Η ώρα του ΕΝΦΙΑ: Σήμερα ξεκινά η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Αναλυτικά, πώς να βρείτε και να πληρώσετε τα εκκαθαριστικά - Ποιοι ιδιοκτήτες πληρώνουν «φουσκωμένο» ΕΝΦΙΑ, μειωμένο κατά 50% και μηδενικό

Must Read

Περισσότερα από 7 εκατομμύρια εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να «ανέβουν» τόσο σήμερα Σάββατο, όσο και αύριο Κυριακή στους λογαριασμούς φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων στην ηλεκτρονική πύλη myAADE.

Άμεσα μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών,  υπάρχει το δικαίωμα στους ιδιοκτήτες ακινήτων να κάνουν διορθώσεις τυχόν λαθών -χωρίς πρόστιμο- έως τις 30 Ιουνίου. Αν διαπιστώσουν δηλαδή ότι ο ΕΝΦΙΑ έχει υπολογιστεί λάθος, θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα του Ε9 για να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις.

Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία, όσοι έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση και δικαιούνται επιστροφή φόρου, στην πλειονότητά τους έχουν ήδη δει το ποσό στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Παράλληλα, διευκρινίζεται από την ΑΑΔΕ, πως για όσες δηλώσεις υποβληθούν από την Πέμπτη 28 Απριλίου και μετά και τα εκκαθαριστικά είναι πιστωτικά τότε θα προηγείται συμψηφισμός με οφειλές από ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από την ΑΑΔΕ, η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σαββατοκύριακο, 29 και 30 Απριλίου.

Όσοι δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2022, θα δουν τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με πέρυσι. Αντιθέτως όσοι απέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά, όσοι τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους, εμφάνισαν στους δήμους τα «ξεχασμένα» τ.μ, θα δουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ.

Τα νοικοκυριά με 3 εξαρτώμενα τέκνα και άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο, με την προϋπόθεση ότι το συνολικό οικογενειακό εισόδημα θα είναι μικρότερο των 12.000 ευρώ (+1.000€ /σύζυγο / εξαρτώμενο μέλος) και η συνολική επιφάνεια κτισμάτων για σύζυγο και εξαρτώμενα τέκνα θα είναι κάτω των 150 τ.μ.

Πώς να βρείτε το εκκαθαριστικό

Παρακάτω, παρουσιάζονται αναλυτικά τα βήματα που μπορούν να ακολουθήσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να εντοπίσουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2023:

Το πρώτο βήμα είναι η είσοδος στην αρχική σελίδα του myAADE.

Κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές».

Στη συνέχεια, κλικ στην επιλογή «Δημοφιλείς Εφαρμογές» και μετά στη «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ».

Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Η είσοδος στη σελίδα γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet.

Επιλέγετε το έτος 2023 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2023.

Η πληρωμή

Η συγκεκριμένη διαδικασία γίνεται με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους:

Πρώτος τρόπος: Η καταβολή του φόρου εφάπαξ. Eκπτωση 3% θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα εξοφλήσουν τον φόρο εφάπαξ.

Δεύτερος τρόπος: Η εξόφληση του φόρου σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις.

Τρίτος τρόπος: Μέσω πιστωτικής κάρτας σε 12 δόσεις. Με τον συγκεκριμένο τρόπο ο φόρος εξοφλείται από την τράπεζα και στη συνέχεια ο πελάτης καταβάλλει τα χρήματα σε 12 δόσεις.

Τέταρτος τρόπος: Η ένταξη του ΕΝΦΙΑ στην πάγια ρύθμιση σε έως 24 δόσεις με επιτόκιο.

Οι πληρωμές πρέπει να γίνουν:

1η δόση, ως Τετάρτη 31 Μαΐου 2023.

2η δόση, Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023.

3η δόση, Δεύτερα 31 Ιουλίου 2023.

4η δόση, Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023.

5η δόση, Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023.

6η δόση, Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

7η δόση, Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023.

8η δόση, Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023.

9η δόση, Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024.

10η δόση, Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024.

Ποιοι θα πληρώσουν τα μισά

 Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα πληρώσουν το 50% του ποσού συγκεντρώνουν τα παρακάτω κριτήρια:

-Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

-Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος ή συμβιών και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένων υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο, και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Ποιοι δικαιούνται έκπτωση 100%

Δεν θα ασχοληθούν με τον ΕΝΦΙΑ τα νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω, καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, εφόσον:

Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

«Φουσκωμένα» εκκαθαριστικά

Μεγαλύτερο φόρο φέτος θα πληρώσουν όσοι φορολογούμενοι απέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά ή απέκτησαν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία) ή τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους ή εμφάνισαν πέρσι στους δήμους τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους.

Αντιθέτως, όσοι φορολογούμενοι πούλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητα στα παιδιά ή τα εγγόνια τους θα δουν μειωμένο το φετινό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Επίσης, υπολογίζεται ότι πάνω από 1.000.000 φορολογούμενοι θα έχουν εκπτώσεις έως και 50% ή και απαλλαγή, με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.









Δείτε επίσης:

Φορολογικές δηλώσεις: Αρχίζει η ανάρτηση των εκκαθαριστικών στο «myAADE»

Τα «μυστικά» του φετινού ΕΝΦΙΑ!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This