Σε πύρινο κλοιό η χώρα: Μεγάλες φωτιές «καταπίνουν» δάση και περιουσίες από τον Έβρο μέχρι τη Δυτική Αττική

Συνολικά 93 νέες δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν κατά το τελευταίο 24ωρο!

Must Read

Η σημερινή ημέρα ήταν, πιθανότατα, η χειρότερη για το φετινό καλοκαίρι, όσον αφορά στις φωτιές που κατακαίνε απ’ άκρη σ’ άκρη την χώρα μας, καθώς, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, κατά το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν συνολικά 93 νέες δασικές πυρκαγιές!

Μεγάλες πυρκαγιές ξέσπασαν σήμερα το πρωί σε Φυλή και Ασπρόπυργο, οι οποίες σχεδόν μονοπώλησαν την επικαιρότητα, καθώς πέρα από… καμένη γη, άφησαν πίσω τους και ποικίλες καταστροφές στις περιουσίες των κατοίκων τους, αφού κάηκαν σπίτια, αυτοκίνητα και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, με τα πύρινα μέτωπα στις εν λόγω περιοχές να παραμένουν ανεξέλεγκτα, προμηνύοντας πως και η αποψινή νύχτα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Σύμφωνα με την έκτακτη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, η φωτιά που ξεκίνησε κοντά στην Ιερά Μονή Κλειστών στη Φυλή, «εξελίσσεται, έχει δυναμική και κατευθύνεται ανατολικά». Μέχρι στιγμής, οι αρχές έχουν προχωρήσει στην εκκένωση των περιοχών Φυλή, Άνω Λιόσια, Γεννηματά, Κανάλα, Πανόραμα και Άγιος Ιωάννης Ρώσος Ντάρδιζα, με τους κατοίκους των παραπάνω περιοχών να έχουν ειδοποιηθεί σχετικά με μηνύματα μέσω 112.

Στο σημείο επιχειρούν 164 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 62 οχήματα, ενώ από αέρος επιχείρησαν εκ περιτροπής εννέα πυροσβεστικά αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα. Σημειώνεται πως, για λόγους ασφαλείας, τις πύλες του κλείνει το Εθνικό Αθλητικό Προπονητικό Κέντρο του Ολυμπιακού Χωριού, απαγορεύοντας την πρόσβαση στο κοινό, καθώς ακριβώς δίπλα υπάρχει δασική έκταση.

Σε εξέλιξη παραμένει και η πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή του Ασπροπύργου, όπου μαίνονται τρεις διαφορετικές πύρινες εστίες. Επλήγησαν οι περιοχές Λάκκα Κατσαρή, Νέα Ζωή, Αμμουδιές κοντά στη βιομηχανική ζώνη, ενώ μια τέταρτη εστία πυρκαγιάς ξέσπασε και πίσω από το Θριάσιο Νοσοκομείο.

Την ίδια ώρα, στην Αλεξανδρούπολη η φωτιά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και το 112 έστειλε νέο μήνυμα για εκκένωση τεσσάρων ακόμα οικισμών. Οι κάτοικοι σε Μάκρη, Δικέλλα, Αγία Παρασκευή και Μεσημβρία καλούνται να απομακρυνθούν με κατεύθυνση προς την πόλη της Αλεξανδρούπολης. Αργά το απόγευμα εξάλλου, ολοκληρώθηκε η μεταφορά των ασθενών από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πρωτεύουσας του Νομού Εβρου, το οποίο και εκκενώθηκε αργά χθες το βράδυ, στο λιμάνι «Απόστολος Παύλος» της Καβάλας.
Μεγάλα πύρινα μέτωπα εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη και στη Ροδόπη, στην Άνω Δροσίνη και στον Μίσχο Ιάσμου, με τη δημοτική ενότητα Σώστη του Δήμου Ιάσμου, στην οποία έχουν καεί και σπίτια, να κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας. Παράλληλα, στην περιοχή της Δαδιάς, το δάσος τυλίχτηκε στις φλόγες για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια, ενώ εντός του εντοπίστηκαν 18 απανθρακωμένοι σοροί ανθρώπων, που πιθανολογείται ότι ανήκουν σε παράτυπους μετανάστες. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή που εξέτασε τις σορούς ανάμεσά τους είναι και δύο παιδιά.

 

Πυρκαγιά μαίνεται και στην περιοχή Μοσχοπόδι έξω από τη Θήβα, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να βρίσκονται στο σημείο, προκειμένου να τη θέσουν υπό έλεγχο, ενώ μάχη με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις εξακολουθεί να δίνεται και στην Καβάλα, στο μέτωπο του Δήμου Νέστου, λόγω των δυνατών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Όσον αφορά στη Βοιωτία, το μέτωπο που βρίσκεται σε εξέλιξη καίει δασική έκταση στην περιοχή της λίμνης Υλίκης. Νωρίτερα είχε σταλθεί μήνυμα μέσω 112 για εκκένωση εννέα οικισμών, με τους κατοίκους τους να καλούνται να κατευθυνθούν προς το Κυριάκι, ενώ λίγο πριν τις 23:30 εστάλη ένα ακόμη μήνυμα, το οποίο καλούσε τους κατοίκους του οικισμού Ζάλτσα να τον εκκενώσουν μέσω Παναγίας Καλαμιώτισσας, επίσης με κατεύθυνση προς Κυριάκι.

Αρκετά καλύτερη, την ίδια ώρα, είναι η εικόνα από τη φωτιά που μαίνεται στην κεντρική Εύβοια, με τις επίγειες και τις εναέριες δυνάμεις να έχουν καταφέρει να περιορίσουν τα μεγάλα μέτωπα πάνω από τη Νέα Αρτάκη. Ωστόσο, οι πυροσβέστες δεν παύουν να ανησυχούν για τις αναζωπυρώσεις, καθώς υπάρχουν πάρα πολλές διάσπαρτες εστίες στα Ψαχνά και στην Ν. Αρτάκη, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν νέο «πονοκέφαλο».

Σαμοθράκη: Μήνυμα για απομάκρυνση από το Κορφούδι

Στα Θέρμα, στο νησί της Σαμοθράκης, ξέσπασε πυρκαγιά αργά το βράδυ, με την Πυροσβεστική να αναφέρει αρχικά πως η φωτιά καίει σε δύσβατο σημείο, μακριά από οικισμούς και πως για την κατάσβεσή της επιχειρούν επτά πυροσβέστες με τρία οχήματα.

Ωστόσο, λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, εστάλη μήνυμα από το 112, το οποίο καλούσε όσους βρίσκονται στην περιοχή Κορφούδι να απομακρυνθούν με κατεύθυνση προς το λιμάνι των Θερμών. Σύμφωνα με δήλωση του προέδρου επαγγελματιών και εμπόρων Σαμοθράκης και αντιπροέδρου του νησιού στο ΣΚΑΪ, η φωτιά «παίζει» να ξεκίνησε από κατασκηνωτές.

Στο μεταξύ, το νησί είχε μείνει χωρίς ρεύμα από τις τέσσερις το μεσημέρι της Τρίτης, λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς που μαίνεται για τέταρτη συνεχή ημέρα στην Αλεξανδρούπολη. Συγκεκριμένα, η πυρκαγιά προκάλεσε ανεπανόρθωτες ζημιές στις δύο βασικές γραμμές Μέσης Τάσης του ηπειρωτικού δικτύου, οι οποίες τροφοδοτούν τις δύο υποβρύχιες γραμμές που ηλεκτροδοτούν το νησί.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, καταβαλλόταν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να μεταφερθούν όσο το δυνατόν ταχύτερα Ηλεκτροπαράγωγα Ζεύγη στο νησί, προκειμένου να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This