Μαγιορκίνης για 40χρονη με στρεπτόκοκο: «Σπάνια η βαριά νόσηση»

Τα κρούσματα της λοίμωξης έχουν αυξηθεί

Must Read

Την περίπτωση της 40χρονης από την Λάρισα η οποία δίνει μάχη για την ζωή της καθώς νόσησε βαριά με στρεπτόκοκκο εξήγησε ο επίκουρος καθηγητής υγιεινής και παθολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, εξήγησε αρχικά πως η βαριά νόσηση της γυναίκας η οποία δεν έχει κάποια υποκείμενα νοσήματα φαίνεται πως αποτελεί μία σπάνια επιπλοκή. 

«Είναι μια διεισδυτική λοίμωξη στρεπτόκοκκου. Φαίνεται ότι με έναν τρόπο πέρασε βαθιά μέσα στον οργανισμό και προκάλεσε αυτό που λέμε σήψη, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στη μονάδα εντατικής θεραπείας και να παλεύει αυτή τη στιγμή για τη ζωή της. Είναι κάτι σπάνιο. Δεν είναι περιστατικό που δεν έχουμε ξαναδεί, είναι περιστατικό που βλέπουμε κάθε χρόνο, απλά είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός το πολύ δύο χεριών σε όλη τη χώρα» ανέφερε.

Σε σχετική ερώτηση ο καθηγητής απάντησε πως ο στρεπτόκοκκος δεν έχει λάβει διαστάσεις στην χώρα μας και όλοι τον έχουμε περάσει.

«Η αίσθησή μου είναι ότι επειδή ο κόσμος έχει μια αυξημένη ευαισθησία γύρω από αυτά τα θέματα, έχουν αρχίσει και ακούγονται αυτά τα περιστατικά που άλλες χρονιές δεν ακούγονταν. Είναι βέβαια πολύ σοβαρά περιστατικά, αλλά δεν είναι κάτι το οποίο δεν συμβαίνει στα πλαίσια, εάν μπορούμε να πούμε, του φυσιολογικού, γιατί πρόκειται για σπάνιες επιπλοκές. Όλοι μας περνάμε στρεπτόκοκκο και έχουμε περάσει στρεπτόκοκκο. Δεν υπάρχει άνθρωπος στον πλανήτη που να μην έχει περάσει τέτοια στρεπτοκοκκική λοίμωξη. Απλά δεν συμβαίνει συχνά να περάσει το μικρόβιο βαθιά μέσα στον οργανισμό και να προκαλέσει αυτά τα προβλήματα».

Πάντως, ο ίδιος σημείωσε πως υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων του στρεπτόκοκκου σε σχέση με άλλες χρονιές κυρίως λόγω των μέτρων που είχαν ληφθεί κατά του covid.

«Η συχνότητα ήταν πολύ χαμηλή του στρεπτόκοκκου όπως και όλων των λοιμώξεων, οπότε έχουμε μια μικρή αύξηση σε σχέση με την περίοδο πριν από την καραντίνα και μεγάλη αύξηση σε σχέση σίγουρα με την καραντίνα. Είναι κάτι το οποίο όμως το βλέπουμε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Η Αγγλία, η οποία επιτηρεί το συγκεκριμένο νόσημα πολύ στενά, έχει δώσει νούμερα και με βάση αυτά που μέχρι στιγμής έχουμε, φαίνεται ότι είμαστε κοντά στα νούμερα της Αγγλίας. Οπότε με απλά λόγια, ναι έχουμε μια αύξηση αλλά δεν είναι κάτι το οποίο είναι τελείως διαφορετικό με ότι βλέπουμε στον άλλο κόσμο».

Ο καθηγητής τόνισε ακόμα ότι οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις δείχνουν μια έξαρση στην αρχή της άνοιξης και το φθινόπωρο, αλλά δεν σχετίζονται τόσο έντονα με τον καιρό.

«Δεν είναι ένα μικρόβιο που έρχεται και φεύγει, όπως η γρίπη. Άρα λοιπόν είναι καθ όλη τη διάρκεια του έτους και εάν και εφόσον κάποιος παρουσιάσει συμπτώματα, δηλαδή πονόλαιμο, υψηλό πυρετό, αυτό που λέμε πυώδη αμυγδαλίτιδα θα πρέπει να πάρει αντιβίωση γιατί κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται σε στρεπτόκοκκο».

Η κατάσταση της 40χρονης

Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας η 40χρονη γυναίκα η υγεία της οποίας παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση καθώς νόσησε βαριά με στρεπτόκοκκο.

Η 40χρονη χειροτέρευε κάθε μέρα και περισσότερο και τελικά μεταφέρθηκε χθες, με υψηλό πυρετό και δύσπνοια στο νοσοκομείο. Οι γιατροί έχουν πέσει κυριολεκτικά πάνω στην γυναίκα η οποία έχει τρία παιδιά, το ένα 12 μηνών. Συνεχώς προσπαθούν να σταθεροποιήσουν την κατάστασή της ενώ έχουν να αντιμετωπίσουν και επεισόδια ανακοπών.

Δείτε επίσης:Συναγερμός στην Λάρισα: Στην ΜΕΘ 40χρονη με πυογόνο στρεπτόκοκκο

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα τα ξημερώματα η γυναίκα υπέστη ανακοπή. Οι γιατροί κατάφεραν να την επαναφέρουν και χρειάστηκε να μεταφερθεί ειδική αντλία από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο προκειμένου να υποστηριχθεί η καρδιά της.

Σύμφωνα με την οικογένειά της, η οποία περνά ώρες μεγάλης αγωνίας η 40χρονη παρουσίασε τα πρώτα συμπτώματα την περασμένη εβδομάδα, οπότε και απευθύνθηκε σε ιδιώτη γιατρό ο οποίος της χορήγησε αντιβίωση. Γενικά ο στρεπτόκοκκος θεραπεύεται με αντιβίωση εκτός και αν «χτυπήσει» ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Όπως όλα δείχνουν η γυναίκα κόλλησε από τα παιδιά της, καθώς τα δυο από αυτά είχαν νοσήσει το προηγούμενο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες τα παιδιά προσβλήθηκαν από αδενοϊό και είχαν αρνητικό τεστ για στρεπτόκοκκο.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος είπε σχετικά με την κατάσταση της ζωής της 40χρονης:

«Βρίσκεται με βαριά λοίμωξη, βαριά σηψαιμία στη ΜΕΘ. Από κάποια εστία προφανώς έκανε σηψαιμία, βρίσκεται στο σύνδρομο του τοξικού σοκ, η κατάστασή της είναι πολύ βαριά», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This