Γ. Αρτοποιός: Μεγάλο μέτωπο στα Δερβενοχώρια – Μακριά από τα διυλιστήρια η φωτιά στο Λουτράκι

Τι είπε για τις καταγγελίες για τα εναέρια μέσα και την φωτιά στον Κουβαρά

Must Read

Στην κατάσταση που επικρατεί στα πύρινα μέτωπα που μαίνονται εδώ και λίγα 24ωρα στην χώρα μας κυρίως σε Δερβενοχώρια, Μάνδρα, Νέα Πέραμο και Λουτράκι αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός το πρωί της Τετάρτης.

Πιο αναλυτικά, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα είπε ότι «τις τελευταίες 48 ώρες η πατρίδα μας είναι αντιμέτωπη με περισσότερες από 123 δασικές πυρκαγιές. Κάποιες εξ αυτών οι τρεις συγκεκριμένα στην Καλλιθέα Λουτρακίου, στον Πάνακτο Βοιωτίας και από χθες το απόγευμα στην κεντρική Ρόδο μεταξύ του Απόλλωνα και των Λάερμων. Οι πιο σημαντικές λοιπόν από τις 123 είναι αυτές».

Για την φωτιά στα Δερβενοχώρια δήλωσε:

«Είναι ένα μεγάλο μέτωπο το οποίο αντιμετωπίζουμε στην πυρκαγιά των Δερβενοχωρίων, όπου υπάρχουν κάποια ενεργά μέτωπα και στο ανατολικό κομμάτι προς το Στεφάνι και αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκεί ισχυρές επίγειες δυνάμεις. Ένα κομμάτι από την άλλη πλευρά, το δυτικό κομμάτι προς την Βλυχάδα και ένα κομμάτι νοτιοδυτικά της περιοχής της Μάνδρας.

Ένεκα της σφοδρότητας του φαινομένου πολλές φορές χρειάστηκε να δώσουμε μηνύματα 112, όπως στη Νέα Ζωή και στον οικισμό του Νέου Πόντου, όπου έπρεπε άμεσα να εκκενωθούν αυτές τις περιοχές για την ασφάλεια των κατοίκων. Οπότε καταλαβαίνουμε ότι παράλληλα με την αμιγώς πυροσβεστική επιχείρηση, υπάρχουν και προειδοποιητικά μηνύματα ή μηνύματα τα οποία καλούμε τους πολίτες για τη δική τους ασφάλεια να πρέπει να εκκενώσουν μια κατοικημένη περιοχή διότι πλησιάζει απειλητικά η πυρκαγιά. Και επίσης να αναφερθώ και στην άλλη πυρκαγιά, η οποία ξεκίνησε στην Καλλιθέα Λουτρακίου.


Το κομμάτι του ενεργού μετώπου το οποίο απασχολεί αυτή τη στιγμή βρίσκεται ανατολικά του Αγίου Χαράλαμπου και είναι προς τους Αγίους Θεοδώρους και είναι σε απόσταση ασφαλείας βορείως από τα διυλιστήρια» ανέφερε ο ίδιος αναλυτικά.Σε ερώτηση αν υπήρξαν καθυστερήσεις στην ανταπόκριση των εναέριων μέσων, ο κ. Αρτοποιός, απάντησεότι οι χρόνοι αντίδρασης και απόκρισης είναι συγκεκριμένοι.

«Πάντα υπήρχαν εναέρια μέσα στον αέρα από το πρώτο φως μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας. Όταν παίρνει εντολή απογείωσης ένα ελικόπτερο ή ένα αεροσκάφος, δεν μπορεί να πει δεν σηκώνομαι. Πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που δεν θα σηκωθεί, αυτό μπορεί να είναι μια βλάβη ή μια καθήλωση για οποιονδήποτε λόγο, ο οποίος όμως αποδεικνύεται. Πάντα λοιπόν υπήρχαν εναέρια μέσα στον αέρα, πάντα γίνονταν εναέριες επιχειρήσεις παράλληλα με τις επίγειες δυνάμεις. Φυσικά πολλές φορές, παγκοσμίως είναι αυτό ένα φαινόμενο το οποίο μπορεί να παρουσιαστεί, η σφοδρότητα του φαινομένου να ξεπεράσει τις δυνατότητες ενός πυροσβεστικού μηχανισμού και να πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα όπως είναι το 112 προκειμένου να διασωθούν οι πολίτες» εξήγησε ο κ. Αρτοποιός.

 

Για την φωτιά στον Κουβαρά που ξέσπασε την Δευτέρα δήλωσε πως πρέπει να γίνει συνολική αποτίμηση.

«Όταν μιλάμε για μια πυρκαγιά η οποία διαρκεί λιγότερο από 24 ώρες, πρέπει να το δούμε συνολικά το θέμα. Όταν μια πυρκαγιά στην παγκόσμια πυροσβεστική στρατηγική διαρκεί λιγότερο από 24 ώρες, είναι μια πυρκαγιά που βεβαίως κάνει υλικές ζημιές αλλά δεν είναι μια σαρωτική καταστροφική πυρκαγιά που μαίνεται επί μακρόν. Αυτό εννοώ συνολικά. Μια πυρκαγιά η οποία διαρκεί 24 ώρες βεβαίως μας απασχολεί, βεβαίως παίρνουμε μέτρα, βεβαίως ο μηχανισμός ενεργοποιείται άμεσα, αλλά είναι μια πυρκαγιά που διαρκεί εικοσιτέσσερις ώρες» είπε χαρακτηριστικά.

Στην παρατήρηση της δημοσιογράφου ότι η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στους δήμους Σαρωνικού και Λαυρεωτικής επεκτάθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, γιατί δεν αντιμετωπίστηκαν οι εστίες έγκαιρα, ο κ. Αρτοποιός απάντησε δίνοντας συγκεκριμένους χρόνους.

«12:27 εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στον Κουβαρά.  12:28 τα πρώτα οχήματα έλαβαν εντολή μετάβασης στον Κουβαρά. 12:32 τα δύο οχήματα του Κουβαρά ήταν στο σημείο εκείνης της φωτιάς. Και αυτό που λέω αποδεικνύεται με όρους επιχειρησιακούς. Παρακαλώ λοιπόν ποια είναι η καθυστέρηση την οποία επικαλείται κάποιος. Απαντώ με επιχειρησιακούς όρους γιατί όταν επικαλούμαστε την αργοπορία ή την καθυστέρηση κάποιων δυνάμεων, είμαστε εδώ για να πούμε τα επιχειρησιακά δεδομένα έτσι όπως έχουν» τόνισε.

Τέλος, ο κ. Αρτοποιός τόνισε προς τους πολίτες ότι εν μέσω καύσωνα και δύσκολων πυρομετεωρολογικών συνθηκών δεν πρέπει να κάνουμε καμία θερμική εργασία στην ύπαιθρο αυτό τον καιρό, διότι με αυτό τον τρόπο μπορούν να εκδηλωθούν σοβαρές δασικές πυρκαγιές οι οποίες μπορεί να απειλήσουν το κοινωνικό σύνολο, τις περιουσίες και φυσικά τον δασικό μας πλούτο.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This