Εγκληματολόγος Συρμαλή: «Αν δεν υπάρξει εξυγίανση του θεσμού, δεν μπορεί να λυθεί η οπαδική βία»

Must Read

Την δική της εκτίμηση για τον θεσμό του ποδοσφαίρου και την οπαδική βία εξέφρασε η η εγκληματολόγος Έλενα Συρμαλή, τονίζοντας πως με τέτοια φαινόμενα ρίχνουμε νερό στο μύλο της βίας.

«Η οπαδική βία δεν περιορίζεται στα επεισόδια που γίνονται κατά καιρούς έξω από τα γήπεδα ή σε ραντεβού θανάτου. Υπάρχει και λεκτική βία. Υπάρχει μια σύγκρουση άνευ λόγου και αιτίας. Έχουμε συμπεριφορές οι οποίες δεν σχετίζονται ούτε με το αθλητικό πνεύμα, ούτε με τον αθλητισμό, αλλά ούτε με το ποδόσφαιρο», είπε αρχικά.

Όπως εξήγησε, οι νέοι που εμπλέκονται σε περιστατικά οπαδικής βίας έχει παρατηρηθεί ότι περνάνε από μια κρίση ταυτότητας. «Πολλές φορές στην αναζήτηση ταυτότητας η υιοθέτηση μιας αρνητικής ταυτότητας, ακόμα και παραβατικής, είναι ασφαλέστερη για το νέο από την απουσία ταυτότητας. Επομένως, από τη στιγμή που κατηγοριοποιείται το άτομο σε μια ομάδα παύει να βλέπει τα μέλη της ομάδας και τον εαυτό του σαν ατομικές προσωπικότητες. Κρίνεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της κοινωνικής του ομάδας», τόνισε.

Μιλώντας για την υποκουλτούρα της βίας και τη χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ που αποτελούν παράγοντες επικινδυνότητας, όχι πάλι παράγοντες γέννησης του φαινομένου, σημείωσε ότι «έχουμε πραγματικά ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που μπορεί να οδηγήσει σε βίαιες συμπεριφορές και σε εγκλήματα».

Σύνδεση με το οργανωμένο έγκλημα των οπαδών

«Tα τελευταία χρόνια δεν βλέπουμε την οπαδική βία της δεκαετίας του ’80. Σήμερα πια βλέπουμε σύνδεση με το οργανωμένο έγκλημα με υιοθέτηση ακραίων πολιτικών απόψεων, που πάλι δεν είναι η αιτία του φαινομένου, αλλά είναι παράγοντας επικινδυνότητας. Αν δεν κάνουμε κάτι να τα αντιμετωπίσουμε, θα έχουμε κι άλλους θανάτους φυσικά» εκτίμησε η κ. Συρμαλή.

Σχολιάζοντας τις ποινές για τέτοια ειδεχθή εγκλήματα η εγκληματολόγος επισήμανε ότι η αυστηροποίηση τους δεν είναι αυτό που θα βοηθήσει. «Η άμεση εφαρμογή της ποινής ίσως θα έχει ίσως ένα αποτέλεσμα» σημείωσε εστίαζοντας στην αντεγκληματική πολιτικής πρόληψης.

«Αν δεν υπάρξει εξυγίανση σε όλους τους συνδέσμους, δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα. Ή αποφασίσουν οι σύνδεσμοι να αποβάλουν μόνοι τους τα παραβατικά στοιχεία ή θα αποφασίσει το κράτος να το κάνει. Η ασφάλεια αποτελεί ατομικό δικαίωμα. Τίθεται θέμα δημοκρατίας και ελευθερίας των πολιτών. Οφείλει να το κάνει το κράτος», κατέληξε η κ. Συρμαλή.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This