Πυρκαγιά στον Έβρο: Στις φλόγες και ο μικρός πυρήνας του δάσους της Δαδιάς – 14η ημέρα ανυπολόγιστης οικολογικής καταστροφής

Οι κάτοικοι των απειλούμενων χωριών παλεύουν με νύχια και με δόντια να στήσουν αντιπυρικές ζώνες

Must Read

Σε ετοιμότητα παραμένουν για μια ακόμη ημέρα χιλιάδες κάτοικοι και επισκέπτες στο Σουφλί, καθώς η κωμόπολη του νομού Έβρου εξακολουθεί να απειλείται από το πύρινο μέτωπο πολλών δεκάδων χιλιομέτρων που κατακαίει για 14η ημέρα σήμερα την ευρύτερη περιοχή του παρθένου δάσους της Δαδιάς, προκαλώντας ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφική.

Από τις ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στο σημείο έγιναν, σε συνεργασία με τους κατοίκους, ολονύχτιες προσπάθειες για την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών έξω από το Σουφλί, με τις φλόγες, που κατά τη διάρκεια της νύχτας κύκλωσαν την πόλη φτάνοντας στις παρυφές της, να αλλάζουν κατεύθυνση ξανά προς τη Δαδιά, λόγω της αλλαγής στη φορά των ανέμων. Πλέον, η πυρκαγιά καίει τον μικρό πυρήνα του δάσους, το μοναδικό, δηλαδή, σημείο που είχε παραμείνει ανέπαφο.

Η μεγάλη φωτιά στον Έβρο μαίνεται μεταξύ των περιοχών Σουφλί, Κορνοφωλιά, Δαδιά, Κοτρωνιά, Σιδηρώ και Γιαννούλη, μέτωπα στα οποία επιχειρούν 582 πυροσβέστες με 122 οχήματα και 16 πεζοπόρα τμήματα, με τη συνδρομή από αέρος έξι πυροσβεστικών αεροσκαφών και δύο ελικοπτέρων. Δυστυχώς, λόγω των πυκνών καπνών που απλώνονται στην περιοχή, ακόμη και αυτά τα λίγα εναέρια μέσα αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες με την ορατότητα στο σημείο, με αποτέλεσμα να επιχειρούν πολύ λιγότερο από το αναμενόμενο.

Όσον αφορά ειδικά στο πύρινο μέτωπο που βρίσκεται βορειότερα, στο χωριό Σιδηρώ, στην περίπτωση που οι φλόγες περάσουν την πλαγιά, θα απειληθούν εκ νέου τα χωριά Κυριακή, Πρωτοκλήσι και Αγριάνη. Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής όπου επελαύνει  ακάθεκτο το τεράστιο πύρινο μέτωπο βρίσκονται στο πόδι και προετοιμάζονται ακόμα και για το χειρότερο σενάριο, δημιουργώντας αντιπυρικές ζώνες μπροστά από τα χωριά τους.

Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες του Open, για τις 8:30 το βράδυ είχε προγραμματιστεί νέα σύσκεψη στο συντονιστικό Κέντρο της Δαδιάς, ενώ, σύμφωνα με τους φορείς, το βασικό σενάριο που επικρατεί αυτή τη στιγμή, είναι να περιμένουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις τη φωτιά στο ρέμα της Δαδιάς για να ανακόψουν την πορεία της.

Θυμίζουμε πως, νωρίτερα σήμερα, πραγματοποιήθηκε επιχείρηση απεγκλωβισμού και μεταφοράς 25 μεταναστών, οι οποίοι εντοπίστηκαν -όπως και οι άτυχοι 18 συνάνθρωποί μας που είχαν βρεθεί απανθρακωμένοι- μέσα στο δάσος της Δαδιάς. Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν σώοι σε ασφαλές σημείο από τους πυροσβέστες και στη συνέχεια παρελήφθησαν από δυνάμεις της Αστυνομίας.

Με βάση, εξάλλου, με την αποψινή ενημέρωση από το Πυροσβεστικό Σώμα, σήμερα οι πυροσβεστικές δυνάμεις ήρθαν αντιμέτωπες με 81 συνολικά δασικές πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, με 44 από αυτές να έχουν εκδηλωθεί μέσα στο τελευταίο 24άωρο, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό τους στάδιο.

Συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από Γαλλία, Ισπανία, Κύπρο, Ρουμανία, Τσεχία, Βουλγαρία και Σλοβακία, καθώς και μέσω διακρατικών συμφωνιών η Αλβανία και η Σερβία. Επίσης, συνδρομή παρέχουν μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχουν διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.
Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και κλιμάκια της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για τέσσερις περιφέρειες αύριο

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Σάββατο 02 Σεπτεμβρίου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Έβρου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199. Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This