Οι κίνδυνοι του «ελεύθερου γεύματος» σε ένα διαιτολόγιο

Must Read

Να κάνω όλη την εβδομάδα δίαιτα και μία ημέρα να έχω ένα ελεύθερο γεύμα; Αυτή είναι πράγματι μια πολύ συχνή ερώτηση που συχνά καλείται να απαντήσει ένας διαιτολόγος, μια και το «ελεύθερο γεύμα» ή αλλιώς «cheat meal» κερδίζει συνεχώς έδαφος.

  • Από την Σοφία Τικταμπανίδη

Ως ελεύθερο γεύμα ορίζεται η κατανάλωση ενός τροφίμου που δεν συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα διατροφής, είναι κυρίως λιπαρό γεύμα και συνήθως πρόκειται για πρόχειρο φαγητό, π.χ. πίτσα ή σουβλάκι.

Ως ειδικός θα σας πρότεινα να αποφεύγετε τα ελεύθερα γεύματα, καθώς, παρά τους ισχυρισμούς των οπαδών τους, όχι μόνο δεν αυξάνουν τη συμμόρφωσή σας στο πρόγραμμα διατροφής, αλλά μπορεί να έχουν δυσάρεστα αποτελέσματα. Πάμε, όμως, να δούμε μαζί ποιοι είναι οι κυριότεροι λόγοι για να αποφεύγετε τα ελεύθερα γεύματα:

1 Τα «ελεύθερα γεύματα» δημιουργούν το αίσθημα της στέρησης:

Αρχικά, η έννοια «ελεύθερο γεύμα μια φορά την εβδομάδα» σημαίνει πως τα υπόλοιπα γεύματα της διατροφής σας δεν είναι ελεύθερα. Ετσι, αυτομάτως το πρόγραμμα διατροφής σας χαρακτηρίζεται στερητικό. Ωστόσο, η διατροφή δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να συνδέεται με τη στέρηση. Ενα στερητικό πρόγραμμα διατροφής ίσως επιφέρει κάποια βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, όμως σίγουρα δεν μπορεί να έχει μεγάλη συμμόρφωση και να αποτελέσει τρόπο ζωής. Διατροφή σημαίνει ελευθερία, αλλά η ελευθερία έχει δομή και όρια… Γιατί, λοιπόν, να περιμένετε ως την Κυριακή για να καταναλώσετε το αγαπημένο σας φαγητό; Απολαύσετε το σήμερα κιόλας, προσέχοντας το μέγεθος της μερίδας και χρησιμοποιώντας έξυπνα tips ώστε να το κάνετε πιο υγιεινό.

2 Τα ελεύθερα γεύματα μπορούν να οδηγήσουν σε υπέρμετρη κατανάλωση φαγητού:

Το ελεύθερο γεύμα μπορεί τελικά να καταλήξει σε ελεύθερη μέρα, βγάζοντάς σας εντελώς εκτός του προγράμματός σας και σαμποτάροντας την προσπάθειά σας για απώλεια βάρους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών, αυτοί που νιώθουν περιορισμένοι οι στερημένοι στο πρόγραμμα διατροφής τους καταναλώνουν αρκετά μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού, εμφανίζουν περισσότερες λιγούρες και μεγαλύτερη επιθυμία για κατανάλωση σε σχέση με όσους νιώθουν ελεύθεροι στη διατροφή τους. Ετσι, όταν έρθει η μέρα του «ελεύθερου γεύματος», είναι πιθανόν να καταναλώσετε περισσότερο φαγητό, περισσότερες θερμίδες και να ενδώσετε σε πολλά από τα τρόφιμα που στερηθήκατε μέσα στην εβδομάδα.

3 Τα ελεύθερα γεύματα κατηγοριοποιούν τα τρόφιμα σε καλά και κακά:

Η κατηγοριοποίηση των τροφίμων πιθανόν να δημιουργεί τύψεις, όταν καταναλώσετε κάποιο «απαγορευμένο» τρόφιμο. Επιπροσθέτως, δεν υπάρχουν απαγορευμένα τρόφιμα, τρόφιμα που παχαίνουν ή τρόφιμα που αδυνατίζουν. «Μα, τα ελεύθερα γεύματα αυξάνουν τον μεταβολισμό μου!» Δυστυχώς αυτός είναι ακόμα ένας διατροφικός μύθος! Τα αποτελέσματα μελετών καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η υπερκατανάλωση λιπαρών γευμάτων δεν επιφέρει καμία αύξηση στον μεταβολισμό.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This