Λαγουβάρδος: «Επικίνδυνο φαινόμενο ο καύσωνας για την υγεία»

Θέλει προσοχή και λόγω των πυρκαγιών που μπορούν να προκληθούν

Must Read

Το «καμπανάκι» χτύπησε ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος σχετικά με τον παρατεταμένο καύσωνα που θα κάνει την εμφάνιση του από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας με θερμοκρασίες που θα ξεπερνούν σε ορισμένες περιοχές και τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Ο μετεωρολόγος ανέφερε πως η περίοδος από την Τετάρτη και μετά θα είναι «μάλλον η πιο ζεστή».

Η παρατεταμένη ζέστη αποτελεί ένα σοκ για τον ανθρώπινο οργανισμό ο οποίος δεν είναι συνηθισμένος σε υψηλές θερμοκρασίες.

«Δεν είμαστε μαθημένοι σε αυτές τις θερμοκρασίες. Όλο αυτό επιβαρύνει περισσότερο την υγεία και φυσικά και την αγροτική παραγωγή που δυστυχώς δεν είχε το 2021 που είχε πληγεί από την παρατεταμένη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών μας», τόνισε.

Ιδιαίτερη πρέπει να είναι η προσοχή που πρέπει να επιδείξουν οι πολίτες από την Τετάρτη και μετά.

«Από την Τετάρτη και για μια εβδομάδα θα είναι μια δύσκολη περίοδος που πρέπει να προσέξουμε τουλάχιστον για την ανθρώπινη υγεία. Να προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Θέλει προσοχή. Με τον καύσωνα δεν παίζουμε. Το επαναλαμβάνω είναι το πιο θανατηφόρο καιρικό γεγονός. Είναι ύπουλος κίνδυνος γιατί δεν κάνει θόρυβο όπως οι θύελλες και οι καταιγίδες όμως προκαλεί πάρα πολλά προβλήματα».

Όπως τόνισε ο καύσωνας είναι ένα επικίνδυνο φαινόμενο γιατί αυξάνεται και η πιθανότητα να ξεσπάσουν πυρκαγιές.

«Χωρίς να έχουμε μελτέμια μπορούμε να έχουμε μεγάλες πυρκαγιές, όπως έγινε και το 2021 σε Εύβοια και Βαρυμπόμπη στις αρχές Αυγούστου. Δυστυχώς θα έχουμε παρατεταμένη διάρκεια υψηλών θερμοκρασιών και ξηρασίας, και η νεκρή καύσιμη ύλη που βρίσκεται πάνω στο έδαφος, όπως πευκοβελόνες, μικρά κλαδάκια ξεραίνονται πάρα πολύ γρήγορα και είναι πολύ εύκολο με χαμηλής έντασης άνεμο να προκληθεί πυρκαγιά», είπε.

Αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή, είπε πως είναι φυσιολογικό να έχουμε καύσωνες το καλοκαίρι και είχαμε διαχρονικά, ωστόσο τώρα αυξάνεται η συχνότητά τους, και η διάρκειά τους.

Ωστόσο, ο κ. Λαγουβάρδος σημείωσε πως δεν μπορεί να αποδώσει την ύπαρξη καύσωνα μέσα στον Ιούλιο, στην κλιματική αλλαγή. Το γεγονός όμως ότι ο Ιούνιος ήταν ο πιο θερμός μήνας σε όλη την Ευρώπη, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε δυτικές περιοχές, αυτό συνδέεται με την κλιματική αλλαγή και δυστυχώς αναμένεται να ενταθούν, όπως τόνισε.

Δείτε τις δηλώσεις του:

 

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος, με μια βραδινή ανάρτηση του χθες στο facebook μας… έκανε την καρδιά περιβόλι αναφορικά με την εξέλιξη του καιρού.

Σχολιάζοντας τον πολυσυζητημένο καύσωνα που θα «χτυπήσει» τη χώρα μας από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, έκανε λόγο για μέγιστες θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν ακόμα και τους 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ επεσήμανε ότι θα έχει μεγάλη διάρκεια αυτό το «κύμα», πάνω από 4-5 μέρες!

  • Η ανάρτηση του Γιάννη Καλλιάνου:

Δεν θέλω να σας απογοητεύσω αλλά εκτιμώ ότι θα είναι ισχυρός ο καύσωνας που θα έρθει από την Τετάρτη 12 Ιουλίου. Θα είναι ισχυρός τόσο ως προς τις μέγιστες θερμοκρασίες που θα δώσει (μεγαλύτερες των 42°C), όσο και ως προς τη διάρκεια που θα έχει (παραπάνω από 4-5 μέρες).
Είναι αυξημένη η πιθανότητα η διάρκεια του να είναι εξαιρετικά μεγάλη, κάτι το οποίο θα μας κουράσει πολύ. Απλά ακόμα αυτό δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια.
Παρακαλώ θερμά να είναι έτοιμη η πολιτική προστασία αλλά κυρίως οι πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Μακάρι να αλλάξουν τα δεδομένα τις επόμενες ημέρες και τελικά να μην έρθει με τέτοια ένταση…

  • Τα σχετικά τηλεοπτικά ρεπορτάζ:









Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This