Πώς εξελίσσονται τα πύρινα μέτωπα στη χώρα: Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην Κεφαλονιά

Μπαράζ συλλήψεων για εμπρησμούς - Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα

Must Read

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική στην Κεφαλονιά για φωτιά που ξέσπασε, ωστόσο οριοθετήθηκε άμεσα. Την ίδια ώρα, έγιναν συλλήψεις υπόπτων για πυρκαγιές σε Μεσσηνία και Δήλεσι.

 

Καλύτερη η εικόνα της πυρκαγιάς που ξέσπασε στην περιοχή Σπαρτιά της δημοτικής ενότητας Λειβαθούς, στην Κεφαλονιά, λίγο πριν τα μεσάνυχτα της περασμένης Δευτέρας, 31/7. Το πύρινο μέτωπό βρίσκεται κοντά σε κατοικημένη περιοχή, χωρίς ωστόσο να την απειλήσει. Στο σημείο εξακολουθούν και επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις αποτελούμενες από 28 Πυροσβέστες με πέντε οχήματα, καθώς και μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος. Στο σημείο συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες Ο.Τ.Α. Παράλληλα, η πυρκαγιά που ξέσπασε στη Χίο το βράδυ της περασμένης Κυριακής 30/7, είναι σε ύφεση με τις δυνάμεις κατάσβεσης να περιπολούν τις περιοχές των εστιών, προκειμένου να σβήσουν ακόμα και το τελευταίο καντηλάκι, όπου και εάν υπάρξει. Πυροσβέστες, κάτοικοι και εθελοντές έδιναν μάχη όλη νύχτα, ενώ μήνυμα από το 112 κάλεσε για εκκένωση των χωριών Διευχά και Κατάβαση. Η επικίνδυνη πυρκαγιά προκλήθηκε από τροχαίο ατύχημα στο ύψος της διασταύρωσης του οδικού άξονα Χίου – Βολισσού με Διευχά. Στο αυτοκίνητο επέβαιναν τρία άτομα, δύο άνδρες και μία γυναίκα, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με ελαφριά τραύματα στο νοσοκομείο της Χίου. Όπως διαπιστώθηκε, ο οδηγός του οχήματος ήταν μεθυσμένος και σε βάρος του σχηματίστηκαν 2 δικογραφίες. H μία από το Αστυνομικό Τμήμα Καρδαμύλων και αφορά στο τροχαίο ατύχημα και η δεύτερη από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου για εμπρησμό από αμέλεια.

 

Την ίδια στιγμή, στη Βόρεια Κέρκυρα, διάσπαρτα καντηλάκια κρατούν τις αρχές του νησιού σε εγρήγορση για ένατη μέρα  για τυχόν αναζωπύρωση κάποιας εστίας. «Υπάρχει επιτήρηση της περιοχής, υπάρχει και πρόστιμο αν κάποιος δεν υπακούει στις οδηγίες» επισήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Ζορμπάς.

Μπαράζ συλλήψεων

Σε καθεστώς αυξημένης επαγρύπνησης και ετοιμότητας παραμένει η χώρα, για την έγκαιρη αντιμετώπιση τυχόν εκδήλωσης και νέων πύρινων μετώπων, ενώ το σαφάρι των ελέγχων και συλλήψεων για εμπρηστές συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Άνδρας που φέρεται να έβαλε φωτιά σε κάδους απορριμάτων καθώς και σε ξερά χόρτα στο Δήλεσι Βοιωτίας συνελήφθη και αντιμετωπίζει κατηγορία για εμπρησμό από πρόθεση κατ΄εξακολούθηση. Για εμπρησμό δασικής έκτασης στο Καλέτζι Ιωαννίνων συνελήφθη ένας ακόμη άνδρας, ο οποίος έχει επίσης κατηγορηθεί για ακόμη δύο εμπρησμούς δάσους, στην ίδια περιοχή. Στην Ηλεία, οι αρχές πέρασαν χειροπέδες σε έναν 65χρονο για απόπειρα εμπρησμού από πρόθεση. Πρόστιμα για πρόκληση πυρκαγιάς σε ξερά χόρτα επιβλήθηκαν σε δύο περιπτώσεις σε Πέλλα και Μυτιλήνη. Στη Μεσσηνία και συγκεκριμένα στην Τ.Κ. Τσουκαλαίικων, του δήμου Οιχαλίας συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, ένας άνδρας, ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από πρόθεση σε ξηρά χόρτα. Από την αρχή του 2023, οι αρμόδιες αρχές έχουν προχωρήσει σε 117 συλλήψεις ατόμων για εμπρησμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι 10 συλλήψεις αφορούσαν εμπρησμό από πρόθεση, ενώ οι 107 εμπρησμό από αμέλεια.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας για σήμερα Τρίτη 1 Αυγούστου 2023 προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) για τις εξής περιοχές:

  • Αττική, Κύθηρα, πολλές περιοχές σε Στερεά Ελλάδα, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο, Ήπειρο,
  • Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Καβάλα και περιοχές Μαγνησίας, Ηράκλειο, Λασίθι και νησιά Ιονίου και ανατολικού Αιγαίου

 

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This