Γενικός Γραμματέας ΟΕΝΓΕ: «Επικίνδυνη πρακτική για τους ασθενείς η νέα εγκύκλιος»

Προειδοποιεί για κύμα παραιτήσεων από το ΕΣΥ

Must Read

Επικίνδυνη για τους ασθενείς χαρακτηρίζει την πρακτική «Εφημερία Τομέα» ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος και νευροχειρουργός, Πάνος Παπανικολάου.

Η νέα εγκύκλιος της Μίνα Γκάγκα προκάλεσε αντιδράσεις, με την ΕΙΝΑΠ να της αποστέλλει εξώδικο. Πρόκειται ουσιαστικά για την προσπάθεια καθιέρωσης ενός νέου καθεστώτος, που προβλέπει γιατροί ειδικοτήτων σε δημόσιες δομές υγείας, να εφημερεύουν παρέχοντας ιατρικές υπηρεσίες στη θέση συναδέλφων τους άλλης ειδικότητας, οι οποίοι θα βρίσκονται σε εφημερία επιφυλακής από το σπίτι (on call).

«Η “εφημερία Τομέα” σημαίνει, ότι εάν σε κάποιο νοσοκομείο υπάρχει έλλειψη σε κάποια παθολογική ειδικότητα, π.χ. σε καρδιολόγους, τότε οι άλλοι γιατροί παθολογικών ειδικοτήτων, δηλαδή οι παθολόγοι, οι πνευμονολόγοι, οι γαστρεντερολόγοι θα κάνουν και τον “καρδιολόγο”. Αντίστοιχα στον χειρουργικό τομέα, εάν έχουμε έλλειψη σε ΩΡΛ και ορθοπεδικούς, θα κάνει τον “ΩΡΛ” και τον “ορθοπεδικό”, ο γενικός χειρουργός ή ο γυναικολόγος. Αυτό σημαίνει “εφημερία Τομέα”. Αυτό δεν ξέρω πως το φαντασιώθηκε η κα. Γκάγκα», τονίζει αρχικά ο κ. Παπανικολάου και συνεχίζει απευθύνοντας ερώτημα στην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας:

«Εγώ θέλω να την ρωτήσω κάτι, επειδή είναι γιατρός. Απ’ ότι ξέρω δεν είναι σε κάποιο ψηφοδέλτιο. Κι έτσι πιθανά κάποια στιγμή, ίσως και σύντομα, μπορεί να αποχωρήσει από τα σημερινά καθήκοντά της και να επιστρέψει στην οργανική της θέση στο “Σωτηρία”. Αισθάνεται η κα. Γκάγκα ασφαλής να εφημερεύει μόνη της, χωρίς καρδιολόγο (ο οποίος θα είναι στο σπίτι) και για τους καρδιολογικούς ασθενείς στο “Σωτηρία”; Εγώ δεν αισθάνομαι ασφαλής ως νευροχειρουργός να εφημερεύω για τους ασθενείς της θωρακοχειρουργικής κλινικής ή της ΩΡΛ ή της γενικής χειρουργικής, με τους αντίστοιχους συναδέλφους να μην είναι στο νοσοκομείο αλλά στο σπίτι τους σε εφημερία ετοιμότητας. Και αισθάνομαι ανασφαλής, γιατί δεν είμαστε στο 1923, είμαστε στο 2023. Το 1923 υπήρχε γιατρός “γενικός παθολόγος” και υπήρχαν και κάποιοι “χειρουργοί” και ήταν μόνο αυτοί οι γιατροί. Υπάρχουν πλέον ειδικότητες, έχει προοδεύσει η ιατρική».

Έρχονται παραιτήσεις από γιατρούς του ΕΣΥ

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παπανικολάου κάνει σαφές πως οι γιατροί δεν μπορούν να ανεχθούν μια τέτοια μεθόδευση, η οποία θυμίζει καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. «Αυτά εφαρμόζονται στην ανάγκη, ή σε περιπτώσεις μαζικών καταστροφών. Δηλαδή, εάν ω μη γένοιτο, γίνει τα ξημερώματα σεισμός στην Αθήνα 7 ρίχτερ και έχουμε χιλιάδες τραυματίες. Είναι φυσικό ότι θα σπεύσουν για πρώτες βοήθειες στα νοσοκομεία όλοι οι γιατροί ανεξαρτήτως ειδικότητας. Δηλαδή θα καθιερώσουμε τώρα σε μόνιμη βάση ιατρική μαζικών καταστροφών στα νοσοκομεία; Το 2023;», αναριωτιέται.

Ταυτόχρονα επιμένει ότι η εγκύκλιος εγείρει σοβαρά νομικά ζητήματα. «Όποιος διοικητής τολμήσει να την εφαρμόσει -γιατί η κυρία υπουργός βάζει μπροστά τους υπηρεσιακούς παράγοντες των νοσοκομείων- θα τρώει αμέσως μήνυση από εμας, για έκθεση ασθενών σε κίνδυνο. Και επίσης θα κάνουμε και νομική προσφυγή για την ακύρωση της εγκυκλίου», σημειώνει και καταλήγει λέγοντας:

«Η κυρία Γκάγκα επικαλείται την καταιγίδα παραιτήσεων που η ίδια η πολιτική της κυβέρνησής έχει καθιερώσει, με αποτέλεσμα να φέρει μια καινούργια καταιγίδα παραιτήσεων ειδικευμένων γιατρών του ΕΣΥ. Γιατί ποιος θα δεχθεί να είναι υπόλογος για ό,τι θα συμβεί τον ασθενή κάνοντας άλλη ειδικότητα; Που είναι και παράνομο, γιατί είναι αντιποίηση ιατρικής ειδικότητας; Άρα θα έχουμε άλλη καταιγίδα παραιτήσεων και θα έρθει η κυβέρνηση μια ωραία πρωία και θα πει “τα μισά νοσοκομεία της χώρας έχουν μείνει χωρίς γιατρούς, τι να κάνουμε ας τα κλείσουμε να τελειώνουμε. Αυτό θα γίνει…».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This