Κακοκαιρία Petar: Κατολισθήσεις στην Κεφαλονιά – Δεν μπόρεσαν να προσγειωθούν πτήσεις στην Κέρκυρα

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα υποχωρούν από σήμερα

Must Read

Αρκετά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία Petar που έπληξε χθες περισσότερο την Κέρκυρα αρχικά και στην συνέχεια την Κεφαλονιά.

Στην Κέρκυρα οι ουρανοί άνοιξαν από χθες το μεσημέρι προκαλώντας πλημμύρες στους δρόμους και διακοπές ρεύματος.

(πηγή: kerkyrasimera.gr)

Το πιο μεγάλο πρόβλημα ήταν ότι εγκλωβίστηκαν περίπου 10 τουρίστες σε παραλία οι οποίοι όμως διασώθηκαν από ιδιωτικό σκάφος. Αν και κλήθηκε η Πυροσβεστική και το Λιμενικό δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν λόγω της ακαταλληλότητας του δρόμου.

Δείτε μια χαρακτηριστική φωτογραφία από την κατάσταση που επικρατεί:

Παράλληλα, τουλάχιστον επτά πτήσεις από το εξωτερικό δεν μπόρεσαν να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο «Ιωάννης Καποδίστριας» στην Κέρκυρα λόγω της κακοκαιρίας.


Οι πτήσεις προσωρινά κατευθύνθηκαν σε γειτονικά αεροδρόμια, όπως την Πρέβεζα, τη Θεσσαλονίκη και στο Μπρίντιζι της Ιταλίας.Σύμφωνα με την ΕΡΤ, επρόκειτο για τέσσερις πτήσεις από την Πολωνία, μία από Βερολίνο, μια από Δουβλίνο και μία από τη Ζυρίχη. Παράλληλα, σημειώθηκαν πολύωρες καθυστερήσεις στην άφιξη και αναχώρηση σε μια ημέρα αυξημένης κίνησης λόγω του καλοκαιριού.
Στις 11 χθες το πρωί είχε σταλεί μήνυμα από το 112 στους κατοίκους σε Ιόνιο, Ήπειρο και Αιτωλοακαρνανία προκειμένου να τους προειδοποιήσει για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που θα ακολουθούσαν σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων.

Στην Κεφαλονιά

Στην Κεφαλονιά, κατολισθήσεις σημειώθηκαν στην περιοχή του Μύρτου την ώρα που αυτοκίνητα βρίσκονταν στην περιοχή, με αποτέλεσμα να προκληθεί μποτιλιάρισμα.

Η κακοκαιρία μάλιστα ήταν τόσο σφοδρή που προκάλεσε τη συσσώρευση λάσπης και φερτών υλικών στον δρόμο, κλείνοντας προσωρινά και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Επίσης, διακοπή της κυκλοφορίας σημειώθηκε στο δρόμο Αργοστόλιου – Φισκάρδου, λίγο μετά τον Αγκώνα, καθώς η σφοδρή βροχόπτωση προκάλεσε τη συσσώρευση λάσπης και φερτών υλικών.

Από την κακοκαιρία δεν προκλήθηκαν ζημιές ή τραυματισμοί.

Ανακοίνωση για την κατάσταση που βρίσκεται στο οδικό δίκτυο του νησιού εξέδωσε η Πολιτική Προστασία της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς:

«Ενημερώνουμε τους χρήστες των επαρχιακών οδών Διβαράτα – Αγ. Ευφημία και Αργοστόλι – Φισκάρδο στα τμήματα των οποίων είχαν παρουσιαστεί προβλήματα από την κακοκαιρία Petar ότι έχουν αποδοθεί στην κυκλοφορία, πλην της επαρχιακής οδού Φάλαρη – Μακρυώτικα η οποία για την ασφάλεια των χρηστών θα παραμείνει κλειστή. Παρακαλούμε ωστόσο οι χρήστες των επαρχιακών οδών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην οδήγηση μέχρι την πλήρη αποκατάστασή τους».

Η κακοκαιρία μαίνεται και στη Θεσσαλία με τους κατοίκους των ορεινών κοινοτήτων του Νομού Καρδίτσας να έχουν ήδη λάβει προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Σφοδρές βροχοπτώσεις σημειώθηκαν και στα Σύβοτα Θεσπρωτίας με τους κατοίκους να λαμβάνουν νωρίτερα μήνυμα από το 112.

Meteo: Υποχωρούν σταδιακά οι υψηλές θερμοκρασίες με βροχές και καταιγίδες στα δυτικά και βόρεια τμήματα της χώρας

Σταδιακή υποχώρηση θα παρουσιάσουν από το Σαββάτο οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατήσαν στη χώρα τις τελευταίες ημέρες. Παράλληλα, φαινόμενα θα εκδηλωθούν κατά τόπους από το απόγευμα του Σαββάτου έως τις προμεσημβρινές ώρες της Κυριακής.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, βαρομετρικό χαμηλό που θα κινηθεί από την Βόρεια Ιταλία προς τα Βαλκάνια θα επηρεάσει τον καιρό της χώρας από το μεσημέρι του Σαββάτου 05/08.

Τοπικές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν αρχικά στο Ιόνιο και στα δυτικά και βορειοδυτικά ηπειρωτικά, οι οποίες κατά τη διάρκεια την νύχτας προς Κυριακή 06/08 θα επεκταθούν στην υπόλοιπη Μακεδονία, στα δυτικά και βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας και στη Δυτική Πελοπόννησο.

Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει για τη Μακεδονία, το Βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο.

Στη συνέχεια, από τις πρωινές και έως τις προμεσημβρινές ώρες της Κυριακής 06/08, σποραδικές βροχές θα σημειωθούν στη Θράκη και στα ορεινά ηπειρωτικά.

Στον σχετικό χάρτη παρουσιάζεται ο υετός που αναμένεται έως τις προμεσημβρινές ώρες της Κυριακής 06/08 καθώς και οι περιοχές όπου υπάρχει πιθανότητα χαλαζόπτωσης.

Ο υετός που αναμένεται έως τις προμεσημβρινές ώρες της Κυριακής 06/08 και οι περιοχές όπου υπάρχει πιθανότητα χαλαζόπτωσης

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση στα δυτικά τμήματα της χώρας το Σάββατο 05/08 και σε όλη τη χώρα την Κυριακή 06/08 οπότε δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 35-36 °C στα ηπειρωτικά και τους 32-34 °C στις νησιωτικές περιοχές.

Οι άνεμοι το Σάββατο 05/08 θα παρουσιάσουν μικρή ενίσχυση. Νότιοι άνεμοι 3 έως 5 μποφόρ θα επικρατήσουν από το απόγευμα στο Αιγαίο και δυτικοί-βορειοδυτικοί άνεμοι 2 έως 4 μποφόρ στο Ιόνιο.

Συνιστάται προσοχή στις περιοχές και κατά τις ώρες εκδήλωσης καταιγίδων, καθ’ όσον σε κάποιες περιπτώσεις τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από ισχυρούς ριπαίους ανέμους.

H πρόγνωση της ΕΜΥ

Το καιρικό σύστημα με την ονομασία “PETAR”, όπως ονομάστηκε από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιταλίας, κινούμενο ανατολικά, θα προκαλέσει πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού σε περιοχές της δυτικής και της βόρειας Ελλάδας, από το μεσημέρι του Σαββάτου 05-08-2023 έως και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 06-08-2023, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν είναι:

  • α. άμεσα η περιοχή Κέρκυρας – Παξών
  • β. από νωρίς το απόγευμα τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου (κυρίως Κεφαλλονιά, Λευκάδα, Ιθάκη), η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η δυτική Μακεδονία
  • γ. από αργά το απόγευμα η βορειοδυτική Πελοπόννησος και η δυτική και βόρεια Θεσσαλία
  • δ. από το βράδυ η κεντρική Μακεδονία

Τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή τα φαινόμενα στη δυτική χώρα θα εξασθενήσουν.

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This