Τα «μυστικά» του φετινού ΕΝΦΙΑ!

Η ΑΑΔΕ αναμένεται να αναρτήσει τα περισσότερα εκκαθαριστικά έως τα τέλη Απριλίου, προκειμένου να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες να πληρώσουν τον λογαριασμό σε 10 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από το τέλος Μαΐου

Must Read

Μέχρι το τέλος του μήνα, η ΑΑΔΕ αναμένεται να αναρτήσει τα περισσότερα από τα 7.300.000 εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να πληρώσουν και τον φετινό λογαριασμό σε 10 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από το τέλος Μαΐου. Μόλις αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να μπουν στους ηλεκτρονικούς τους λογαριασμούς, στην εφαρμογή του Ε9, και να δουν τον ΕΝΦΙΑ που πρέπει να πληρώσουν φέτος. Οσοι επιλέξουν να καταβάλουν εφάπαξ τον φόρο, θα έχουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού.

Σημειώνεται ότι με το που θα βγουν τα εκκαθαριστικά υπάρχει το δικαίωμα στους ιδιοκτήτες ακινήτων να κάνουν διορθώσεις τυχόν λαθών -χωρίς πρόστιμο- έως τις 30 Ιουνίου. Αν διαπιστώσουν δηλαδή ότι ο ΕΝΦΙΑ έχει υπολογιστεί λάθος, θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα του Ε9 για να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις.

Ουσιαστικές αλλαγές στη διαδικασία της εκκαθάρισης δεν υπάρχουν φέτος, ωστόσο αρκετές χιλιάδες δικαιούχοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη έκπληξη: θα χάσουν την έκπτωση του 50%. Νέα -και μάλιστα μεγαλύτερη- μείωση στον αριθμό των δικαιούχων της συγκεκριμένης έκπτωσης αναμένεται να υπάρξει και του χρόνου, καθώς η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ μεικτά θα έχει και… παρενέργειες.

Ποιοι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν τα μισά

Ο ΕΝΦΙΑ «ψαλιδίζεται» στο μισό για τα νοικοκυριά που πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια:

-Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

-Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος ή συμβιών και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένων υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο, και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Ποιοι δικαιούνται έκπτωση 100%

Δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ ΕΝΦΙΑ τα νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω, καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, εφόσον:

Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

«Φουσκωμένα» εκκαθαριστικά

Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση πέρσι, θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο ακινήτων που πλήρωσαν και πέρσι. Ωστόσο, μεγαλύτερο φόρο φέτος θα πληρώσουν όσοι φορολογούμενοι απέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά ή απέκτησαν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία) ή τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους ή εμφάνισαν πέρσι στους δήμους τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους.

Αντιθέτως, όσοι φορολογούμενοι πούλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητα στα παιδιά ή τα εγγόνια τους θα δουν μειωμένο το φετινό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Επίσης, υπολογίζεται ότι πάνω από 1.000.000 φορολογούμενοι θα έχουν εκπτώσεις έως και 50% ή και απαλλαγή, με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Έτσι θα εκτυπώσετε τα «ραβασάκια»

Οι φορολογούμενοι για να εκτυπώσουν φέτος τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να ακολουθήσουν την παρακάτω διαδικασία:

-Αρχικά οι υπόχρεοι θα πρέπει να εισέλθουν στην αρχική σελίδα του myAADE.

-Μετά θα πρέπει να κλικάρουν στο παράθυρο «Εφαρμογές».

-Εν συνεχεία θα πρέπει να κλικάρουν στην επιλογή «Πολίτες».

-Κατεβαίνουν στο γράμμα Δ στην επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ».

-Εκεί ανοίγει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9 και μετά βάζουν τους κωδικούς TAXISnet και μπαίνουν στην εφαρμογή.

-Επιλέγουν το έτος 2023 και βλέπουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2023.

Πώς θα πληρώσετε

Με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους μπορούν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ του 2023. Αναλυτικά αυτοί είναι οι εξής:

Πρώτος τρόπος: Η καταβολή του φόρου εφάπαξ. Eκπτωση 3% θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα εξοφλήσουν τον φόρο εφάπαξ.

Δεύτερος τρόπος: Η εξόφληση του φόρου σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις.

Αναλυτικά:

1η δόση, ως Τετάρτη 31 Μαΐου 2023.

2η δόση, Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023.

3η δόση, Δεύτερα 31 Ιουλίου 2023.

4η δόση, Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023.

5η δόση, Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023.

6η δόση, Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

7η δόση, Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023.

8η δόση, Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023.

9η δόση, Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024.

10η δόση, Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024.

Τρίτος τρόπος: Μέσω πιστωτικής κάρτας σε 12 δόσεις. Με τον συγκεκριμένο τρόπο ο φόρος εξοφλείται από την τράπεζα και στη συνέχεια ο πελάτης καταβάλλει τα χρήματα σε 12 δόσεις.

Τέταρτος τρόπος: Η ένταξη του ΕΝΦΙΑ στην πάγια ρύθμιση σε έως 24 δόσεις με επιτόκιο.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This