Εκατοντάδες μετανάστες μεταφέρονται κατά… κύματα από την Τουρκία!

Τσιμουδιά από κυβερνητικά χείλη, αλλά και τον Τύπο

Must Read

«Απόβαση» στα νησιά του Αιγαίου κάνουν το τελευταίο διάστημα δουλεμπορικά κυκλώματα που μεταφέρουν καθημερινά δεκάδες μετανάστες, εν μέσω της θερινής ραστώνης της κυβέρνησης, που κρατάει «χαμηλά» το μεταναστευτικό πρόβλημα.

Εκατοντάδες μετανάστες μεταφέρονται κατά… κύματα από τα τουρκικά παράλια και «βουλιάζουν» τα νησιά του Αιγαίου, γεγονός που δεν αναφέρεται από κυβερνητικά χείλη ούτε και από τον Τύπο. Οι λιμενικοί που επιτηρούν μέρα νύχτα τα θαλάσσια σύνορά μας εντοπίζουν καθημερινά δεκάδες αλλοδαπούς που τους μεταφέρουν στα κέντρα φιλοξενίας, αναδεικνύοντας το πρόβλημα που έχει υποβαθμιστεί τους τελευταίους μήνες, σαν να μην υπάρχει.

Αυξημένες είναι οι μεταφορές μεταναστών την τελευταία εβδομάδα στη Ρόδο και τη Λέσβο, όπου εντοπίστηκαν συνολικά 214 πρόσφυγες και μετανάστες. Στη Ρόδο εντοπίστηκαν 104 αλλοδαποί σε έξι περιστατικά. Στις 9 Αυγούστου εντοπίστηκαν 12 μετανάστες στην περιοχή Τσαμπίκα, μία ημέρα μετά εντοπίστηκε ταχύπλοο που μετέφερε 13 αλλοδαπούς στην περιοχή ανατολικά των Στεγνών Αρχαγγέλου, ενώ συνελήφθησαν ο 25χρονος χειριστής του σκάφους και ένας 46χρονος αλλοδαπός οδηγός οχήματος που θα τους μετέφερε οδικώς σε κρησφύγετο. Στις 11 Αυγούστου εντοπίστηκε ακόμα ένα δουλεμπορικό σκάφος, σε θαλάσσια περιοχή της κοσμοπολίτικης Λίνδου. Συνολικά 22 μετανάστες μεταφέρονταν με ιστιοφόρο, σε μια προσπάθεια να ξεγελάσουν τους λιμενικούς πως είναι τουρίστες. Σε αυτήν την περίπτωση οι λιμενικοί διαπίστωσαν πως οι εννέα είχαν στην κατοχή τους 19 πλαστές ταυτότητες διάφορων ευρωπαϊκών κρατών και για τον λόγο αυτό συνελήφθησαν. Στις 12 Αυγούστου εντοπίστηκαν ακόμα δύο σκάφη με 14 και 21 μετανάστες, ενώ συνελήφθησαν οι δύο διακινητές. Σαν… τουρίστες με ιστιοφόρο έφτασαν στις 14 Αυγούστου ακόμα 22 μετανάστες που μεταφέρθηκαν σε κέντρο υποδοχής, ενώ συνελήφθησαν οι δύο διακινητές τους.

Αυξημένες είναι οι μεταναστευτικές ροές και στη Λέσβο, όπου εντοπίστηκαν 110 πρόσφυγες και μετανάστες σε πέντε περιστατικά μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας. Στις 10 Αυγούστου εντοπίστηκαν στη Μήθυμνα 14 αλλοδαποί που επέβαιναν σε πνευστή ακυβέρνητη λέμβο, με κατεστραμμένο τον αριστερό αεροθάλαμο. Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο κέντρο υποδοχής «ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ».

Αλλεπάλληλες ήταν οι μεταφορές μεταναστών στο πέρασμα της θαλάσσιας περιοχής Αγριελιά Λέσβου, όπου εντοπίστηκαν τέσσερα σκάφη με συνολικά 96 αλλοδαπούς μέσα σε μόλις πέντε ημέρες. Μάλιστα σε μία περίπτωση ένας από τους επιβαίνοντες έσκισε τη λέμβο με αιχμηρό αντικείμενο, θέτοντάς τους σε κίνδυνο, για να εξασφαλίσει ότι το Λιμενικό θα τους περισυλλέξει ως ναυαγούς. Η πνευστή λέμβος βυθίστηκε. Ευτυχώς οι λιμενικοί έσωσαν όλους τους επιβαίνοντες.

Αλλο δουλεμπορικό κύκλωμα επιλέγει μεγαλύτερα ταξίδια. Συνολικά 60 μετανάστες που επέβαιναν σε ιστιοφόρο περισυνελέγησαν στις 11 Αυγούστου από θαλάσσια περιοχή 43 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά Πύλου, ενώ τρεις ημέρες νωρίτερα, στις 8 Αυγούστου, 52 αλλοδαποί βρέθηκαν στη Φαλκονέρα. Στη δεύτερη περίπτωση συνελήφθησαν οι δύο αλλοδαποί διακινητές που είχαν διαφύγει με σκάφος.

Από τη Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων διερευνάται η συμμετοχή των συλληφθέντων σε ευρύτερο οργανωμένο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών, με σκοπό το παράνομο κέρδος, θέτοντας τη ζωή των μεταφερόμενων σε κίνδυνο. Αξιωματικοί του Λιμενικού εκτιμούν πως πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο των δουλεμπορικών κυκλωμάτων να μεταφέρουν αλλοδαπούς που πληρώνουν χιλιάδες ευρώ για να μεταφερθούν από την Τουρκία σε ευρωπαϊκή χώρα.

Εκτός από τη διά θαλάσσης οδό, τα δουλεμπορικά κυκλώματα επιλέγουν τον χερσαίο λαθρο-διάδρομο στον Εβρο, όπου τα κρούσματα μεταφοράς μεταναστών είναι αλλεπάλληλα. Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα η Εισαγγελία Πρωτοδικών Εβρου έδωσε το «πράσινο φως» στις αστυνομικές Αρχές να τοποθετούν καρφιά στην Εγνατία οδό, από την οποία οι διακινητές επιχειρούν να διαφύγουν περνώντας ακόμα και στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, προκαλώντας τροχαία ατυχήματα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο κάτοικοι της περιοχής.

 

Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών απουσιάζει περιέργως από τον δημόσιο πολιτικό λόγο το τελευταίο διάστημα. Προφανώς ο λόγος είναι να παρουσιαστεί μια εικόνα ηρεμίας, στο πλαίσιο της επαναπροσέγγισης με τη γείτονα χώρα, που αποτελεί την κύρια αφετηρία των μεταναστευτικών διαδρομών. Τα κυβερνητικά στελέχη αποφεύγουν να τοποθετηθούν και θριαμβολογούν μόνο σε σχέση με τα δεδομένα του παρελθόντος, όταν ήταν εκρηκτική η κατάσταση με τις παράνομες εισόδους μεταναστών. Ωστόσο οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και οι δεκάδες αλλοδαποί που εντοπίζονται καθημερινά καταλήγουν σε δομές ανά τη χώρα χωρίς να γνωρίζουν οι πολίτες τι θα απογίνουν. Οσον αφορά τις δομές, εδώ και καιρό δεν δίνονται στοιχεία για το πόσους φιλοξενούν, ενώ σιωπή υπάρχει και για τον αριθμό των απελάσεων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This