Μαζικές κινητοποιήσεις και απεργιακά καλέσματα στην Αθήνα για την Εργατική Πρωτομαγιά

24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία

Must Read

Με… πηγή έμπνευσης (και) τα όσα συμβαίνουν σε ολόκληρη τη Γαλλία το τελευταίο διάστημα, οι διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα για τη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά αναμένονται μαζικές.

Αυτό, αν μη τι άλλο, πιστοποιούν τα σχετικά καλέσματα από τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και το ΠΑΜΕ, που δίνουν «ραντεβού» το πρωί της Δευτέρας με τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους, μεταξύ άλλων, στις πλατείες Κλαυθμώνος και Συντάγματος.

«Η ΓΣΕΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, στην 24ωρη Γενική Απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά, την Δευτέρα 1η Μαΐου, στο Συλλαλητήριο των Συνδικάτων στις 11.00 το πρωί στην Πλατεία Κλαυθμώνος και στις κατά τόπους εκδηλώσεις των Εργατικών Κέντρων, συμμετέχοντας στην παγκόσμια ημέρα αλληλεγγύης και αγώνων για τα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα των εργαζομένων, την κοινωνική Δικαιοσύνη και την παγκόσμια Ειρήνη», αναφέρει η ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας.

«Η Πρωτομαγιά του 2023 βρίσκει τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους της χώρας αντιμέτωπους με την ακρίβεια, την ανεργία, την κοινωνική φτώχεια, τον περιορισμό εργασιακών δικαιωμάτων, τις ανισότητες, την επισφάλεια και την ανασφάλεια στους χώρους εργασίας. Είναι εκείνοι που έχουν σηκώσει στις πλάτες τους εδώ και χρόνια δυσβάστακτα βάρη. Μετά τη σχεδόν 13ετή κρίση, η εργασία έχει υποστεί τα πάνδεινα: μειώσεις μισθών, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και αποδόμηση του εργατικού δικαίου, περιορισμό των μισθωτών που απολαμβάνουν συλλογική προστασία και κυρίως ανεργία, που ειδικά στους νέους έχουμε το θλιβερό προνόμιο να είμαστε οι πρωταθλητές στην Ευρώπη», καταλήγει.

Από την πλευρά της, η AΔΕΔΥ που καλεί μαζί με τη ΓΣΕΕ και το ΕΚΑ στην πλατεία Κλαυθμώνος, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το περασμένο χρονικό διάστημα με αφορμή το έγκλημα των Τεμπών χιλιάδες εργαζόμενοι βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις βάρβαρες πολιτικές που ασκούνται. Οι μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις στις 8 και στις 16 του Μάρτη αποτελούν παρακαταθήκη για τους αγώνες που έρχονται. Ο φετινός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς, για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα αποτελεί την αφετηρία για ενωτικούς – αποφασιστικούς αγώνες για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών».

To ΠΑΜΕ, με τη σειρά του, καλεί στις 11πμ στο Σύνταγμα, και σε ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η 1η ΜΑΗ ως μέρα μνήμης, δράσης και αγωνιστικής συνέχειας μας καλεί να κοιτάξουμε κατάματα την πηγή των δεινών που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία του εργαζόμενου λαού, τη βασική αντίθεση κεφαλαίου-εργασίας. Δηλαδή τη συσσώρευση του πλούτου που τον δημιουργούν οι πολλοί και την αρπαγή του από μία παρασιτική χούφτα λίγων που ιδιοποιούνται όλο αυτόν τον πλούτο παραδίδοντας στους παραγωγούς του φτώχεια και εξαθλίωση. Είναι ανάγκη να ηττηθούν όσοι σήμερα υπερασπίζονται το σύστημα αδικίας, ένα σύστημα σάπιο και σαθρό που δε διορθώνεται, δε μπορεί να εξανθρωπιστεί. Ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, η υποταγή της ζωής μας στα κέρδη τους, μόνο βάσανα και δυστυχία θα φέρνει για την εργατική τάξη, για τους λαούς όλου του κόσμου».

Στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις καλεί και η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Εν όψει της Εργατικής Πρωτομαγιάς, τα δρομολόγια σε λεωφορεία και τα τρόλεϊ αναμένεται να διαφοροποιηθούν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ, λεωφορεία και τρόλεϊ θα κινηθούν μεταξύ 9:00-21:00, καθώς οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας (5:00 π.μ.) ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας (00:00). Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται μετά τις 10:00 π.μ. ενώ τα οχήματα θα αρχίσουν να αποσύρονται από τις 20:00. Κανονικά, εξάλλου, αναμένεται να κινηθούν τα αστικά Λεωφορεία στις γραμμές τις οποίες έχουν αναλάβει τα ΚΤΕΛ, ενώ, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονται και οι αποφάσεις για τις όποιες απεργιακές κινητοποιήσεις στα μέσα σταθερής τροχιάς.

Την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων αποφάσισε για την Εργατική Πρωτομαγιά η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), με την συγκεκριμένη κινητοποίηση να γίνεται σε ένδειξη τιμής για τους αγώνες των εργαζομένων και των ναυτεργατών για την Εργατική Πρωτομαγιά. «Οι Ναυτεργάτες για άλλη μια φορά αποτίουν και φέτος φόρο τιμής, σεβασμού και μνήμης στην εμβληματική ημέρα που άλλαξε στην κυριολεξία τον ρου της ιστορίας και είναι ταυτισμένη και συνυφασμένη με τους πολύμορφους αγώνες όλων των Εργαζομένων στην Χώρα μας και σε ολόκληρο τον κόσμο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΝΟ.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This