Η Ελλάδα μπορεί να αναγεννηθεί από τις στάχτες της! – Από τις φλόγες, σε ένα πράσινο μέλλον

Πώς η χώρα μας μπορεί να γίνει πρότυπο για τον μετασχηματισμό της Ευρώπης και του κόσμου  - Τα διδάγματα από την αρχαιότητα και οι προτάσεις

Must Read

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο για το πώς η Ελλάδα μπορεί να αναγεννηθεί από τις στάχτες της (μετά τις πολλές καταστροφικές πυρκαγιές τα τελευταία 16 χρόνια) και να γίνει μια πράσινη χώρα, δημοσίευσε στο δημοφιλές αμερικανικό διαδικτυακό περιοδικό CounterPunch, ο ιστορικός, αναλυτής και συγγραφέας Ευάγγελος Βαλλιανάτος, ο οποίος εργάστηκε στην Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ για 25 χρόνια.

Τα όσα αναφέρει ο κ.Βαλλιανάτος κάνοντας αναφορά και αρχαιότητα, επισημαίνοντας ότι η πηγή οικολογικής συνείδησης είναι μέρος του ελληνικού πολιτισμού, των θεών, των μύθων, των γραφών των αρχαίων Ελλήνων και πως οι σύγχρονες κυβερνήσεις θα πρέπει να διδαχθούν από το παρελθόν.

Σύμφωνα με το CounterPunch ένα πράσινο μέλλον είναι δυνατό για τη χώρα μας, αρκεί να ακολουθήσει μια διαφορετική πορεία, με έξυπνες και πρακτικές επιλογές και λύσεις και να χρηματοδοτήσει μια υποδομή πρόληψης πυρκαγιών που θα συμπληρώνει τις πρωτοβουλίες πολιτών, στις οποίες δίνει μεγάλη βαρύτητα ο αρθρογράφος, ο οποίος σχολιάζει επίσης και την «εξωτερική παρέμβαση».

Κατά τον κ.Βαλλιανάτο, η Ελλάδα μπορεί να γίνει το πρότυπο για τον μετασχηματισμό της Ευρώπης και του κόσμου, σε ένα περιβάλλον που δέχεται απανωτές επιθέσεις από την κλιματική αλλαγή.

Λουτράκι 2023

Το άρθρο του Ευάγγελου Βαλλιανάτου* στο counterpunch.org:

Οι εχθροί της Ελλάδας, ντόπιοι υπεύθυνοι και ξένοι πράκτορες, χρησιμοποιούν τη φωτιά ως όπλο. Η Ελλάδα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 και του 2009 δεν είχε την επικίνδυνη πολυτέλεια του business as usual. Ωστόσο, οι άθλιες και ταπεινωτικές συνθήκες του εξωτερικού χρέους από το 2010, ακρωτηριάζουν τη χώρα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο της Αμερικής απαίτησαν υπακοή σε μια λιμοκτονική λιτότητα για το κέρδος των δανειστών. Οι ανάγκες όπως οι τεχνολογίες πυρόσβεσης, αγνοήθηκαν.

Το αποτέλεσμα ήταν πιο σφοδρές πυρκαγιές να σαρώσουν την Ελλάδα το 2023. Στα τέλη Ιουλίου 2023, οι πυρκαγιές εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα. «Οι ανελέητες πυρκαγιές στην Ελλάδα αναγκάζουν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να απομακρυνθούν από τα νησιά της Ρόδου και της Κέρκυρας». Ο Θεοφάνης Σκέμπρης, αντιδήμαρχος της βόρειας Κέρκυρας, είπε στο BBC ότι οι εμπρηστές ήταν υπεύθυνοι για τις πυρκαγιές.

Ρόδος 2023

Ένα πράσινο μέλλον είναι ακόμα δυνατό για την Ελλάδα

Η Ελλάδα θα έχει ένα ασφαλές μέλλον με το να γίνει μια πράσινη χώρα. Βάλτε ένα τέλος και εγκαταλείψτε τις βιομηχανοποιημένες εκδόσεις της γεωργίας, ανακαινίζοντας παράλληλα αρχαίους παραδοσιακούς τρόπους καλλιέργειας τροφίμων στα χιλιάδες χωριά της χώρας. Επενδύστε γρήγορα στην πράσινη ενέργεια κατασκευάζοντας ηλιακούς συλλέκτες για τη στέγη κάθε σπιτιού, κτιρίου, πάρκινγκ, εκκλησίας, σχολείου — σε όλη την Ελλάδα.

Κατασκευάστε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά, πάνω από όλα, ηλεκτρικά λεωφορεία και τραμ και τρένα που πηγαίνουν παντού στη χώρα. Μια τέτοια ταχεία μετάβαση σε ένα βιώσιμο μέλλον θα ήταν σύμφωνη με τις αρχαίες παραδόσεις της προστασίας της ανθρώπινης υγείας και του σεβασμού της φύσης.

Αυτό θα απαιτούσε ένα απαλό αποτύπωμα στο κατεστραμμένο τοπίο του. Η κατάργηση του κυνηγιού, η παροχή ευκαιρίας στην άγρια ζωή να ανακάμψει, αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα. Επιπλέον, τα δάση είναι απαραίτητα σε μια πράσινη Ελλάδα. Παράγουν οξυγόνο και δεσμεύουν αέρια του θερμοκηπίου όπως το διοξείδιο του άνθρακα. Είναι και φυτώρια ζωής.

Πληρώστε τους πολίτες που ζουν κοντά σε δάση για να γίνουν φύλακες των δασών, προστατεύοντάς τα από πυρκαγιές, υλοτόμους και μεσίτες ή, όπως τους αποκαλούν οι Έλληνες, «κτηματοφάγους».

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει επίσης να απελάσει όλους τους παράνομους μετανάστες, ειδικά αυτούς που είναι μουσουλμάνοι που μπορεί να εργάζονται για την Τουρκία με αποστολή να προκαλέσουν όση περισσότερη καταστροφή στη χώρα μπορούν. Οι φωτιές είναι το μυστικό τους όπλο. Η Ελλάδα πρέπει να χρηματοδοτήσει μια υποδομή πρόληψης πυρκαγιών που θα συμπληρώνει τις πρωτοβουλίες πολιτών.

Κρατήστε τους αγρότες στα χωριά τους, βοηθώντας τους να καλλιεργήσουν τροφή και να φροντίσουν τα κοπάδια τους. Ωστόσο, τίποτα δεν θα έχει τελικά σημασία αν οι Έλληνες αποτύχουν να αναλάβουν την ευθύνη για τη φύση, η οποία ήταν θεϊκή μεταξύ των αρχαίων προγόνων τους. Αυτή η πηγή οικολογικής συνείδησης είναι μέρος του ελληνικού πολιτισμού, των θεών, των μύθων, των γραφών των αρχαίων Ελλήνων.

Ανατολική Αττική 2023

Θεϊκές οικολογικές παραδόσεις

Ο επικός ποιητής Ησίοδος υμνεί τους αθάνατους θεούς ενώ παρακαλεί τους χωρικούς να δουλέψουν τη γη. Τους λέει να είναι δίκαιοι μεταξύ τους για να απολαμβάνουν καλές σοδειές. Τα πρόβατά τους λύγιζαν από το πολύ μαλλί. Η κορφή των βελανιδιών τους ενώνεται με τα βελανίδια και η μέση με τις μέλισσες: ένα όραμα ευδαιμονίας, ή ζωής σε χαρούμενες και φιλικές σχέσεις μεταξύ των πολιτών.

Η θεά Άρτεμις προστάτευε τη φύση. Η Δήμητρα ήταν η θεά του σιταριού, ο Διόνυσος εισήγαγε το αμπέλι και το γλυκό κρασί και ο Πάνας προστάτευε τα κοπάδια. Ο Αρισταίος, γιος του Απόλλωνα, ασχολήθηκε με τη μελισσοκομία, την ελαιοκομία και την τυροκομία.

Η Αθηνά έδωσε την ελιά στους Αθηναίους που έδωσαν το όνομά της στην πόλη τους. Ήταν η παρθένα κόρη του Δία, του υπέρτατου θεού μεταξύ των Ελλήνων. Ο Δίας ήταν θεός του καιρού, ο συννεφοσυλλέκτης, ο κύριος των κεραυνών και των αστραπών. Ο Δίας διατηρούσε τη φύση και τη ζωή στέλνοντας βροχές στη Γη.

Αυτοί οι θεοί ήταν στην καρδιά του ελληνικού αγροτικού πολιτισμού, ο οποίος ήταν στην καρδιά του ελληνικού πολιτισμού. Τα Ελευσίνια μυστήρια, η πιο ιερή γιορτή των Ελλήνων, τιμούσαν την επανένωση της Δήμητρας με την κόρη της Περσεφόνη καθώς και τον Διόνυσο, ισχυρούς θεούς που ευλογούσαν τη σπορά των καλλιεργειών.

Ένα επιθυμητό ελληνικό μοντέλο

Επιπλέον, η Ελλάδα είναι όμορφη. Η έλξη στη φύση είναι ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της χώρας. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να φέρει αυτή τη φύση και τη σοφία στα σχολεία.

Μια τέτοια εμβάπτιση στην οικολογική σοφία και τις ελληνικές σπουδές είναι βέβαιο ότι θα αποφέρει καρπούς ελληνικής αλληλεγγύης, ευθύνης ο ένας για τον άλλον, αγάπης για την άγρια φύση και ευλάβειας για τον φυσικό κόσμο.

Ποιος ξέρει, μια τέτοια συμπεριφορά μπορεί να γίνει το πρότυπο για τον μετασχηματισμό της Ευρώπης και του κόσμου. Οι μανιασμένες θερμοκρασίες της κλιματικής αλλαγής απαιτούν τίποτα λιγότερο.

*Ο Ευάγγελος Βαλλιανάτος είναι ιστορικός και σχεδιαστής στρατηγικής για το περιβάλλον, ο οποίος εργάστηκε στην Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ για 25 χρόνια. Είναι συγγραφέας επτά βιβλίων, συμπεριλαμβανομένου του τελευταίου, με τίτλο: «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This