Ζήτημα δημοκρατίας: Η άγνοια των νεαρών ψηφοφόρων – Μείζον θέμα η υποβάθμιση της παιδείας

Οι εκλογές καταδεικνύουν την έλλειψη βασικών γνώσεων για τη διαδικασία, αλλά και το ίδιο το πολίτευμα - Γιατί ζητούν να επανέλθουν τα μαθήματα κοινωνικών και πολιτικών επιστημών

Must Read

Βρισκόμαστε ένα μήνα πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου και κάποιοι από τους ψηφοφόρους ετοιμάζονται «πυρετωδώς» για να φτάσουν στην κάλπη με την καλύτερη –για εκείνους- δυνατή επιλογή. Κάποιοι άλλοι πάλι, δεν ετοιμάζονται καθόλου. Ίσα-ίσα που δεν γνωρίζουν και τα βασικά θεωρητικά στοιχεία μια εκλογικής διαδικασίας.

Με πόσους βουλευτές έχει αυτοδυναμία ένα κόμμα; Πόσες έδρες έχει η ελληνική Βουλή; Τι πολίτευμα έχουμε; Είναι μόνο μερικές από τις ερωτήσεις που αρκετός κόσμος και ιδίως νεότερης ηλικίας (και ακόμα ειδικότερα κάποιοι εξ αυτών που θα ψηφίσουν πρώτη φορά), δεν ξέρει την απάντηση!

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Alpha, αυτή η άγνοια αποδίδεται στην κατάργηση μαθημάτων στον τομέα της εκπαίδευσης, όπως αυτά των κοινωνικών-πολιτικών επιστημών. Στο Λύκειο υπήρχαν τα μαθήματα κοινωνιολογίας και πολιτικής παιδείας, τα οποία ωστόσο έχουν περιοριστεί μόνο στην Α’ Λυκείου και μόνο για δύο ώρες την εβδομάδα.

«Στο σχολείο δεν μας τα έχουν μάθει αυτά. Ό,τι μας έχουν μάθει οι γονείς μας και ό,τι έχουμε μάθει απ’ έξω στην ουσία», είπε χαρακτηριστικά ένας νεαρός ψηφοφόρος.




Στο κομμάτι της εκπαίδευσης στα σχολεία στάθηκε και η αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών Κοινωνικών Επιστημών, Μαργαρίτα Σουτλτάνη, η οποία επεσήμανε ότι έχουν καταργηθεί τα μαθήματα κοινωνικών επιστημών τόσο στη Β’, όσο και στη Γ΄Λυκείου.

«Συνεπώς, ένας μαθητής δεν θα γνωρίζει για την εκλογική διαδικασία, για τις αρχές της ψηφοφορίας, για τον τρόπο που θα ψηφίσει. Δεν θα γνωρίζουν βασικά θέματα που άπτονται του Συντάγματος, του πολιτεύματος και της ορθής λειτουργίας», είπε ακόμα η κ.Σουλτάνη εστιάζοντας στις ελλείψεις.

Την ίδια στιγμή, εκτός από την εκπαιδευτική κοινότητα, είναι και βουλευτές που ζητούν να επανέλθουν τα συγκεκριμένα μαθήματα, καθώς όπως λένε είναι ένα ζήτημα δημοκρατίας, αλλά και «πραγματική επένδυση για τη νέα γενιά, ώστε να αλλάξουμε νοοτροπίες, να έρθουμε σε μία καλύτερη κοινωνία … Η κοινωνιολογία κάνει τα παιδιά μας καλύτερους ανθρώπους. Οι πολιτικές επιστήμες κάνουν τα παιδιά μας πιο ενεργούς πολίτες».

Στο Open, μίλησε από την πλευρά του ο Δημήτρης Μαύρος, διευθύνων σύμβουλος της MRB, για το σκεπτικό των νέων, οι οποίοι θα βρεθούν στην κάλπη στις 21 Μαΐου:







Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This