Λήξη συναγερμού στη Χίο: Εικόνες από το σημείο της σύγκρουσης – Το τουρκικό πλήρωμα του «ΑΝΤ» αρνήθηκε την ελληνική βοήθεια

Με σοβαρές ζημιές και συνοδεία της τουρκικής ακτοφυλακής αποχώρησε από το σημείο το φορτηγό πλοίο με σημαία Βανουάτου

Must Read

Με σοβαρές υλικές ζημιές αποχώρησε από το σημείο της σύγκρουσης στη θαλάσσια περιοχή της Χίου το φορτηγό πλοίο «ΑΝΤ» με σημαία Βανουάτου, το 13μελές πλήρωμα του οποίου ήταν Τούρκοι πολίτες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το πλήρωμα φέρεται να αρνήθηκε να διασωθεί από τους Έλληνες λιμενικούς που έσπευσαν στο σημείο του ατυχήματος, και, ως εκ τούτου, το πλοίο συνόδευσαν ελληνικά σκάφη μέχρι εκεί όπου ξεκινούν τα τουρκικά χωρικά ύδατα, απ’ όπου και το παρέλαβαν σκάφη του τουρκικού Λιμενικού Σώματος, για να το συνοδεύσουν μέχρι το πλησιέστερο λιμάνι.

Το «ΑΝΤ», το οποίο είχε αποπλεύσει από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και είχε προορισμό την Ουκρανία, συγκρούστηκε πριν μερικές ώρες με το επίσης φορτηγό πλοίο «POTENTIA», με σημαία Σιγκαπούρης, στη θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται εννέα ναυτικά μίλια βόρεια – βορειοδυτικά της Χίου. Από την σύγκρουση δεν τραυματίστηκε κανένα μέλος από τα πληρώματα των δύο πλοίων, ενώ δεν υπήρξε κάποια διαρροή καυσίμων ή κίνδυνος βύθισης, καθώς και τα δύο πλοία ήταν άδεια από φορτίο, ενώ και οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή ήταν καλές.

Το τουρκικής ιδιοκτησίας φορτηγό πλοίο «ΑΝΤ» με σημαία Βανουάτου, υπέστη μεγάλη ζημιά στα πλευρικά τοιχώματα του κύτους του, κατά την σύγκρουσή του με το «POTENTIA», ανοιχτά της Χίου

Το συμβάν, ωστόσο, έθεσε σε συναγερμό το Λιμενικό σώμα, καθώς, παρά το γεγονός ότι η σύγκρουση σημειώθηκε σε διεθνή ύδατα, σε ελληνική περιοχή ευθύνης για έρευνα και διάσωση, με το Υπουργείο Ναυτιλίας να ενημερώνει σχετικά τους πλοιάρχους των πλοίων, υπήρξε η ανησυχία πως, από τη στιγμή που το πλήρωμα του ενός πλοίου ήταν Τούρκοι υπήκοοι, ενδεχομένως να προσπαθούσε αυτό να το εκμεταλλευτεί η Τουρκία, για να προκαλέσει «θερμό» επεισόδιο.

Άλλωστε, τα δύο πλοία εξέπεμψαν σήμα κινδύνου σε διεθνή ραδιοσυχνότητα, με αποτέλεσμα να ενημερωθεί και η ελληνική και η τουρκική πλευρά. Ως εκ τούτου, στο σημείο της σύγκρουσης, σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, έσπευσαν επτά περιπολικά σκάφη του ελληνικού Λιμενικού Σώματος, ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης του ΛΣ, ένα αεροσκάφος Canadair CL-215 της Πολεμικής Αεροπορίας, τρία ελικόπτερα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας και παραπλέοντα πλοία, ενώ στην ευρύτερη περιοχή βρισκόταν σε ετοιμότητα και πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού. Στην ίδια θαλάσσια περιοχή είχε καταπλεύσει και σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής.

Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, όταν Έλληνας διασώστης ανέβηκε στο «ΑΝΤ» και ρώτησε εάν χρειάζονται βοήθεια, το τουρκικό πλήρωμα τού απάντησε αρνητικά, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει άπραγος. Λίγο αργότερα στο σημείο βρέθηκε η τουρκική ακταιωρός, η οποία πλησίασε το πλοίο, ακολούθησε την ίδια διαδικασία, και, αφού συνεννοήθηκε με την ελληνική πλευρά, δόθηκε τέλος στην αγωνία για την τύχη του πληρώματος.

Η ανακοίνωση του Υπουργείο Ναυτιλίας για το περιστατικό:

«Ενημερώθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για σύγκρουση του Φ/Γ πλοίου «ΑΝΤ» σημαίας Βανουάτου με δεκατρείς (13) αλλοδαπούς πλήρωμα, με το Φ/Γ πλοίο «POTENTIA», σημαίας Σιγκαπούρης με δεκαεννέα (19) αλλοδαπούς πλήρωμα στη θαλάσσια περιοχή 9 ν.μ. βόρεια βορειοδυτικά ν. Χίου, σε Διεθνή Ύδατα, εντός ελληνικής περιοχής έρευνας και διάσωσης.

»Υπό τον συντονισμό του Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. άμεσα έσπευσαν στο σημείο επτά (07) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) πλοίο ανοικτής θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ συνέδραμαν επίσης ένα (01) πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, ένα (01) αεροσκάφος Canadair CL-215 της Πολεμικής Αεροπορίας, τρία (03) ελικόπτερα SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και παραπλέοντα πλοία.

»Επίσης, στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή έχει καταπλεύσει και σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής.

»Επί του πλοίου σημαίας Βανουάτου, καταβιβάσθηκε διασώστης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από το δεύτερο ελικόπτερο SUPER PUMA της Π.Α. που βρέθηκε στο σημείο, προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση του πληρώματος και την ανάγκη τυχόν παροχής βοήθειας. Από το περιστατικό δεν υπήρξε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση. Περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. παραμένουν στην περιοχή, ενώ τυχόν εξελίξεις θα αναφερθούν με νεότερο δελτίο τύπου».

  • Δείτε το ρεπορτάζ:




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This