Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021

Τα σχέδια επέμβασης της ΕΛ.ΑΣ. και οι «συνήθεις ύποπτες ομάδες» που βρίσκουν άσυλο στα ΑΕΙ

Τα σχέδια για την επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ στα πανεπιστήμια έκανε γνωστά στη Βουλή ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελ. Οικονόμου απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Οι τρεις κατηγορίες ομάδων που βρίσκουν παραδοσιακά άσυλο στους πανεπιστημιακού χώρους και για τις οποίες η ΕΛ.ΑΣ έχει εκδώσει «συγκεκριμένες διαταγές και οδηγίες»: ομάδες χαμηλής τρομοκρατίας, διακινητές ναρκωτικών και εμπλεκόμενους σε λαθρεμπόριο.

Ο κ. Οικονόμου απηύθυνε έκκληση να τηρηθούν χαμηλοί τόνοι: «Σε μία κρίσιμη χρονικά συγκυρία και ενόψει των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο της 17ης Νοέμβρη δεν πρέπει μέσα από το χώρο του Κοινοβουλίου να στέλνονται μηνύματα, που μπορεί να παρερμηνευτούν και να εκληφθούν ως προκάλυμμα σε εξτρεμισμούς και έκνομες δραστηριότητες».

Να μην αφήσουμε χώρο σε εξτρεμιστές και περιφερειακούς να θολώσουν την ατμόσφαιρα. Οφείλουμε να τιμήσουμε τον εορταστικό χαρακτήρα της επετείου χωρίς ακρότητες και επεισόδια και ει δυνατόν χωρίς χρήση βίας», συμπλήρωσε ο υφυπουργός.

Σε ποιες περιπτώσεις θα επεμβαίνει η Αστυνομία

Ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι «Για τις τελούμενες αξιόποινες πράξεις και παραβατικές συμπεριφορές στο εξής θα τηρούνται όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες, εξομοιώνοντας κατά τον τρόπο αυτόν τον χώρο των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με τον κοινό δημόσιο χώρο.

Σε αυτές τις πράξεις και τις συμπεριφορές περιλαμβάνονται ενδεικτικά η διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, η κατασκευή, κυκλοφορία και χρήση εύφλεκτων υλών και εκρηκτικών υλών, το παραεμπόριο, οι βίαιες διακοπές μαθημάτων, οι καταστροφές σε κτήρια και σπουδαστήρια, η άσκηση ψυχολογικής και σωματικής βίας, η ομηρία και προπηλακισμοί φοιτητών, καθηγητών και διοικητικού προσωπικού.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελληνική Αστυνομία σταθμίζει τη δράση και τις ενέργειές της, ώστε να μην υπερβαίνουν το αναγκαίο για τη διαχείριση του περιστατικού μέτρο και περιορίζεται κατά το δυνατόν η διατάραξη της οργανωμένης επιστημονικής δραστηριότητας και η λειτουργία του πανεπιστημιακού ιδρύματος», είπε ο κ. Οικονόμου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ