Σκάνδαλο με πτυχία της Κτηνιατρικής του ΑΠΘ – Καταγγελίες για καρτέλ καθηγητών

Στα χέρια του εισαγγελέα η υπόθεση - Τι απαντάει ο πρώην πρύτανης και υποψήφιος με τη ΝΔ

Must Read

Οσμή σκανδάλου στην Κτηνιατρική του ΑΠΘ με σοβαρές καταγγελίες για καρτέλ καθηγητών που φέρεται να εκμεταλλεύεται φοιτητές και να ελέγχει την αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», για το σκάνδαλο με τα πτυχία στην Κτηνιατρική έχει ερευνήσει η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος και έχει παραδώσει στην εισαγγελία τον φάκελο.

Όπως τονίζεται, οι αρχές ερευνούν την υπόθεση από τον περασμένο Σεπτέμβρη, υπό άκρα μυστικότητα, ωστόσο είχε προηγηθεί αποκαλυπτική αλληλογραφία με το υπουργείο Παιδείας, υπόψη της κ. Κεραμέως, από το καλοκαίρι του 2021. Μάλιστα το υπουργείο όχι μόνο δεν εξέτασε τις καταγγελίες, αλλά απάντησε μετά από μήνες, παραθέτοντας απλά τον  εσωτερικό κανονισμό του ΑΠΘ.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ,  η ποινική έρευνα ξεκίνησε μετά από καταγγελία τότε φοιτητή, ο οποίος διαπίστωσε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τα χρωστούμενα μαθήματα. Στη σχολή υπήρχαν ήδη φήμες για τον τρόπο που μπορεί κανείς να αποκτήσει πτυχίο, ωστόσο μια φωτογραφία ήταν εκείνη που οδήγησε στην έρευνα. Πρόκειται για στιγμιότυπο από ορκωμοσία το 2019, ενός φοιτητή ο οποίος όπως γνώριζαν όλοι χρωστούσε μαθήματα!

Οι φοιτητές ξεσηκώθηκαν και άρχισαν να διαμαρτύρονται  σε καθηγητές που δίδασκαν «δύσκολα» μαθήματα. Το καλοκαίρι του 2020, όταν άλλοι φοιτητές είδαν πως εκείνοι που διαμαρτυρήθηκαν κατάφεραν να πάρουν πτυχίο, έκαναν ανάρτηση σε φοιτητική ιστοσελίδα κάνοντας λόγο για «σκάνδαλο». Η συγκεκριμένη ανάρτηση κατέβηκε, ωστόσο βρίσκεται στη διάθεση των αρχών.

Ανάγκαζαν σε «συμφωνίες» τους φοιτητές

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η «Εφ.Συν.», ένα «κύκλωμα καθηγητών» ανάγκαζε φοιτητές σε «συμφωνίες», απονέμοντας το πτυχίο, αλλά αφήνοντας ένα μάθημα, συνήθως προφορικό, χρωστούμενο όπου λόγω της μεθόδου εξέτασης μπορούν να ελέγξουν τη βαθμολογία και φυσικά το αποτέλεσμα. Η μέθοδός τους, όπως καταγγέλλεται, είναι να ομαδοποιούν τους εξεταζόμενους σε τριάδες, βάζοντας κάποιον που χρωστάει το μάθημα μαζί με άλλους που… είχαν πάρει πτυχίο, χωρίς να τηρούν την αλφαβητική σειρά εξεταζομένων.

Οι πτυχιούχοι συνήθως δεν εμφανίζονταν στο μάθημα να εξεταστούν κι έτσι ο φοιτητής που χρωστούσε ήταν μόνος στην εξέταση, στο έλεός τους αν θα κοπεί, ανεξαρτήτως τι θα έλεγε, αφού επρόκειτο περί προφορικής εξέτασης. Χαρακτηριστική εμφανίζεται η περίπτωση φοιτήτριας που πήρε πτυχίο το 2017 και κλήθηκε να εξεταστεί σε χρωστούμενο μάθημα το 2021! Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, το υπουργείο αναγκάστηκε το 2022 να βγάλει ΦΕΚ με σαφή οδηγία οι φοιτητές να μην εξετάζονται μόνοι τους στα προφορικά.

Ολα αυτά και άλλα πολλά έχουν μπει στο μικροσκόπιο των Εσωτερικών Υποθέσεων καιρό τώρα. Η υπόθεση έχει πάει κι έχει επιστρέψει στα χέρια τους με συγκεκριμένες παραγγελίες από τον εισαγγελέα τουλάχιστον τρεις φορές. Υπό αυτές τις συνθήκες, τον περασμένο Γενάρη, κλιμάκιο των Εσωτερικών Υποθέσεων έκανε έφοδο στην Κτηνιατρική Σχολή, στα γραφεία και στη γραμματεία και τα ’κανε «φύλλο και φτερό». Πήρε έγγραφα, λίστες εξεταζομένων, λίστες πτυχιούχων κι ένα σωρό άλλα έγγραφα. Σήκωσαν μάλιστα και ηλεκτρονικά αρχεία από τους υπολογιστές της σχολής προκειμένου να ελέγξουν τις πληροφορίες τους. Ωστόσο, ήδη τους είχε επιδοθεί υλικό, στοιχεία και ανάλογα έγγραφα στο πλαίσιο των καταγγελιών που τους έγιναν.

Το εύλογο ερώτημα βέβαια είναι, γιατί συνέβαιναν τέτοια πράγματα στην Κτηνιατρική Σχολή; Η απάντηση εκπλήσσει: «Μα, για να ελέγχουν την αγορά εργασίας και τη σχολή! Είναι καρτέλ. Με αυτόν τον τρόπο έχουν στον έλεγχό τους φοιτητές και φοιτήτριες, τους αποτρέπουν να ανοίξουν κτηνιατρεία στη Θεσσαλονίκη, τους στέλνουν να εργαστούν βοηθοί σε κτηνιατρεία συγγενών τους και βέβαια τους εκμεταλλεύονται στην κλινική της σχολής, τα έσοδα της οποίας διαχειρίζονται οι ίδιοι…», υποστηρίζει πηγή της «Εφ.Συν.» που γνωρίζει την ομολογουμένως περίεργη αυτή υπόθεση.

Τι απαντά ο πρώην πρύτανης

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, για την υπόθεση είναι ενήμερος και ο πρόσφατα παραιτηθέντας πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, ο οποίος βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος στην εφημερίδα, πρόκειται για μια καταγγελία που είχε κάνει ένας φοιτητής, ο οποίος κοβόταν σε κάποια μαθήματα ενώ οι άλλοι περνούσαν. Ομως, «το θέμα έχει κλείσει» καθώς ο φοιτητής πέρασε τα μαθήματα που χρωστούσε και πήρε τελικά το πτυχίο του. Ο ίδιος εξέφρασε την έκπληξή του που η έρευνα παραμένει ανοιχτή, καθώς πίστευε ότι «η υπόθεση έχει λήξει». Ανέφερε στην «Εφ.Συν.» ότι «πριν καιρό κάποιοι συνάδελφοι είχαν κληθεί να δώσουν ανωμοτί καταθέσεις» και επιβεβαίωσε ότι στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας «το τμήμα έδωσε όλα τα ζητούμενα στοιχεία στις αρχές».

Η «Εφ.Συν.» προσπάθησε να αποσπάσει δηλώσεις και από το νυν πρόεδρο της σχολής, κ. Φορτομάρη, ο ίδιος όμως δεν θέλησε να σχολιάσει.

Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα για το αν τελικά διενεργήθηκε έρευνα στο ΑΠΘ μέσω ΕΔΕ, παρά το ότι κάποιοι κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις. 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This