Πυροσβεστική για Έβρο: Μάχη σε διάσπαρτες εστίες – Σχετικά βελτιωμένη η εικόνα της φωτιάς

Ανησυχία για τους ενισχυμένους ανέμους τις επόμενες ώρες

Must Read

Σε διάσπαρτες ενεργές εστίες εντός της περιμέτρου των περιοχών Σουφλί, Κορνοφωλιά, Δαδιά, Κοτρωνιά, Σιδηρώ και Γιαννούλη συνεχίζεται η μάχη των δυνάμεων της Πυροσβεστικής στην πυρκαγιά στον Έβρο για ακόμη μία μέρα.

Δείτε βίντεο:

 

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική η πυρκαγιά παρουσιάζει μία σχετικά πιο βελτιωμένη εικόνα από τις προηγούμενες ημέρες, κάτι ωστόσο που δεν εφησυχάζει τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας καθώς η ένταση των ανέμων αναμένεται να ενισχυθεί.

Στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν 582 πυροσβέστες με 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 122 οχήματα ενώ από αέρος συνδράμουν 8 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

 

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το βράδυ στην περιοχή Δελφίνι Χίου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε χθες στις 21.20 και στο σημείο επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 19 οχήματα.

Χθες εκδηλώθηκαν 44 νέες δασικές πυρκαγιές με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να αντιμετωπίζουν συνολικά 81 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια.

Δείτε βίντεο:

 

Συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από Γαλλία, Ισπανία, Κύπρο, Ρουμανία, Τσεχία, Βουλγαρία και Σλοβακία, καθώς και μέσω διακρατικών συμφωνιών η Αλβανία και η Σερβία.

Επίσης, συνδρομή παρέχουν μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχουν διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ‘Αμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.

 

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και κλιμάκια της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα

Επιπλέον, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα Σάββατο για τέσσερις Περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Συγκεκριμένα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται σήμερα Σάββατο για τις εξής περιοχές:

* Περιφέρεια Αττικής

* Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)

* Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Έβρου)

* Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας).

Παράλληλα, σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

«Το δάσος της Δαδιάς θα χαθεί από τον χάρτη»

Μεγαλύτερη βάση στη νότια πλευρά του νομού όπου υπάρχουν οικισμοί παρά στο δάσος της Δαδιάς έδωσαν οι συντονιστές της επιχείρησης κατάσβεσης με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να αφανιστεί από τον χάρτη είναι η εκτίμηση του Διευθυντή Δασών Έβρου, Πέτρου Ανθόπουλου.

Δείτε βίντεο:

 

«Όπως βλέπουμε να εξελίσσεται η κατάσταση, δυστυχώς, μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε να… βρέξει, για να σβήσει η φωτιά. Νομίζω ότι δε θα καταστεί δυνατό να σωθεί ούτε ο μικρός πυρήνας αυτού του μοναδικού οικοσυστήματος. Φαίνεται ότι θα τον χάσουμε και αυτόν.

Από τις 21 Αυγούστου, που πήρε εδώ η φωτιά διαστάσεις, αποφασίστηκε να δοθεί το βάρος της κατάσβεσης στο νοτιότερο τμήμα του Έβρου, όπου υπάρχουν πολλοί οικισμοί και άφησαν το δάσος. Το ίδιο έγινε και τις τελευταίες τρεις–τέσσερις ημέρες, όταν η φωτιά έφτασε στη Γιάννουλη και στα άλλα χωριά.

Αν επενέβαιναν εδώ περισσότερες  δυνάμεις και πιο δυναμικά, πιθανότατα θα είχαν καταφέρει να περιορίσουν την καταστροφή. Εμείς ανοίγαμε δρόμους και αντιπυρικές, όμως, δεν υπήρχαν οι δυνάμεις, για να μας υποστηρίξουν. Το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε αυτήν την τεράστια καταστροφή σε αυτό το μεγάλης αξίας οικοσύστημα. Νομίζω ότι έπρεπε να γίνει από τα κεντρικά καλύτερος συντονισμός, ώστε να καταστεί δυνατό να σωθεί το δάσος της Δαδιάς», τονίζει στο ethnos.gr κ. Ανθόπουλος.

Όσο για το τι πρέπει να γίνει την επόμενη μέρα μετά την τεράστια καταστροφή, ο κ. Ανθόπουλος τονίζει ότι απαιτείται πολύ μεγάλη προσπάθεια και η συνδρομή ειδικών επιστημόνων, προκειμένου να παρουσιάσει μετά από χρόνια ένα μέρος – μικρό ή μεγάλο- από την εικόνα που είχε πριν την καταστροφή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμα και μέσα στη στάχτη έχουν μείνει κάποιες νησίδες πρασίνου και υποστηρίζει πως αν σε αυτές δοθεί η κατάλληλη προσοχή και κινηθούν με μεθοδικότητα οι αρμόδιοι, ίσως αποτελέσουν τόπο συγκέντρωσης έστω και ενός μέρους της πανίδας που είχε, αλλά και τη βάση για να αναγεννηθεί το δάσος στο μέλλον.

«Δεν υιοθετώ τις απόψεις ότι θα χρειαστούν 150 χρόνια, προκειμένου να αναγεννηθεί το δάσος. Σίγουρα η καταστροφή είναι πολύ μεγάλη και κανένας δεν μπορεί να ξέρει, αν θα επιστρέψουν εδώ τα πουλιά ή έστω ένα μέρος τους. Όμως, έχουν απομείνει νησίδες πρασίνου που δημιουργούν ελπίδες. Χρειάζεται συστηματική παρακολούθηση των πουλιών, στελέχωση των υπηρεσιών και πολύ μεγάλη βοήθεια από τους επιστήμονες, για να μη χάσουμε οριστικά το οικοσύστημα.

Πέρυσι κάηκε ένα σημαντικό μέρος του μεγάλου πυρήνα του δάσους. Έγιναν διάφορες ουσιαστικές παρεμβάσεις και είδαμε κάποιο αποτέλεσμα. Βέβαια, τώρα η καταστροφή είναι πολλαπλάσιου βαθμού. Αν και η κατάσταση δε μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, θα πρέπει να διατηρήσουμε ένα βαθμό αισιοδοξίας, κυρίως για το καλό της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής οικονομίας», υποστηρίζει ο κ. Ανθόπουλος.

Δείτε επίσης:

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στη Χίο

Ακάθεκτη για 15η μέρα η φωτιά στον Έβρο – Καίει στο ρέμα της Δαδιάς – Εστίες και σε άλλα σημεία

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This