Κάποιοι μιλάνε για «πουλημένη Δικαιοσύνη» κάποιοι άλλοι για «τυφλή –στην κυριολεξία- Δικαιοσύνη» και κάποιοι πιο ευγενείς για «Δικαιοσύνη δύο ταχυτήτων»…
Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν βιώσει μία τραυματική εμπειρία σε κάποια δικαστική αίθουσα ή, περιμένουν με τα χρόνια να βρουν το δίκιο τους, να λύσουν το πρόβλημά τους, ή να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.
Και όταν όλα αυτά που συζητιούνται στις παρέες επιβεβαιώνονται από το Ευρωβαρόμετρο με τον πιο άσχημο τρόπο τότε το πρόβλημα της δικαιοσύνης στην Ελλάδα είναι σοβαρότερο από το αν η μολότοφ είναι πλημμέλημα ή κακούργημα και αν θα μάθουμε να τηρούμε τους νόμους ξεκινώντας από την τήρηση ή μη, του αντικαπνιστικού.
Εννοείται πως τα παραπάνω παραδείγματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, αλλά σημαντικότερα είναι αφενός οι πολίτες να εμπιστευτούν ξανά την δικαιοσύνη και τους δικαστές και το κράτος να αγκαλιάσει τα αιτήματα του νομικού κόσμου!
Ενδεικτικά να πούμε ότι (σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο) η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων είναι απογοητευμένοι από το Κράτος Δικαίου, τη διάκριση των εξουσιών, την ισότητα των πολιτών έναντι του νόμου, τη διαφθορά και την αστυνομία, ενώ το 99% των ερωτηθέντων απαιτεί οι δικαστές να είναι ανεξάρτητοι από πολιτικούς ή οικονομικά συμφέροντα.
Εννοείται βέβαια ότι και οι Έλληνες πρέπει να πάψουν επιτέλους (κάποτε) να είναι δικομανείς. Και σίγουρα η φωτογραφία που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μία δικηγόρος είναι η απόλυτη αποτύπωση της πραγματικότητας.
Ο αποδεκατισμός των λειτουργών της δικαιοσύνης, η νομοθεσία με τα άπειρα παραθυράκια σε συνδυασμό με την τακτική των Ελλήνων «για ψύλλου πήδημα» να μοιράζουν αγωγές, εξώδικα και μηνύσεις έχει κάνει την κατάσταση εκρηκτική.
Υποθέσεις αραχνιάζουν σε ντουλάπια και αποθήκες, αδικήματα παραγράφονται διότι «ξεχνιούνται» και οι απάτες κάνουν πάρτι «εις υγείαν» μίας δικαιοσύνης που λειτουργεί με ρυθμούς χελώνας…
Καλό όμως θα ήταν να σκεφτούμε και να κατανοήσουμε ότι κάποιες φορές το κακό δεν ξεκινάει από τους εκφραστές του συστήματος αλλά από το ίδιο το σύστημα!
Με λίγα λόγια δεν μας λείπει η Δικαιοσύνη γιατί έχουμε κακούς ή διεφθαρμένους δικαστές, αλλά γιατί έχουμε κακό νομικό σύστημα (όπως ότι για την ανύπαρκτη υγεία δεν σημαίνει ότι έχουμε κακούς γιατρούς ή νοσηλευτές αλλά κακό σύστημα Υγείας) και ας κάνουμε –κράτος και πολίτες- κάτι γι’ αυτό!