουν κάθε σκάνδαλο και ιστορία διαφθοράς με πρωταγωνιστές πολιτικά πρόσωπα, έτσι ώστε να μη βγουν όλες οι πτυχές των υποθέσεων στο φως.

Το «Politico» δεν δεσμεύεται από τις αγωνίες ελληνικών ΜΜΕ για την Καϊλή. Φιλοξένησε δηλώσεις καθηγητών Ποινικού Δικαίου που είπαν το αυτονόητο: ότι «η εξέλιξη με τον κατ’ οίκον περιορισμό δεν σημαίνει ότι η έρευνα έχει ολοκληρωθεί» και ότι «η ηλεκτρονική επιτήρηση θεωρείται παράταση του εντάλματος σύλληψης, με τη μόνη διαφορά ότι το ένταλμα δεν εκτελείται σε φυλακή».

Η αλαζονεία, η απληστία και η αίσθηση παντοδυναμίας οδήγησαν την Καϊλή στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. Η πολιτική της καριέρα έχει καταστραφεί. Παραμένει κεντρικό πρόσωπο στο σκάνδαλο ελέγχου ευρωβουλευτών από κυβερνήσεις τρίτων χωρών. Οι βελγικές Αρχές θα εξακολουθήσουν για καιρό να έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στην Ελληνίδα πολιτικό.

Τα «συστημικά» ΜΜΕ μπορούν να συνεχίσουν το «ξέπλυμά» τους, αλλά δεν έχει καμιά αξία. Κανείς πια δεν τους δίνει σημασία.

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978 και σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΑΠΘ, με μεταπτυχιακό στον Πειραιά. Πριν γίνει πολιτικός, εργάστηκε ως παρουσιάστρια ειδήσεων στο Mega. Το 1992 έγινε μέλος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Το 2004 ήταν υποψήφια στην Α’ Θεσσαλονίκης, αλλά δεν εξελέγη, κάτι που συνέβη το 2007 και το 2009. Το 2014 έγινε ευρωβουλευτής με την Ελιά και επανεξελέγη το 2014 με το Κίνημα Αλλαγής. Από τον Ιανουάριο 2022 ήταν αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θέση από την οποία «ξηλώθηκε» τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς μετά τη σύλληψη και προφυλάκισή της για υπόθεση διαφθοράς. Διεγράφη και από το ΠΑΣΟΚ. Προχθές αποφασίστηκε να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονικό βραχιόλι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This