Μεσόγειος SOS! Ποιες ελληνικές πόλεις κινδυνεύουν να χαθούν κάτω από το νερό μέχρι το 2100

Must Read

Μεσόγειος SOS. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και παρά το γεγονός ότι δεν είναι η πρώτη φορά, τα νέα στοιχεία προκαλούν τρόμο.

Σύμφωνα με έρευνα της Climate Central, μέχρι το 2100 θα βρεθούν κάτω από τη στάθμη της θάλασσας, τμήμα της Θεσσαλονίκης, με ολόκληρο το αεροδρόμιο, αλλά και μέρη στο Μεσολόγγι, στη Ναύπακτο, στην Άρτα, στην Αχαία και στην Καλαμάτα.

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, θα φτάσει από μισό έως και τα δύο μέτρα έως το τέλος του αιώνα. Αυτό έκανε γνωστό ο Αλέσιο Σάτα, συντονιστής του Medwet, παρουσιάζοντας τη σχετική επιστημονική μελέτη, τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται να μείνει ανεπηρέαστη απολύτως καμία ανθρώπινη δραστηριότητα στις ακτές της Μεσογείου. Ολόκληρες περιοχές θα οδηγηθούν στον αφανισμό».

«Αυτή η βίαιη και απότομη μεταβολή της στάθμης της θάλασσας, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, δεν δίνει περιθώριο στο οικοσύστημα να προσαρμοστεί και έτσι αναμένονται σημαντικές απώλειες στη βιοποικιλότητα, αλλά και στις ανθρωπογενείς δραστηριότητες τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης και περιβαλλοντολόγος, Α. Αθανασιάδης.

Hot spot της κλιματικής αλλαγής η Μεσόγειος

Όπως εξήγησε ο Αλέσιο Σάτα, στο πλαίσιο συνάντησης δημοσιογράφων και ειδικών από τη Μεσόγειο στο Οριστάνο της Σαρδηνίας, που διοργάνωσαν IUCN, Medwet και Ίδρυμα Medsea, «η Μεσόγειος είναι το hot spot της κλιματικής αλλαγής. Θερμαίνεται 20% γρηγορότερα από τις υπόλοιπες θάλασσες του κόσμου, ενώ η άνοδος της θερμοκρασίας της αναμένεται να φθάσει τους 2,2 βαθμούς έως το 2040 και τους 3,8 έως το τέλος του αιώνα».

Όπως εξήγησε, «η άνοδος της θερμοκρασίας της θάλασσας σε συνδυασμό με την αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα και τη μεταβολή των βροχοπτώσεων είναι οι αιτίες που δημιουργούν το θερμοδυναμικό φαινόμενο της ανόδου της στάθμης των υδάτων της».

Ποιες περιοχές κινδυνεύουν

Εκτός από τις περιοχές που αναφέραμε στην Ελλάδα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως στη Μεγάλη Βρετανία κομμάτια του Λίβερπουλ, του Λονδίνου και του Χάμπερσαϊντ αναμένεται να μετατραπούν σε βυθισμένες πόλεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την μελέτη την επόμενη τρεις δεκαετίες ενδέχεται να επηρεαστούν περιοχές που ζουν πάνω από 300 εκατομμύρια άνθρωποι. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο τον διατρέχουν τα παράκτια μέρη της Ασίας (Ινδονησία, Βιετνάμ, Μπαγκλαντές) ενώ τεράστιο πρόβλημα αναμένεται να έχει και η Αίγυπτος.

κλιματική αλλαγή

κλιματική αλλαγή

κλιματική αλλαγή

κλιματική αλλαγή

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This