9-7-2020

Γκάφα ολκής από την Κεραμέως! «Ξήλωσε» σχολές που έχουν πλήρη φάκελο και λειτουργούν

Σε επικοινωνιακή γκάφα ολκής για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας μετατρέπεται τελικά η υπόθεση με την ανακοίνωση για την αναστολή λειτουργίας πανεπιστημιακών σχολών, που ισοδυναμεί με «ξήλωμα» των συγχωνευμένων τμημάτων που δημιουργήθηκαν επί υπουργίας Γαβρόγλου. Λάθη επί λαθών, που φανερώνουν ερασιτεχνισμό και προχειρότητα από τα αρμόδια γραφεία και διευθύνσεις της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας, οδήγησαν σχεδόν όλα τα μέσα ενημέρωσης να δημοσιεύσουν μια λανθασμένη είδηση και τελικά η κοινή γνώμη να πέσει θύμα παραπληροφόρησης από το ίδιο το υπουργείο Παιδείας!

Την Πέμπτη το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε μια λίστα με 37 τμήματα που ιδρύθηκαν επί της υπουργίας Γαβρόγλου και τα οποία θα λειτουργούσαν από το 2020. Επειδή αρκετά από αυτά ιδρύθηκαν χωρίς μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, το υπουργείο Παιδείας έκρινε ότι πρέπει να επανεξεταστούν οι φάκελοι για τα συγκεκριμένα τμήματα. Μέχρις εδώ καλά.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της αρχικής λίστας το υπουργείο Παιδείας ενημέρωσε ότι τα τμήματα ήταν 38 και όχι 37, προσθέτοντας και το τμήμα Τουρισμού του Ιόνιου Πανεπιστημίου στη λίστα των τμημάτων υπό αναστολή λειτουργίας. Το συγκεκριμένο είναι νεοσύστατο και λειτουργεί ήδη με εισακτέους από το φετινό ακαδημαϊκό έτος. Η περίληψη του συγκεκριμένου τμήματος προκάλεσε την αντίδραση του Ιόνιου Πανεπιστημίου, που εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση.

Το υπουργείο Παιδείας ουδέποτε, αν και όφειλε, δεν αναγνώρισε το λάθος του. Αρκέστηκε να στείλει μια λίστα με 37 τμήματα, ενώ θα έπρεπε και να απολογηθεί για το τρομερό λάθος. Ωστόσο και αυτή η λίστα φέρεται ότι έχει προβλήματα. Περιλαμβάνει τρία τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα οποία, όπως ισχυρίζεται η Σύγκλητός του, έχουν πλήρη φάκελο βιωσιμότητας και μελέτη σκοπιμότητας. Παρ’ όλα αυτά, και τα τρία τμήματα θα τεθούν σε αναστολή λειτουργίας, προκειμένου οι φάκελοί τους να περάσουν από έλεγχο από την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας, προτού δοθεί τελικά το πράσινο φως για τη λειτουργία τους ή αποφασιστεί το οριστικό κλείσιμό τους.

Ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας δεν ζήτησε, στοιχειωδώς, συγγνώμη για τα τραγικά λάθη του που προκάλεσαν την παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης…

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιάννης Χ. Κουριαννίδης
Γιάννης Χ. Κουριαννίδης
Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς
Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς

ΔΗΜΟΦΙΛΗ