Ασθενής με έμφραγμα περίμενε το ΕΚΑΒ δύο ώρες μέσα σε… νοσοκομείο!

Δεν έχουν τέλος τα περιστατικά - «Πυρά» από την Τριμελή Επιτροπή ΕΙΝΑΠ του ΓΝΑ Ιπποκράτειου

Must Read

Σε πλήρη διάλυση βρίσκεται το ΕΚΑΒ, την ώρα που οι καταγγελίες για τα αδιανόητα περιστατικά πέφτουν «βροχή», με φόντο τους τραγικούς θανάτους συμπολιτών μας αλλά και τουριστών που άφησαν την τελευταία τους πνοή επειδή δεν υπήρχε ασθενοφόρο.

Μια νέα καταγγελία έφερε στο φως η Τριμελής Επιτροπή ΕΙΝΑΠ του ΓΝΑ Ιπποκράτειου νοσοκομείου, η οποία καταγγέλλει ότι ασθενής που έφτασε στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο με οξύ πρόσθιο εκτεταμένο έμφραγμα του μυοκαρδίου περίμενε εκεί για δύο ολόκληρες ώρες να τον μεταφέρει ασθενοφόρο σε κλινική που εφημέρευε.

Ο ασθενής έφτασε στο Σισμανόγλειο στις 21:50. Ωστόσο το νοσοκομείο δεν εφημέρευε και έτσι οι γιατροί αιτήθηκαν τη διακομιδή στου Ιπποκράτειο. Έτσι, κάλεσαν στο ΕΚΑΒ προκειμένου να τον παραλάβει ασθενοφόρο, με το όχημα να φτάνει μετά από δύο ώρες!

«Οι συνάδελφοι του Σισμανογλείου αιτήθηκαν προφορικά την μεταφορά του ασθενούς στο Ιπποκράτειο το οποίο εφημέρευε προκειμένου να εισαχθεί το συντομότερο στο αιμοδυναμικό εργαστήριο με στόχο τον στεφανιογραφικό έλεγχο και την επαναιμάτωση, αίτημα το οποίο αποδεχτήκαμε άμεσα. Το περιστατικό προσήλθε στο Σισμανόγλειο στις 21:50 και παρέμενε εκεί μέχρι τις 23:43 περιμένοντας την διακομιδή του μέσω του ΕΚΑΒ, δηλαδή για σχεδόν 2 ώρες» αναφέρουν.

Στην ανακοίνωσή της η τριμελής επιτροπή της ΕΙΝΑΠ του ΓΝΑ Ιπποκράτειου εξηγεί ότι «όπως είναι γνωστό, με βάση τις οδηγίες των διεθνών Καρδιολογικών Εταιριών και τη διεθνή πρακτική, στο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου αποτελεί άμεση προτεραιότητα η όσο το δυνατόν ταχύτερη μεταφορά του ασθενούς στο αιμοδυναμικό εργαστήριο με στόχο την πρωτογενή αγγειοπλαστική, ενώ έχουν τεθεί συγκεκριμένα χρονικά όρια για αυτό. Η καθυστέρηση εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς, αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, ενώ επιπλέον αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας ακόμα και σε περίπτωση που ο ασθενής επιβιώσει, καθώς όπως αναφέρεται στα συγγράμματα ‘’ο χρόνος είναι μυοκάρδιο’’ και το χρονικό διάστημα της ισχαιμίας οδηγεί σε νέκρωση μέρους του μυοκαρδιακού ιστού. Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος που στα σύγχρονα συστήματα υγείας οργανώνονται δίκτυα για την επιτέλεση πρωτογενούς αγγειοπλαστικής κρίσιμος παράγοντας των οποίων αποτελεί η ταχεία διακομιδή σε κέντρα που εφημερεύουν για το σκοπό αυτό, κάτι το οποίο ξεκίνησε και στην Ελλάδα με τις συστηματικές και επίπονες προσπάθειες της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας» τονίζουν και κάνουν λόγο για αδιανόητο περιστατικό, καταγγέλοντας μάλιστα την «εμμονή του υπουργείου Υγείας» να μην γίνουν νέες προσλήψεις. 

Διαβάστε ολόκληρη την καταγγελία:

«Κατά τη διάρκεια της εφημερίας της 6ης Ιουλίου 2023 δεχτήκαμε στο Καρδιολογικό ΤΕΠ, κλήση από το Νοσοκομείο Σισμανόγλειο για ασθενή 48 ετών με οξύ πρόσθιο εκτεταμένο έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ο ασθενής είχε προσέλθει νωρίτερα στο Σισμανόγλειο το οποίο δεν εφημέρευε, με δικό του μέσο. Οι συνάδελφοι του Σισμανογλείου αιτήθηκαν προφορικά την μεταφορά του ασθενούς στο Ιπποκράτειο το οποίο εφημέρευε προκείμενου να εισαχθεί το συντομότερο στο αιμοδυναμικό εργαστήριο με στόχο τον στεφανιογραφικό έλεγχο και την επαναιμάτωση, αίτημα το οποίο αποδεχτήκαμε άμεσα. Το περιστατικό προσήλθε στο Σισμανόγλειο στις 21:50 και παρέμενε εκεί μέχρι τις 23:43 περιμένοντας την διακομιδή του μέσω του ΕΚΑΒ, δηλαδή για σχεδόν 2 ώρες!

Όπως είναι γνωστό, με βάση τις οδηγίες των διεθνών Καρδιολογικών Εταιριών και τη διεθνή πρακτική, στο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου αποτελεί άμεση προτεραιότητα η όσο το δυνατόν ταχύτερη μεταφορά του ασθενούς στο αιμοδυναμικό εργαστήριο με στόχο την πρωτογενή αγγειοπλαστική, ενώ έχουν τεθεί συγκεκριμένα χρονικά όρια για αυτό. Η καθυστέρηση εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς, αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, ενώ επιπλέον αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας ακόμα και σε περίπτωση που ο ασθενής επιβιώσει, καθώς όπως αναφέρεται στα συγγράμματα ‘’ο χρόνος είναι μυοκάρδιο’’ και το χρονικό διάστημα της ισχαιμίας οδηγεί σε νέκρωση μέρους του μυοκαρδιακού ιστού. Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος που στα σύγχρονα συστήματα υγείας οργανώνονται δίκτυα για την επιτέλεση πρωτογενούς αγγειοπλαστικής κρίσιμος παράγοντας των οποίων αποτελεί η ταχεία διακομιδή σε κέντρα που εφημερεύουν για το σκοπό αυτό, κάτι το οποίο ξεκίνησε και στην Ελλάδα με τις συστηματικές και επίπονες προσπάθειες της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας.

Είναι αδιανόητο το 2023 τέτοιου είδους περιστατικό, και μάλιστα σε νέο άνθρωπο, να παραμένει στα ΕΙ μη εφημερεύοντος Νοσοκομείου για 2 ώρες μέσα στο κέντρο της Αθήνας περιμένοντας την διακομιδή στο εφημερεύον! Θεωρούμε ότι είναι ενδεικτικό των σοβαρών προβλημάτων του συστήματος διακομιδών των ασθενών και του ΕΚΑΒ, δεν είναι μεμονωμένο και αποτελεί συνέχεια των δεκάδων αντίστοιχων περιστατικών που το τελευταίο διάστημα έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Η επιμονή του Υπουργείου Υγείας για την μη στελέχωση του ΕΚΑΒ με το αναγκαίο προσωπικό και την οργάνωση σύγχρονου συστήματος διακομιδών και πόσο μάλλον η αντιεπιστημονική ανεύρεση πρόχειρων λύσεων με στρατεύσιμους ή οδηγούς απορριμματοφόρων ως διασώστες και οδηγούς του ΕΚΑΒ είναι ενδεικτική της χρεοκοπίας της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της Υγείας.»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This