Ακατανίκητη η πύρινη λαίλαπα: Μάχη με τις φλόγες για 8η νύχτα στη Ρόδο – Κάηκαν σπίτια στις Λούτσες Κέρκυρας

Aκραίος o κίνδυνος πυρκαγιάς και για αύριο Τετάρτη, καθώς θα φυσάει δυτικός άνεμος, ο οποίος, σύμφωνα με τον Γ. Αρτοποιό, είναι «πολύ ξηρός και καυτός και μπορεί να δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα, τόσο στην εκδήλωση, όσο και στην ταχύτατη επέκταση...»

Must Read

Σε… δεύτερη μοίρα βρέθηκαν σήμερα οι φωτιές που κατακαίνε κυρίως τη Ρόδο και την Κέρκυρα, μετά το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα στη φωτιά της Εύβοιας, όπου έχασαν τη ζωή τους οι δύο χειριστές του Canadair που συνετρίβη στο χωριό Πλατανιστός Καρύστου, κατά τη σημερινή επιχείρηση κατάσβεσης στην περιοχή, ωστόσο, το γεγονός είναι πως κανένα από τα δύο πύρινα μέτωπα δεν φαίνεται να υποχωρεί.

Αντιθέτως, η τιτάνια μάχη με τη φωτιά στο νησί των ιπποτών συνεχίζεται για 8η συνεχόμενη νύχτα, με τις φλόγες να έχουν πλησιάσει απειλητικά το χωριό Γεννάδι και να έχουν σταλεί τρία μηνύματα από το 112 μέσα σε λίγες ώρες, για να εκκενωθούν περιοχές και οικισμοί (Βάτι, Λαχανιά, Πλημμύρι…) προς Λίνδο, ούτως ώστε να μην κινδυνέψουν άνθρωποι.

Η φωτιά ξέσπασε την προηγούμενη Τρίτη, 18 Ιουλίου, σε ένα δάσος μεταξύ των χωριών Απόλλωνα και Λάερμα, και μετά τις πρώτες οριοθετήσεις, οι φλόγες αναζωπυρώθηκαν ξανά και ξανά, με αποτέλεσμα να καίνε μέχρι σήμερα και κανείς να μην μπορεί να είναι σίγουρος για το που θα οδηγήσει όλο αυτό. Όλες αυτές τις ημέρες έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές σε περιουσίες και ξενοδοχειακές μονάδες, αφήνοντας πίσω της χιλιάδες στρέμματα καμένης γης και δυστυχώς και πολλά νεκρά ζώα.

Στο μεταξύ ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, αποφάσισε να προχωρήσει σε μήνυση κατά αγνώστων για εμπρησμό που προκάλεσε την κολοσσιαία φωτιά στη Ρόδο, η οποία έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές μέχρι σήμερα και συνεχίζει απτόητη. Εξάλλου, κατόπιν παρέμβασης εισαγγελέα, δόθηκαν οδηγίες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για την ανάθεση της έρευνας σχετικά με τις ευθύνες της φωτιάς σε ανώτερα επιτελικά κλιμάκια.


Εκτός από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, που είναι πολύ ισχυρές, για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν επίσης δεκάδες εθελοντές, αλλά και κάτοικοι των περιοχών με ό,τι μέσα διαθέτουν, στην απέλπιδα προσπάθειά τους να καταφέρουν να περιορίσουν κάπως την πύρινη λαίλαπα. Σύμφωνα δε με τον τοπικό ιστότοπο rodiaki.gr, λίγο πριν τις 8 το βράδυ, η φωτιά στο Γεννάδι απείλησε σοβαρά το δημοτικό σχολείο του χωριού, αλλά οι πυροσβεστικές δυνάμεις την απώθησαν επιτυχημένα.
Αργά το βράδι, η φωτιά προσπέρασε το χωριό και πλέον κατευθύνεται προς Λαχανιά και Μεσσαναγρό, γεγονός το οποίο έχει θέσει σε συναγερμό όλες τις δυνάμεις και τους εθελοντές που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή. Αυτή την ώρα στην κατάσβεση στα μεγάλα μέτωπα στα χωριά Μαλώνα και Γεννάδι, τα οποία έχουν εκκενωθεί από νωρίς, επιχειρούν 266 πυροσβέστες με 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 55 οχήματα, πλήθος εθελοντών και όλοι οι φορείς της Πολιτικής Προστασίας του νησιού, ενώ από το πρώτο φως της ημέρας ρίψεις νερού εκτελούν περιοδικά εννέα αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα.

Ανεξέλεγκτα τα μέτωπα σε Περίθεια και Λαύκι στην Κέρκυρα

Για τρίτο συνεχόμενο 24ωρο καίει η φωτιά στην Κέρκυρα, με τις φλόγες να περικυκλώνουν οικισμούς και σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στις Λούτσες, να «εισβάλουν» και να τυλίγουν σπίτια.

Το πύρινο μέτωπο μαίνεται κοντά σε κατοικημένες περιοχές, με τις αναζωπυρώσεις να είναι πολλές στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής πλευράς του νησιού. Μέσα στην ημέρα οι φλόγες απείλησαν και τους οικισμούς Ημερολιά, Σύκι, Απράος και Καλαμάκι, γεγονός που ώθησε την Πολιτική Προστασία στην αποστολή μηνυμάτων μέσω 112, για απομάκρυνση των κατοίκων προς το λιμάνι της Κασσιόπης.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι εκκενώσεις στις Λούτσες είχαν ξεκινήσει πριν καν σταλεί το πρώτο μήνυμα του 112 και όταν οι φλόγες έφτασαν στα πρώτα σπίτια, οι πυροσβέστες μαζί με τους εθελοντές ρίχτηκαν στη μάχη, την ώρα που η Αστυνομία προσπαθούσε να απομακρύνει τους κατοίκους, φέρνοντας σε πέρας την εκκένωση. Στα δυτικά του -κάποτε καταπράσινου- όρους Παντοκράτορα, οι φλόγες πλησίασαν το Λαύκι, με τον αέρα να ολοένα και να δυναμώνει, και την ανησυχία των κατοίκων να χτυπά «κόκκινο».

Μέσα στην ημέρα ελικόπτερο έκανε συνεχείς ρίψεις στο σχολείο της Κασσιόπης, καθώς οι φλόγες είχαν πλησιάσει απειλητικά. Αποκαρδιωτική, εξάλλου, ήταν και η εικόνα και στην παραλία Απραός, καθώς οι φλόγες κατέκαψαν μια έκταση πολλών χιλιομέτρων, με τη φωτιά να σβήνει -κλασικά- όταν πια έφτασε στη θάλασσα

Αρτοποιός: «Καλύτερη η εικόνα στην πυρκαγιά της Καρύστου»

Σπιθαμή προς σπιθαμή θα συνεχίσουν να επιχειρούν όλο το βράδυ οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, μαζί με τους εθελοντές και τους υπόλοιπους φορείς, στα πύρινα μέτωπα της Ρόδου, της Κέρκυρας, της Καρύστου και του Δερβενακίου, τόνισε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιός.

Οπως επισήμανε, τα μέτωπα που προβληματίζουν περισσότερο είναι αυτά της Ρόδου και της Κέρκυρας. Αναφορικά με τη Ρόδο, υπογράμμισε ότι και την Τρίτη, λόγω των ιδιαίτερα ισχυρών ανέμων που ενισχύονται κάθε πρωί, υπήρχαν πολλές αναζωπυρώσεις στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, με αποτέλεσμα να εκδοθούν μηνύματα εκκένωσης στους κατοίκους των περιοχών αυτών.

Η επιχείρηση κατάσβεσης των πυρκαγιών στην Ρόδο είναι πολύ δύσκολη λόγω των ανέμων, του μεγάλου ορεινού περιβάλλοντος, της μορφολογίας του εδάφους, αλλά και της πυκνής βιομάζας που υπάρχει στο νησί. Το σημαντικότερο πρόβλημα, όμως, όπως τόνισε, είναι οι ακραίες θερμοκρασίες που δημιουργούν τρομερές δυσχέρειες στο έργο της κατάσβεσης.

Για την πυρκαγιά της Κέρκυρας, ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι την Τρίτη υπήρξαν αρκετά προβλήματα, καθώς άλλαξε η κατεύθυνση του ανέμου, δημιούργησε αρκετές αναζωπυρώσεις και καθοδήγησε το μέτωπο προς το βόρειο κομμάτι του νησιού. Όπως αναφέρθηκε σε σχετική ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στην Κέρκυρα οι φλόγες απείλησαν τους οικισμούς Λούτσες, Ημερολιά, Σύκι καθώς και Απράος Καλαμάκι και γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων προς ασφαλή κατεύθυνση.

Καλύτερη είναι η εικόνα στην πυρκαγιά της Καρύστου, χωρίς αυτό να σημαίνει σε ότι υπάρχει εφησυχασμός, καθώς πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος της αναζωπύρωσης και της δημιουργίας ενός ενιαίου μετώπου. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, εξέφρασε την βαθειά του λύπη για τους δύο ηρωικούς πιλότους -τον σμηναγό Χρήστο Μουλά και τον ανθυποσμηναγό Περικλή Στεφανίδη– που έχασαν την ζωή τους το μεσημέρι της Τρίτης όταν το αεροσκάφος CL-215 έπεσε κατά την διάρκεια προσπάθειας αεροπυρόσβεσης στο Πλατανιστό Καρύστου.

 

Για αύριο, Τετάρτη 26/7, ο κ. Αρτοποιός επεσήμανε ότι, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Πολιτικής Προστασίας, υπάρχει ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς και σε πολλές περιπτώσεις θα φυσάει δυτικός άνεμος. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο δυτικός άνεμος είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα είδη ανέμων, καθώς είναι «πολύ ξηρός και καυτός και μπορεί να δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα, τόσο στην εκδήλωση, όσο και στην ταχύτατη επέκταση μιας εκδηλωθείσας πυρκαγιάς».

Ολοκληρώνοντας, ο ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος δήλωσε ότι έχουν έρθουν και συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής αρκετές αποστολές από το εξωτερικό, ενώ λίγο μετά τα μεσάνυχτα θα φθάσουν στην Ελλάδα 38 πυροσβέστες με 14 οχήματα από την Σερβία.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This