Σχολικοί φύλακες: Αυτή η λύση βρέθηκε!

Ποια είναι τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και πώς βγαίνουν οι αποδοχές

Must Read

Τον εξορθολογισμό του πλαισίου για την αξιοποίηση του χρόνου απασχόλησης των σχολικών φυλάκων σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κατά τον υπολογισμό της σύνταξής τους προβλέπει εγκύκλιος που εκδόθηκε χθες από τον αρμόδιο υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνο Τσακλόγλου.

Ειδικότερα, η εγκύκλιος προβλέπει τα εξής:

– Με τον νόμο Κατρούγκαλου (4387) θεσπίστηκε από τις 13.5.2016 νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων που καταβάλλονται από τον ΕΦΚΑ. Έτσι, από την ημερομηνία αυτή κι εφεξής οι καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις αποτελούνται από δύο τμήματα: την εθνική και ανταποδοτική σύνταξη. Ειδικότερα, όσον αφορά την ανταποδοτική σύνταξη, αυτή υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές του ασφαλισμένου, τα έτη ασφάλισης και τα κατ’ έτος ποσοστά αναπλήρωσης υπολογιζόμενα επί των συντάξιμων αποδοχών. Συνεπώς, το ύψος της ανταποδοτικής σύνταξης είναι άμεσα συνδεδεμένο με το ύψος των συντάξιμων αποδοχών των ασφαλισμένων, όπως αυτές διαμορφώνονται κατά τη διάρκεια του εργασιακού/ασφαλιστικού βίου. Ως σύνολο μηνιαίων αποδοχών που έλαβε ο ασφαλισμένος νοείται το άθροισμα των μηνιαίων αποδοχών που υπόκεινται σε εισφορές. Στο πλαίσιο αυτό, ως βάση αποδοχών λογίζονται αυτές για τις οποίες υπολογίστηκαν εισφορές.

Οι αναλογούσες εργοδοτικές εισφορές που έχουν καταλογιστεί ή θα καταλογιστούν σε δήμους για τα εν λόγω πρόσωπα, απαλλαγμένες από πρόσθετα τέλη, τόκους, προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις, εξοφλούνται σε δόσεις, ενώ οι αναλογούσες εισφορές των ασφαλισμένων σχολικών φυλάκων δεν αναζητούνται και τυχόν καταβληθείσες εισφορές δεν επιστρέφονται. Ωστόσο, τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων δεν θίγονται, καθώς ως χρόνος ασφάλισης για τους μισθωτούς ασφαλισμένους αναγνωρίζεται και ο χρόνος για τον οποίο οφείλονται ασφαλιστικές εισφορές από τον εργοδότη. Επομένως, όσον αφορά τον πραγματικό χρόνο ασφάλισης, σε αυτόν προσμετράται και ο χρόνος απασχόλησης που έχει διανυθεί από τους σχολικούς φύλακες στα προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, ο οποίος λογίζεται ως πραγματικός χρόνος ασφάλισης. Κατά συνέπεια, διαμορφώνεται ανάλογα ο αντίστοιχος συντελεστής αναπλήρωσης. Παράλληλα, κατά τον υπολογισμό της εθνικής σύνταξης λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του χρόνου ασφάλισης, πραγματικού και πλασματικού, του ασφαλισμένου.

Οι σχολικοί φύλακες που απασχολήθηκαν σε προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας σε διάφορους ΟΤΑ σε όλη την επικράτεια της χώρας παρουσιάζουν μια ποικιλία ως προς τις ενέργειες που έχουν προβεί (όπως υποβολή καταγγελίας στο πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, προσφυγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, αναγνώριση χρόνου ασφάλισης βάσει του ν. 3996/2011 ή του ν. 4281/2014, κ.λπ.). Εντούτοις, η αντιμετώπιση των συντάξιμων αποδοχών, καθώς και του υπολογισμού του σχετικού μέσου όρου, που απαιτείται για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης, είναι ενιαίος. Ως εκ τούτου, ως συντάξιμες αποδοχές λαμβάνονται εκείνες επί των οποίων οφείλουν να υπολογίζονται οι συνολικές εισφορές, ανεξαρτήτως εάν κατά περίπτωση σχολικού φύλακα αυτές καταβλήθηκαν από τον ίδιο εν συνόλω ή κατά μέρος, ή οφείλονται ή μη από ΟΤΑ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This