Εικόνες καταστροφής και απόγνωσης – Κόποι, όνειρα και περιβάλλον στην πυρά

Must Read

Εφιαλτικές στιγμές ζει η Ελλάδα για μία ακόμη φορά, με τις φλόγες να κατακαίνε περιουσίες και δασικές εκτάσεις, κάνοντας στάχτη και αποκαΐδια τους κόπους μιας ζωής, τα όνειρα και τις ψυχές των ανθρώπων, σε συνδυασμό με την ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή.

Τρεις νομοί, Αττική, Κορινθία και Βοιωτία «πρωταγωνιστούν» τα τελευταία 24ωρα σε ένα θρίλερ επιβίωσης, με πυρκαγιές σε ΚουβαράΚερατέα και περιμετρικά (Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσος), Λουτράκι και Δερβενοχώρια.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Τανάγρας, λίγο πριν τις 10:00, δεν κινδύνευαν οικισμοί στα Δερβενοχώρια, αλλά η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική λόγω του σύννεφου από καπνό που έχει τυλίξει την περιοχή.

Μάλιστα, εστάλη και μήνυμα μέσω του 112 σε κατοίκους της Αττικής αλλά και της ευρύτερης περιοχής γύρω από τα Δερβενοχώρια, καλώντας τους να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν πόρτες και παράθυρα λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη:

«Εξελίσσεται δασική πυρκαγιά στην περιοχή Δερβενοχωρίων. Οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους, κλείστε πόρτες και παράθυρα. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies».

Όπως είπε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Βασίλης Περγάλιας, «η εικόνα είναι κακή αλλά δεν έχουμε πρόβλημα με οικισμούς», σημειώνοντας ότι οι άνεμοι φυσούν ασθενείς αυτήν την ώρα, ενώ στην περιοχή «επιχειρούν και εναέρια μέσα και ισχυρές επίγειες δυνάμεις. Η κατάσταση είναι βελτιωμένη σε σχέση με τη νύχτα αλλά χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά μέχρι την κατάσβεση».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, κατά τη διάρκεια της νύχτας η φωτιά εξελισσόταν αργά γιατί δεν είχε δυνατό αέρα και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής επενέβησαν αποτελεσματικά και δεν άφησαν τη φωτιά να «ξεφύγει». Ωστόσο, έκαψε δασώδεις και θαμνώδεις περιοχές. Μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί άλλες ζημιές.

Στις 09:00 υπήρξε ενημέρωση από την Κυβέρνηση για την εικόνα των πυρκαγιών η οποία υποστήριξε τα εξής:

  • Καλύτερη, σαφώς, είναι η εικόνα σε Κουβαρά-Κερατέα και μετά τις πρώτες εναέριες ρίψεις. Πρόβλημα υπάρχει λίγο βόρεια προς Καλύβια όπου τώρα γίνονται εναέριες ρίψεις. Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο περιμετρικά (Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσος, Κουβαράς). Υπάρχουν μικροεστίες, ιδιαίτερα στη Φέριζα και στα Καλύβια. Οι επίγειες δυνάμεις έχουν ενισχυθεί, επιχειρούσαν όλη τη νύχτα και συνεχίζουν να επιχειρούν σε όλη την περίμετρο. Με το πρώτο φως επιχειρούν 2 Ε/Π ΑΒ-214 και ένα Ε/Π S-64.
  • Καλύτερη, επίσης, είναι η εικόνα στο Λουτράκι, είναι καλή στο δυτικό μέτωπο, έχει οριοθετηθεί νότια στην ΕΟ Αθηνών-Πατρών, ενώ υπάρχει ενεργό κομμάτι βόρεια της Καλλιθέας, όπου έγινε η κυρία προσπάθεια κατά τη διάρκεια της νύχτας και συνεχίζεται. Με το πρώτο φως επιχειρούν ένα ΑΒ-214, 2 CL-415 και 3 τράκτορες στο πρώτο κυμα, ενώ θα ακολουθήσουν ένα ΑΒ-214, 2 CL-415 και 2 CL-215.
  • Ενεργά μέτωπα στα Δερβενοχώρια παρά τις πρωινές εναέριες ρίψεις. Το βράδυ είχε εξαπλωθεί το μέτωπο πολύ γρήγορα σε αμιγώς δασική περιοχή. Κινήθηκε γρήγορα και τη νύχτα, πέρασε το κανάλι του Μόρνου και έφτασε στα εργοστάσια ΤΙΤΑΝ και ΧΑΛΥΨ. Τελικά αναχαιτίστηκε βόρεια από το λατομείο Κεραμύδια. Η προσπάθεια συνεχίστηκε τη νύχτα και εστιάστηκε για να μην ανοίξει πλευρικά και ιδιαίτερα ανατολικά προς Πάρνηθα. Με το πρώτο φως επιχειρούν ένα S-64, 2 CL-415, 2 CL-215 και 2 Air Tractors στο πρώτο κύμα και 3 S-64 στο δεύτερο.
  • Καπαρέλλι: Έχει οριοθετηθεί, παραμένουν δυνάμεις για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Δεν λείπουν για μία ακόμη φορά οι καταγγελίες για ανεπαρκή έως ανύπαρκτη παρουσία της Πυροσβεστικής, για καθυστερημένη αντίδραση, για το δόγμα «εκκενώστε τα όλα» και ας καούν, για όλα όσα η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έκανε τίποτα παρά τις μεγαλοστομίες και τις πομπώδεις υποσχέσεις.

Γιατί το μόνο που γίνεται, είναι η διάλυση των κρίσιμων σωμάτων, με τελευταίο παράδειγμα την εγκληματική απόφαση να σταλούν στο ΕΚΑΒ στρατιωτικοί και Πυροσβέστες…

Εικόνες καταστροφής:

 








































































































Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This