Νόμος του κράτους η κατ’ οίκον νοσηλεία

Καρκινοπαθείς και ασθενείς με σοβαρά νευρολογικά ή άλλα νοσήματα θα έχουν νοσοκομειακή φροντίδα χωρίς να ταλαιπωρούνται στα νοσοκομεία

Must Read

Το πρόγραμμα κατ’ οίκον νοσηλείας για παιδιατρικούς και ενήλικες ασθενείς με καρκίνο, σκλήρυνση κατά πλάκας και σοβαρά νευρολογικά νοσήματα από νοσοκομειακές μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), το οποίο επιχορηγείται με 14.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προβλέπει τη χορήγηση θεραπειών σε χρόνια πάσχοντες στο σπίτι.

Για τον λόγο αυτό και η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) μεταξύ των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών για το πρόγραμμα της κατ’ οίκον νοσηλείας «Hospital@Home» δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β’ 3396) στις 19/5. Ογκολογικοί ασθενείς θα μπορούν να κάνουν χημειοθεραπείες κατ’ οίκον, ενώ παιδιά και ενήλικες με σοβαρά νευρολογικά ή άλλα νοσήματα, που απαιτούν την υποστήριξη ενός ή περισσότερων οργάνων με τη βοήθεια της ιατρικής τεχνολογίας, θα έχουν ασφαλή νοσοκομειακή φροντίδα στο σπίτι, χωρίς να χρειάζεται να υποβάλλονται σε περιττή ταλαιπωρία στα νοσοκομεία. Στο πλαίσιο της κατ’ οίκον νοσηλείας, ως νοσοκομειακή φροντίδα λογίζεται η παροχή φροντίδας στον ασθενή στο σπίτι, σε συνθήκες ανάλογες όμως της ενδονοσοκομειακής φροντίδας, ιατρονοσηλευτική υποστήριξη και συνεχή παρακολούθηση, με παράλληλη στήριξη από εκπαιδευόμενους φροντιστές (γονείς και άλλα μέλη της οικογένειας τα οποία έχουν εκπαιδευτεί σχετικά με τις ανάγκες του ασθενούς τους), με παράλληλη εξασφάλιση ιατρονοσηλευτικής υποστήριξης, όταν το επιβάλλουν οι ανάγκες του ασθενούς («Hospital at Home»). Παράλληλα εξασφαλίζεται η δυνατότητα της άμεσης πρόσβασης και εισαγωγής στο νοσοκομείο-κέντρο αναφοράς ή σε διασυνδεδεμένη – προκαθορισμένη δομή, σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης του ασθενούς.

Στο φιλόδοξο αυτό μοντέλο υπηρεσιών υγείας, που περιλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα της Κατ’ Οίκον Νοσηλείας Hospital@Home, θα ενταχθούν εντός του 2023 οκτώ νοσοκομεία της χώρας, στα οποία θα δημιουργηθούν αντίστοιχα κέντρα που θα υποστηρίζουν τη νοσηλεία του ασθενούς στο σπίτι. Το πρόγραμμα ξεκινά από το Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», στο οποίο ήδη εφαρμόζεται το καινοτόμο πιλοτικό πρόγραμμα «ΟΙΚΟΘΕΝ». Ασθενείς με καρκίνο, που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις, θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χημειοθεραπεία στο σπίτι τους με την υποστήριξη γιατρού και νοσηλευτή. Ενώ το ίδιο πρόγραμμα μπορεί να εφαρμοστεί και σε παιδιατρικούς ασθενείς που πάσχουν από κάποια σπάνια ασθένεια.

Τέλος, το εν λόγω μοντέλο φροντίδας αναμένεται να διευρυνθεί και να εφαρμοστεί σε πολλά νοσήματα. Συγκεκριμένα, σε χρόνια πάσχοντες που ταλαιπωρούνται με επαναεισαγωγές στα νοσοκομεία και, μάλιστα, με μακρόχρονη νοσηλεία. Οι ασθενείς αυτοί κινδυνεύουν πολύ συχνά από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, με αποτέλεσμα την επιπλέον περιττή ταλαιπωρία, τόσο τη δική τους όσο και των οικογενειών τους. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως οι χρόνια πάσχοντες με μακρά νοσηλεία έχουν ένα έμμεσο κόστος για την οικογένεια και ένα άμεσο κόστος για το κράτος, που θα πρέπει να τους παρέχει νοσοκομειακή φροντίδα επί μακρό χρονικό διάστημα σε νοσοκομειακό περιβάλλον.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This