Ανενόχλητοι κι αυτοί… Μόνο Τούρκοι ψαράδες στο Θρακικό πέλαγος!

Ξεσηκώθηκαν οι αλιείς του Έβρου για την αδιαφορία της κυβέρνησης μπροστά στη σταθερή συρρίκνωσή τους

Must Read

Ξεσηκώθηκαν οι αλιείς του Έβρου και κυρίως της Αλεξανδρούπολης, που διακατέχονται από προβληματισμό, αγωνία, απελπισία, αλλά και αγανάκτηση, αφού κανένα κίνητρο δεν υπάρχει στον ορίζοντα που να τους ενθαρρύνει και φωνάζουν: «Θα τουρκοποιηθεί το Θρακικό Πέλαγος, έτσι όπως πάμε, με την αδιαφορία της πατρίδας μας»!

Ο αντιπρόεδρος των Αλιέων Αλεξανδρούπολης Παναγιώτης Καραβέτης, με αφορμή την έναρξη της αλιευτικής περιόδου, τόνισε ότι στις πρώτες μέρες τα σημάδια επάρκειας ψαριών δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, κάτι που, όπως είπε, μπορεί να αλλάξει με τη μεταβολή των καιρικών συνθηκών.

«Το Θρακικό Πέλαγος» όπως διαβεβαιώνει «είναι από τα πλέον παραγωγικά μέρη σε όλη την Ελλάδα, γι’ αυτό και έχει χαρακτηριστεί ως ο μεγαλύτερος φυσικός ιχθυογεννητικός σταθμός, εξαιτίας του Δέλτα του Εβρου, των εκβολών του Νέστου και του Στρυμόνα, και των λιμνοθαλασσών που υπάρχουν ανάμεσα. Όμως, πέραν τούτου, οι συνάδελφοι αλιείς είναι προβληματισμένοι για το μέλλον του επαγγέλματός τους, γιατί αφενός η κατασκευή της πλωτής εξέδρας υγροποιημένου φυσικού αερίου μπροστά στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το σχέδιο κατασκευής αιολικού πάρκου και αφετέρου η επιβάρυνση που υπάρχει από τον τουρκικό αλιευτικό στόλο δεν οδηγούν σε καλό δρόμο τη μέση αλιεία».

Και εξηγεί: «Απόρροια όλων αυτών είναι οι αλιείς της περιοχής να θέλουν να φύγουν από το επάγγελμα. Δεν έχουμε πολλά περιθώρια αντίδρασης. Ηταν λάθος του Δ.Σ. Αλεξανδρούπολης η έγκριση κατασκευής του αγωγού, χωρίς να έχουμε μάθει ακόμη ποια θα είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη. Είναι κατανοητό ότι δεν μπορεί να σταματήσει ένα τόσο μεγάλης εθνικής σημασίας έργο, από την άλλη όμως θα πρέπει να προβλεφθεί τι θα γίνει με αυτούς που θα χάσουν το μεγαλύτερο αλιευτικό τους πεδίο».

Μια από τις προτεινόμενες λύσεις είναι να δοθεί η δυνατότητα της ελάχιστης απόστασης αλιείας, στα 2 μίλια, από τα 3 που είναι σήμερα, να προκύψουν ευεργετήματα σε αναπτυξιακούς νομούς, με μεγαλύτερο ποσοστό, καθώς και να υιοθετηθεί το μετρό απόσυρσης για τα σκάφη όσων θέλουν να εγκαταλείψουν το επάγγελμα.

Για τη στάση της κυβέρνησης ο κ. Καραβέτης δήλωσε: «Η αδιαφορία μάς εξοργίζει και θα πρέπει να κρατηθούν τα σκάφη στην περιοχή, που σήμερα στην Αλεξανδρούπολη είναι 7 και στο λιμάνι της Αίνου 30. Αν δεν δοθεί κίνητρο στην περιοχή, το Θρακικό Πέλαγος θα τουρκοποιηθεί, είμαστε απολύτως σίγουροι».

*φωτογραφία αρχείου

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This