Ανεξέλεγκτη η φωτιά στον Κουβαρά! Εκκενώνονται Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Αναβύσσος – Δίπλα στα σπίτια οι φλόγες

Φόβοι ότι η φωτιά θα φτάσει στην παραλία Αναβύσσου - Κοντά σε πυλώνες υψηλής τάσης οι φλόγες

Must Read

Συναγερμό στην πυροσβεστική έχει σημάνει η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στον Νέο Κουβαρά Αττικής, στον Δήμο Σαρωνικού. Η φωτιά ξέσπασε στη θέση Πέτα και εξαπλώθηκε με γρήγορους ρυθμούς λόγω των ισχυρών ανέμων. 

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε πριν λίγο σε όσους βρίσκονται σε Λαγονήσι, Σαρωνίδα και Ανάβυσσο καλώντας τους να απομακρυνθούν προληπτικά από τους οικισμούς λόγω της δασικής πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε νωρίτερα το μεσημέρι στον Νέο Κουβαρά Αττικής, όπως ανέφερε πριν λίγο ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση.



Νωρίτερα μήνυμα για εκκένωση από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι των περιοχών Μελισουργός – Τραμπουριά να εκκενώσουν μέσω λεωφόρου Αναβύσσου προς Ανάβυσσο, ενώ έχει ήδη εκκενωθεί και η η Μονή Ιεράς Σκέπης.

Η τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία στην περιοχή του νέου Κουβαρά στη Λεωφόρο Λαυρίου από τη Λεωφόρο Σουνίου μέχρι την επαρχιακή οδό Κουβαρά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

«Δεν υπάρχουν εναέρια μέσα» καταγγέλλουν οι κάτοικοι

Παράλληλα, κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν μιλώντας σε τηλεοπτικά μέσα, ότι η φωτιά απειλεί σπίτια στο Λαγονήσι αλλά και ότι δεν υπάρχουν εναέρια μέσα. 

Κάτοικος της περιοχής μιλώντας στο OPEN, κατήγγειλε ότι για μιάμιση ώρα δεν είχε προσεγγίσει το σημείο της φωτιάς κανένα εναέριο μέσο, με αποτέλεσμα η φωτιά να προχωράει λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. «Επειδή είναι πολλά τα μποφόρ, η φωτιά άρχισε να εξαπλώνεται και άργησαν πάρα πολύ, τουλάχιστον 1,5 ώρα τα μέσα της εναέριας πυρόσβεσης να έρθουν» ανέφερε η κ. Κοττάκη.


«Η φωτιά ξέφυγε»

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λαυρεωτικής, Δημήτρη Λουκά, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ,  το μέτωπο της φωτιάς που αγγίζει σε έκταση το 1,5 χλμ. πέρασε από τα σπίτια και καίει χορτολιβαδική και δασική έκταση.

«Το μέτωπο είναι μεγάλο. Η φωτιά έχει προσπεράσει τα σπίτια και πάει νότια» ανέφερε και πρόσθεσε ότι η φωτιά είναι στα όρια των δήμων Σαρωνικού και Λαυρεωτικής. Όπως σημείωσε ο δήμαρχος, η περιοχή είναι δύσβατη και τα σπίτια δεν κινδυνεύουν, ωστόσο η πυρκαγιά έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Καταγγελίες από τον πρώην δήμαρχο

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο πρώην δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, δήλωσε ότι στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι και ότι καίγεται η βόρεια πλευρά του Πάνειου Όρους. Ο ίδιος έκανε λόγο για αποκαρδιωτική κατάσταση, ενώ κατήγγειλε ότι στην περιοχή δεν βλέπει ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα.

Λίγο πριν τις 14:00, εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή Πέτα προς Κερατέα.

Όπως αναφέρει σε νεότερη ενημέρωση η Πυροσβεστική, στο σημείο επιχειρούν 55 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 40 Ρουμάνοι πυροσβέστες, 2 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Σε ανακοίνωση του ο Δήμος Σαρωνικού αναφέρει:

«Πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη εδώ και λίγη ώρα στη Λεωφόρο Λαυρίου πριν από την 1η είσοδο για Πέτα.

Η Λεωφόρος Λαυρίου στη λωρίδα με κατεύθυνση προς Λαύριο είναι κλειστή από το ύψος της 2ης εισόδου των Καλυβίων καθώς και η διαδημοτική οδός Καλυβίων – Κερατέας.

Παρακαλούνται οι πολίτες να παραμείνουν μακριά από τη φωτιά και να συνεργάζονται με τις αρχές.

Για οποιαδήποτε εξέλιξη, θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση».

Νωρίτερα, εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της περιοχής: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή Κουβαράς Ανατολικής Αττικής. Ακολουθείστε τις οδηγίες των αρχών».

 





Αυτή την ώρα, η πυρκαγιά βρίσκεται στην κορυφογραμμή του πρώτου βουνού πάνω από τα Καλύβια και στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι 6 με 7 μποφόρ, που δυσχαιρένουν το έργο των πυροσβεστών. Μάλιστα, η φωτιά καίει κοντά σε πυλώνες υψηλής τάσης της ΔΕΗ, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για εκρήξεις στο σημείο.




 

Meteo: Εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες στην περιοχή της πυρκαγιάς

Σε ανακοίνωσή της η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ενημερώνει ότι «με βάση το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΜΕΤΕΟ, στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς πνέουν αυτήν την ώρα βορειοανατολικοί άνεμοι στα 5-6 μποφόρ, με ριπές που ξεπερνούν τα 50 km/h. Η θερμοκρασία είναι στους 33-34oC, ενώ η ευφλεκτότητα των δασικών καυσίμων εκτιμάται ως εξαιρετικά υψηλή (εκτιμώμενη υγρασία νεκρών δασικών καυσίμων χαμηλότερη του 8%).

Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για τη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς, η οποία καθοδηγείται από τους ενισχυμένους βορειοανατολικούς ανέμους. Επιπροσθέτως, οι ξηρές συνθήκες σε συνδυασμό με τους ενισχυμένους ανέμους αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα κηλιδώσεων (έναρξη νέων εστιών σε απόσταση από το κύριο μέτωπο λόγω της δημιουργίας και μεταφοράς καυτρών).



Με βάση τα πιο πρόσφατα προγνωστικά στοιχεία, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή της πυρκαγιάς θα παραμείνουν εξαιρετικά δυσμενείς έως αργά το απόγευμα (7-8 μ.μ.), οπότε και αναμένουμε σταδιακή βελτίωση λόγω της εξασθένησης των ανέμων. Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί πως η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 10-11%), γεγονός που αναμένεται να δυσχεράνει τον έλεγχο της φωτιάς.

Η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση όπως αυτή η εξελίσσεται και θα επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση σχετικά και με την εξέλιξη των πυρομετεωρολογικών συνθηκών τις αμέσως επόμενες ώρες».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This