Την επανεμφάνισή της στην Χαλκιδική έκανε μια αρκούδα και δεν έχασε χρόνο και «επιτέθηκε» σε μελίσσια και μια κτηνοτροφική μονάδα προκαλώντας καταστροφές.
Οι κάτοικοι στο ορεινό χωριό Ταξιάρχης της Χαλκιδικής έχουν αναστατωθεί εκ νέου καθώς δεν θέλουν να δουν τον κόπο και τις περιουσίες του να διαλύονται μέσα σε μια στιγμή όπως είχε γίνει τον περασμένο Μάιο.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιδιοκτήτης της κτηνοτροφικής μονάδας, Δημήτρης Λάναρης, επισήμανε ότι η αρκούδα μπήκε στη σταβλική εγκατάσταση για πρώτη φορά το βράδυ της περασμένης Πέμπτης και πήρε ένα πρόβατο και στη συνέχεια επέστρεψε δύο νύχτες μετά και απέσπασε άλλο ένα ζώο.
Σε ερώτημα σχετικά με το πώς κατάλαβε ότι ήταν αρκούδα και όχι κάποιο άλλο άγριο ζώο, απάντησε πως ένας λύκος, για παράδειγμα, δεν θα αφαιρούσε μόνο ένα πρόβατο, αλλά θα σκότωνε ακόμα και δεκάδες ταυτόχρονα. Παράλληλα, ένα ίχνος στη λαμαρίνα της περίφραξης μαρτυρά ότι πρόκειται για ένα ζώο μεγάλου όγκου, πολύ μεγαλύτερο από λύκο, ενώ επίσης η αρκούδα εθεάθη να κάνει επιδρομή σε κυψέλες σε απόσταση 100 μέτρων από την κτηνοτροφική μονάδα.
«Έβαλα έξτρα περίφραξη για να προστατέψω τα ζώα μου, ενώ αντί να τα βγάζω έξω όπως έκανα, τα κλείνω μέσα, κάτι που σίγουρα έχει αντίκτυπο στην ευζωία τους. Δυστυχώς όμως, δεν μπορώ να κάνω αλλιώς, δεδομένων των συνθηκών» σημειώνει ο κ. Λάναρης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της κοινότητας Ταξιάρχη, Γιάννης Ξάκης, υπενθυμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το ζώο έκανε την πρώτη εμφάνισή του στην περιοχή πριν από μήνες, χτυπώντας κυρίως μελίσσια, και εξέφρασε τον φόβο ότι η αρκούδα δεν είναι μόνο μία αλλά περισσότερες. Μάλιστα, προσθέτει, ο ίδιος απευθύνθηκε στον Εισαγγελέα Πολυγύρου, ζητώντας να διερευνηθεί η υπόθεση, κι ο εισαγγελέας του συνέστησε να απευθύνει σχετικές επιστολές στα αρμόδια δασαρχεία, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς, κάτι που έπραξε. Στη συνέχεια, εκλήθη για κατάθεση στην αστυνομία, αλλά προς το παρόν δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη. «Προχθές το βράδυ η αρκούδα έφτασε μέχρι πάνω από το γήπεδο του χωριού, όπου χάλασε τα μελίσσια και πριν από λίγες ημέρες χτύπησε σταβλισμένα ζώα» τόνισε ο κ. Ξάκης, εκφράζοντας την ανησυχία των κατοίκων της περιοχής.
Νέα προσπάθεια σύλληψης της αρκούδας
Νέα προσπάθεια σύλληψης της αρκούδας, η οποία είναι σίγουρα μόνο μία και όχι περισσότερες, παρότι έχει εντοπιστεί να κινείται σε μια μεγάλη ακτίνα, 60 χιλιομέτρων, θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα η περιβαλλοντική οργάνωση για την άγρια ζωή και τη φύση «Καλλιστώ», όπως γνωστοποίησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιστημονικός υπεύθυνός της, Γιώργος Μερτζάνης.
«Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα τοποθετήσουμε δύο ή τρεις παγίδες σε περιοχές όπου εμφανίζεται τακτικά η αρκούδα -ο Ταξιάρχης είναι ένα καλό παράδειγμα- καθώς και ασύρματες κάμερες στα ίδια σημεία, ώστε να έχουμε ανά πάσα στιγμή εικόνα» επισήμανε, προσθέτοντας ότι το ζώο θα παρακολουθείται παράλληλα από το μόνιμο δίκτυο δέκα καμερών, που τοποθετήθηκαν σε ολόκληρο τον ορεινό όγκο του Χολομώντα το τελευταίο δίμηνο. Παράλληλα, η οργάνωση βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και επαφή με τα δασαρχεία Θεσσαλονίκης και Πολυγύρου και με τη Διεύθυνση Δασών Χαλκιδικής, ώστε η πληροφόρηση για τα σημεία εμφάνισης του ζώου να είναι όσο πιο επαρκής γίνεται.
Στο ερώτημα αν υπάρχει πιθανότητα να πρόκειται για περισσότερες από μια αρκούδες, ο κ.Μερτζάνης δίνει σαφώς αρνητική απάντηση:
«Το γεγονός ότι το ζώο είναι ένα το πιστοποιήσαμε με γενετική ταυτοποίηση στο ΑΠΘ, χρησιμοποιώντας δύο δείγματα DNA, εκ των οποίων το ένα προερχόταν από το Φίλυρο Θεσσαλονίκης, τη πιο ακραία περιοχή εμφάνισής του, σε σχέση με τον Χολομώντα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πρόκειται για το ίδιο αρσενικό άτομο, που βρίσκεται προ της ωρίμου ηλικίας».
Το ζώο πρωτοεμφανίστηκε στον Ταξιάρχη στο τέλος της περασμένης άνοιξης και αφού περιπλανήθηκε σε άλλα μέρη, επέστρεψε στην περιοχή, κάτι που δείχνει πως έχει αρχίσει να τη μαθαίνει. «Όσο υπάρχει άφθονη τροφή, θα παραμείνει στην περιοχή» υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως οι παγίδες που θα τοποθετηθούν την επόμενη εβδομάδα διαφέρουν από εκείνη που είχε χρησιμοποιηθεί ανεπιτυχώς για τη σύλληψη του ζώου την προηγούμενη φορά, σε συνεργασία με τον «Αρκτούρο». Στόχος ήταν και τότε η σύλληψη του ζώου, η αναισθητοποίηση και η ραδιοσήμανση πριν την μεταφορά του στις ορεινές περιοχές των Σερρών, όπου υπάρχει ο φυσικός πληθυσμός.
«Όσο η αρκούδα μένει στην περιοχή, οι κάτοικοι θα πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους για να προστατέψουν τις περιουσίες τους» σημειώνει ο υπεύθυνος επικοινωνίας του «Αρκτούρου», Παναγιώτης Στεφάνου, σημειώνοντας ότι ήδη οι οργανώσεις έχουν δώσει σαφείς σχετικές οδηγίες.
Υπενθυμίζεται ότι οι κάτοικοι των περιοχών όπου κάνουν τακτικές εμφανίσεις οι αρκούδες συνιστάται να συλλέγουν εγκαίρως τους καρπούς των καρποφόρων δέντρων και να αποφεύγουν τη συλλογή δεύτερης διαλογής καρπών εντός ορίων των καλλιεργειών ή παράνομα σε δασικές εκτάσεις.
Συνιστάται επίσης να μαζεύουν τα απορρίμματα από εξωτερικούς χώρους, πλατείες και αυλές σπιτιών και να αποφεύγουν να πετάνε σκουπίδια έξω από τους κάδους ή κατά τις νυχτερινές ώρες. Να καθαρίζουν οικόπεδα και άλλες εγκαταστάσεις από πυκνή βλάστηση και να αποφεύγουν τη ρίψη οικιακών απορριμμάτων σε σκουπιδότοπους.
(φωτογραφία αρχείου)