Νεκροί οι δύο ήρωες πιλότοι του Canadair που συνετρίβη στην Κάρυστο – Έπεσαν στο καθήκον

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Must Read

Νεκροί εντοπίστηκαν οι δύο πιλότοι του γερασμένου Canadair που συνετρίβη στην Κάρυστο, ενώ επιχειρούσε στην κατάσβεση φωτιάς.

Πρόκειται για τον κυβερνήτη Σμηναγό Χρήστο Μουλά (34 ετών) και τον συγκυβερνήτη Ανθυποσμηναγό Περικλή Στεφανίδη (27 ετών), χειριστές της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγα Μάχης που απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Αγχιάλου για να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Με θάρρος και αυταπάρνηση οι δύο αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας ρίχτηκαν στη μάχη να σώσουν τους συμπολίτες τους και τις περιουσίες τους από τις φλόγες, ωστόσο άφησαν την τελευταία τους πνοή εν ώρα καθήκοντος, με τα αίτια της τραγωδίας να μπαίνουν πλέον στο μικροσκόπιο.

Ο Σμηναγός Χρήστος Μουλάς

Ο Ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης

«Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 14:52 αεροσκάφος τύπου CL-215 της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε, κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης, στον Πλατανιστό Ευβοίας με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη, Σμηναγού (Ι) Χρήστου Μουλά, 34 ετών και του συγκυβερνήτη, Ανθυποσμηναγού (Ι) Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών» αναφέρει η ανακοίνωση του ΓΕΑ.

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Mε απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις (από 25 έως 27 Ιουλίου 2023) για την τραγική απώλεια των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας που έπεσαν στο καθήκον.

Οι πρώτες εικόνες από τα συντρίμμια του γερασμένου Canadair – «Το είδα να πέφτει μπροστά μου»

Οι πρώτες εικόνες από το σημείο της συντριβής του Canadair που κατέπεσε ενώ επιχειρούσε στο μέτωπο της φωτιάς στην Κάρυστο, «κόβουν» την ανάσα. Σε πλάνα και φωτογραφίες διακρίνονται συντρίμμια του πυροσβεστικού αεροσκάφους που έπεσε μέσα σε χαράδρα, κατά την διάρκεια της επιχείρησης στο χωριό Πλατανιστός.

Το αεροσκάφος είχε κάνει ρίψη νερού στο πύρινο μέτωπο και και κατευθυνόταν προς την θάλασσα για να ανεφοδιαστεί. Όπως φαίνεται και στο βίντεο ντοκουμέντο, το αεροσκάφος έχασε ξαφνικά ύψος και το δεξί φτερό ακούμπησε σε δέντρο, ενώ στη συνέχεια ο πλωτήρας «ξεκόλλησε» σαν χάρτινος.

Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, το αεροσκάφος με χειριστές δύο Έλληνες πιλότους από την 355 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης στην Ελευσίνα, έπεσε στο κενό. Το πιθανότερο είναι να υπήρχε μηχανική βλάβη καθώς το στο Canadair διακρίνεται να χάνει ύψος και να μην μπορεί να υψωθεί πάνω από την χαράδρα.


Αεροσκάφη ηλικίας… 48 ετών

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για Canadair CL-215 από τη νέα Αγχίαλο Βόλου, το οποίο δεν είχε σύστημα εκτίναξης. Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη αυτού του τύπου είναι ηλικίας 48 ετών, καθώς τα πρώτα παρελήφθησαν τον Δεκέμβριο του 1975 και άλλα τέσσερα προστέθηκαν στον στόλο το 1996.

Σε βίντεο ντοκουμέντο της ΕΡΤ, το Canadair φαίνεται να πέφτει σε χαράδρα, ενώ έκανε ρίψεις νερού σε δύσβατο σημείο.

Όπως διακρίνεται στα πλάνα, το δεξί φτερό του αεροσκάφους χτύπησε σε δέντρο και αποκολλήθηκε το δεξί πηδάλιο κλίσης. Στο βίντεο φαίνεται ότι το πυροσβεστικό αεροσκάφος κάνει ελιγμό πάνω από το έδαφος και στη συνέχεια πέφτει μέσα στη χαράδρα.

 

 

Η ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας

Σε ανακοίνωσή της για το τραγικό περιστατικό, η Πολεμική Αεροπορία αναφέρει: «Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 15:05 αεροσκάφος τύπου CL-215, με πλήρωμα δύο Ιπταμένους, της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης στον Πλατανιστό Ευβοίας.

«Είδα το canadair να πέφτει μπροστά μου»

Αυτόπτες μάρτυρες, κάτοικοι της περιοχής, είδαν με τα μάτια τους την πτώση του πυροσβεστικού αεροσκάφους: «Είδα το canadair να πέφτει μπροστά μου, είμαι συγκλονισμένος, εύχομαι να είναι καλά τα παιδιά» ανέφερε κάτοικος μιλώντας στο evima.gr.

Ο κ. Σπύρος Γεωργίου μιλώντας στο protothema είπε ότι είδε το αεροσκάφος να παίρνει μια επικίνδυνη κλίση και ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά άκουσε την έκρηξη: «Το είδα να περνάει δίπλα μου με κλίση 90 μοίρες. Λέω ‘τι κάνει;’. Θεώρησα ότι έχει πάρει μια παρακινδυνευμένη κλίση πτήσης. Στα 3 δευτερόλεπτα άκουσα την έκρηξη. Τυλίχθηκε αμέσως στις φλόγες», ανέφερε και πρόσθεσε: «Έκανε ρίψη σε μια μικρή εστία επειδή φοβούνταν για το βράδυ τους ανέμους. Κάποιο κομμάτι από το Canadair πήρε στο δέντρο. Με το που έπεσε δημιουργήθηκαν δύο εστίες φωτιάς. Κατέβηκαν αμέσως τα πυροσβεστικά οχήματα που ήταν κοντά για να αποτελειώσουν τη φωτιά».

Δείτε επίσης:

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This