Κρανίου τόπος: Τίποτα δεν είναι όπως πριν σε Έβρο και Πάρνηθα – Νέες εικόνες σοκ από την πύρινη «λεηλασία»

Όσα δημιούργησε η μητέρα φύση, καταστράφηκαν εντός λίγων 24ωρων - Πάνω από 826.000 τα καμένα στρέμματα στον Έβρο - Βίντεο με την εξέλιξη των καμένων εκτάσεων

Must Read

Έκταση μεγαλύτερη των 826.000 στρεμμάτων είχε κατακάψει η πυρκαγιά στον Έβρο έως τις 28 Αυγούστου με βάση τις πιο πρόσφατες εικόνες υψηλής ανάλυσης του περιβαλλοντικού δορυφόρου Sentinel-2, που ανέλυσε η υπηρεσία χαρτογράφησης καμένων εκτάσεων του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕπαΔαΠ), η οποία υλοποιείται από το εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.

Στους χάρτες που δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ φαίνεται ότι οι καμένες εκτάσεις για τις περιοχές του Νομού Έβρου και Πάρνηθας του Νομού Αττικής μέχρι τις 28/08/2023 ανέρχονται στα 82639.63 και 5832.64 εκτάρια αντίστοιχα (σ.σ. 826.396 στρέμματα και 58.326 στρέμματα).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η χαρτογράφηση πραγματοποιήθηκε με δεδομένα Sentinel-2 (χωρικής διακριτικής ικανότητας 10μ.). Η ομάδα του Εργαστηρίου του ΑΠΘ σημειώνει ότι «παρατηρούνται ενεργά μέτωπα στην περιοχή του Έβρου, τα οποία αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την τελική εκτίμηση της καμένης έκτασης» και «θα ακολουθήσει ακριβέστερη εκτίμηση αυτής της έκτασης τις επόμενες ημέρες».

Το Εθνικό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών (ΕΠαΔαΠ) υλοποιείται από το Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, με δικαιούχο τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η ομάδα εργασίας αποτελείται από τους/τις:

  • Κωνσταντίνο Αντωνιάδη,
  • Νίκο Γεωργόπουλο,
  • Μιχάλη Σισμάνη,
  • Δημήτρη Σταυρακούδη,
  • Αργύρη Λεφάκη,
  • Έλενα Γκουντή και
  • Αλεξάνδρα Στεφανίδου,
  • με επιστημονικά υπεύθυνο τον καθηγητή του ΑΠΘ, Ιωάννη Γήτα.

*Τις φωτογραφίες των συνημμένων χαρτών παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ

Η εξέλιξη της καμένης έκτασης από δορυφορικές απεικονίσεις στη μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο

Σε οπτικοποίηση της εξέλιξης της καμένης έκτασης στη μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο, προχώρησε η μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και οι εικόνες που προέκυψαν είναι μεν εντυπωσιακές, αλλά και ιδιαίτερα ανησυχητικές.

Πρόκειται για δορυφορικές απεικονίσεις από την εξέλιξη των καμένων εκτάσεων όπως καταγράφηκαν από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων πάρα πολλών ετών σε ευρωπαϊκό έδαφος στον Έβρο. Η πυρκαγιά ξεκίνησε στις 19.08.2023 και συνεχίζει να καίει μέχρι και σήμερα, έχοντας ενεργές εστίες περιμετρικά των καμένων εκτάσεων.

Στο παρακάτω βίντεο (animation) παρουσιάζεται η εξέλιξη των καμένων εκτάσεων από την ημέρα που ξέσπασε η πυρκαγιά μέχρι και χθες 29.08.2023.

Η εξέλιξη της καμένης έκτασης από δορυφορικές απεικονίσεις στη μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο.

Συνεχίζοντας να καίει για 12η μέρα, η καμένη έκταση στην τελευταία ανανέωση από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus, ανήλθε στα 812.600 στρέμματα (έως την 29.08.2023, 12:03 τοπική ώρα).

Από τη συνολική καμένη έκταση των 812.600 στρεμμάτων, τα περίπου 650.000 στρέμματα κάηκαν το τριήμερο 21-23 Αυγούστου.

Εικόνες-σοκ από την Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης

  • Η εικόνα του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου από το ύψωμα Κάψαλο, μετά την καταστροφική πυρκαγιά:
  • Πριν & Μετά (Ύψωμα Κάψαλο):

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This