Η νέα έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού έχει προκαλέσει αναστάτωση στην επιστημονική κοινότητα, την ώρα που ο ΠΟΥ χαρακτηρίζει την «Eris» υποπαραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος.
Ο Στέλιος Λουκίδης, πνευμονολόγος και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μίλησε για τους λόγους της έξαρσης της πανδημίας.
«Το καλοκαίρι υπάρχει πάντα μία έξαρση. Αυτό είναι λογικό γιατί υπάρχει μεγάλη ανταλλαγή πληθυσμών και κινητικότητα. Υπάρχει μία μικρή έξαρση κι αυτό το βλέπουμε κι από την πλατφόρμα αντιικών που έχει διπλασιαστεί η χορήγησή τους. Στην ανάλογη περίοδο πέρυσι το καλοκαίρι ήμασταν δύο φορές πάνω», σημείωσε ο καθηγητής και συμπλήρωσε:
«Είναι μία υπομετάλλαξη από μία καινούργια μετάλλαξη που προέρχεται από μία μετάλλαξη που την μάθαμε τα τελευταία 2 χρόνια που λέγεται Όμικρον. Δεν είναι κάτι διαφορετικό, άρα τα συμπτώματα είναι του κοινού κρυολογήματος. Δεν υπάρχει κάτι παραπάνω που θα πρέπει να μας ανησυχήσει».
Σε ερώτηση για τα αντιικά φάρμακα απάντησε: «Έχουμε διαθεσιμότητα και υπάρχει μία πλατφόρμα στην οποία γιατρός πάντα δηλώνει το περιστατικό και συγχρόνως ζητάει και το αντιικό».