Καλοκαιρινές παγίδες: Τα φαγητά που «φορτώνουν» τον οργανισμό με θερμίδες

Must Read

Καλοκαίρι σημαίνει μπάρμπεκιου, κοκτέιλ στην πισίνα, παιχνίδια στην παραλία και παϊδάκια, πατατοσαλάτα, παγωτά, χοτ ντογκ και μπίρα.

  • Από τη Σοφία Τικταμπανίδη

Η ζωή μπορεί να είναι πιο ευχάριστη, αλλά θα πρέπει να μάθετε για μερικές παγίδες θερμίδων αλλά και κάποιες καλύτερες επιλογές που θα μπορούσατε να κάνετε. Τα φαγητά που «φορτώνουν» τον οργανισμό με θερμίδες:

Κρέατα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά στη σχάρα

Τα κακά νέα: Το μπάρμπεκιου μπορεί να σας κάνει να παχύνετε. Μια μπριζόλα T-bone μπορεί να έχει μέχρι και 1.540 θερμίδες και 124 γραμμάρια λίπους. Ενα cheeseburger έχει 750 θερμίδες και 45 γραμμάρια λίπους. Τα καλά νέα: Μπορείτε να καταναλώσετε άπαχο κρέας, όπως ψαρονέφρι και στήθος κοτόπουλο χωρίς την πέτσα και άπαχο μοσχαρίσιο κιμά.

Προσοχή στα χοτ ντογκ

Τα χοτ ντογκ και τα λουκάνικα είναι η καλοκαιρινή απόλαυση για πολλούς από εμάς. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο το λίπος ή οι θερμίδες – μπορείτε να επιλέξετε προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Πολλά λουκάνικα έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο: Hot dog: 280 θερμίδες, 15 γρ. λίπους, 1.250 mg νατρίου.

Σαλάτες με βάση τη μαγιονέζα

Μια μικρή μερίδα πατατοσαλάτα έχει 180 θερμίδες και 12 γραμμάρια λίπους. Η ίδια ποσότητα λαχανοσαλάτα έχει περίπου 150 θερμίδες και 8 γραμμάρια λίπους. Για να περιορίσετε την πρόσληψη θερμίδων, δοκιμάστε να κάνετε τις σαλάτες σας με μαγιονέζα light ή να ανακατέψτε μαγιονέζα με γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, με ελαφρά ξινή κρέμα ή με κοτόπουλο. Στη συνέχεια προσθέστε πολλά λαχανικά σε οποιαδήποτε σαλάτα για να αυξήσετε τις φυτικές ίνες και τα θρεπτικά συστατικά.

Κατεψυγμένα παρασκευάσματα

Γλυκά και φρουτώδη αλκοολούχα ποτά (το είδος που σερβίρεται συχνά με μια ομπρέλα) μπορεί να τα καταναλώνεις στο λεπτό, αλλά οι θερμίδες προσθέτονται. Ενα Piña Colada κυμαίνεται από 245 έως 490 θερμίδες, ένα Daiquiri από 300 με 800 θερμίδες και ένα Long Island παγωμένο τσάι έχει 520 θερμίδες ή περισσότερο – μην ξεχνάμε ότι το μεγάλο μέρος όλων αυτών των ποτών αποτελείται από ζάχαρη. Αντί αυτών των ποτών με την υψηλή θερμιδική αξία, λοιπόν, δοκιμάστε λίγο κρασί ή ένα μεικτό ποτό με σόδα ή 100% φυσικό χυμό φρούτων.

Ικανοποιώντας τη δίψα σας

Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη το καλοκαίρι, αλλά αυτά τα κρύα ποτά μπορεί να ανεβάσουν τα κιλά σας στα ύψη. Να είστε προσεκτικοί στο τι θα επιλέξετε – αν πίνετε έστω μια κανατούλα κρύο γλυκό τσάι, ζαχαρούχα σόδα, ενεργειακά ποτά, χυμούς ποτά, μπίρες, παίρνετε πιθανώς περίπου 150 θερμίδες ανά κανάτα. Τα smoothies, τα milkshakes και τα κρύα παρασκευάσματα καφέ μπορεί να σας πάνε πολύ υψηλότερα. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το νερό, το οποίο σας ξεδιψά αμέσως και σας ενυδατώνει σωστά.

Δροσιστικές απολαύσεις

Μια μεγάλη μπάλα παγωτό μπορεί να έχει 380 θερμίδες και 22 γραμμάρια λίπους. Aν προσθέσετε μπισκότα σοκολάτας και το μετατρέψετε σε ένα milkshake, τότε οι θερμίδες θα εκτοξευθούν στις 720, με 28 γραμμάρια λίπους! Ωστόσο, δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε την αγάπη σας για τα παγωτά, φτάνει να προσέξετε και να αποφύγετε τις γιγαντιαίες μερίδες ή τα toppings με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Μια άλλη λύση είναι να ψάξετε για τα κατεψυγμένα επιδόρπια, όπως το σορμπέ, τα παγωτά χωρίς ζάχαρη ή το παγωμένο γιαούρτι, τα οποία έχουν κάτω από 150 θερμίδες ανά μερίδα. Ως toppings καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιείτε γλυκά φρούτα, όπως τη φράουλα.

Τα τηγανητά

Στα πανηγύρια και στις ταβέρνες σερβίρουν άφθονες τηγανητές… καταστροφές για τη διατροφή σας: Από τηγανητά μακαρόνια με τυρί (περίπου 610 θερμίδες) μέχρι τηγανητές πατάτες και κρεατικά (περίπου 1.136 θερμίδες και 54 γραμμάρια λίπους), με λίγα λόγια γίνεται μια υπερφόρτωση θερμίδων. Η καλύτερη λύση είναι να επιλέξετε ένα απλό πιάτο με ψητά κρέατα – ή να μοιραστείτε κάτι τηγανητό με έναν φίλο.

Toppers στις σαλάτες

Οι σαλάτες μπορεί να είναι το τέλειο δείπνο το καλοκαίρι: ελαφριές, με λαχανικά και με άπαχη πρωτεΐνη. Αλλά τα toppers υψηλής θερμιδικής αξίας μπορεί να μετατρέψουν μια σαλάτα από υγιεινή επιλογή σε μια επιλογή που θα προκαλέσει αύξηση στο σωματικό σας βάρος. Το τηγανητό κοτόπουλο, το μπέικον, το τυρί, οι κρεμώδεις σάλτσες και τα κρουτόν είναι μεταξύ των χειρότερων επιλογών που μπορεί κανείς να κάνει. Αντ’ αυτού, χαρείτε τα χόρτα σας με ψητό κοτόπουλο, με λωρίδες άπαχου κρέατος ή αβγά και στη συνέχεια πασπαλίστε τα λαχανικά σας με μια ελαφριά, απλή σάλτσα.

Προσοχή στα σνακ

Μια χούφτα από κάθε σνακ δεν κάνει πολύ κακό, αλλά μια μεγάλη ποσότητα μπορεί να σαμποτάρει τη διατροφή σας. Ενα μικρό σακουλάκι τσιπς έχει περίπου 160 θερμίδες και 10 γραμμάρια λίπους. Νachos με τυρί μπορεί να περιέχουν 692 θερμίδες και 38 γραμμάρια λίπους. Και ένα κουτί ποπκόρν στο σινεμά μπορεί να έχει 550 θερμίδες και 31 γραμμάρια λίπους. Ως εναλλακτική επιλογή δοκιμάστε σνακ με φρούτα, λαχανικά με dip ή φτιάξτε δικά σας σπιτικά ποπκόρν.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This