Βιβλική η καταστροφή στον Έβρο που καίγεται για 16η ημέρα!

Ανυπολόγιστες οι ζημιές στη χλωρίδα και την πανίδα του νομού - Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς, ενώ οι φλόγες έχουν φτάσει στην ευρύτερη περιοχή του Σουφλίου

Must Read

Βιβλική είναι η καταστροφή από τη φωτιά που καίει για 16η ημέρα σήμερα στον Εβρο, με ανυπολόγιστες ζημιές στη χλωρίδα και την πανίδα του νομού. Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς, ενώ οι φλόγες έχουν φτάσει στην ευρύτερη περιοχή του Σουφλίου, παρά τις προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης και των εθελοντών.

«Η μάχη με τα μέτωπα είναι άνιση, καθώς οι εστίες παρουσιάζουν συνεχώς πολλά και διαφορετικά χαρακτηριστικά. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, εντοπίζονται ενεργά μέτωπα σε Γιαννούλη, Σιδηρώ και Δαδιά» δήλωσε σχετικά ο αντιπεριφερειάρχης Εβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, περιγράφοντας την κατάσταση.

Οι φλόγες πέρασαν τον επαρχιακό δρόμο από τον οικισμό Γιαννούλη και αυτό προκαλεί μεγάλες ανησυχίες για την εξάπλωση της πυρκαγιάς. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούσαν κυρίως μεταξύ των περιοχών Σουφλί, Κορνοφωλιά, Δαδιά, Κοτρωνιά, Σιδηρώ και Γιαννούλη.

Οπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η φωτιά πλέον κινείται μεταξύ Γιαννούλη και Κορνοφωλιάς. Στην κατάσβεση συμμετείχαν 582 πυροσβέστες με 129 οχήματα και 16 πεζοπόρα τμήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν έξι αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Η από αέρος κατάσβεση είναι δύσκολη, καθώς ένα πυκνό σύννεφο καπνού δυσχεραίνει την ορατότητα στα εναέρια μέσα.

Στο μεταξύ, πυροσβέστες έσωσαν μέσα στο δάσος μεταξύ Δαδιάς και Γιαννούλη 25  παράτυπους μετανάστες που είχαν εγκλωβιστεί ανάμεσα σε δύο πύρινα μέτωπα. Οι αλλοδαποί παραδόθηκαν στη Συνοριοφυλακή. Οι μετανάστες βρέθηκαν μέσα στο φλεγόμενο δάσος μόλις 10 ημέρες μετά τον φρικτό θάνατο που βρήκαν στις 22 Αυγούστου 18 πρόσφυγες και μετανάστες στον Αβαντα και ένας στην περιοχή της Λευκίμμης στις 21 Αυγούστου.

Την προφυλάκιση, εξάλλου, των τριών «σερίφηδων», του 45χρονου Αλβανού και των δύο Ελλήνων, που κατηγορούνται για την αρπαγή και τον εγκλωβισμό 13 μεταναστών σε αυτοσχέδιο τρέιλερ στο Εβρο, αποφάσισε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης. Το δικαστικό συμβούλιο ήρε τη διαφωνία ανάμεσα στην ανακρίτρια που ζητούσε την προφυλάκιση και στην εισαγγελέα που είχε αντίθετη άποψη. Επειτα από αυτήν την εξέλιξη θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης των τριών κατηγορουμένων που ήταν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Οι τρεις «σερίφηδες» κατηγορούνται για σοβαρά αδικήματα, μετά τη «σύλληψη» και περιφορά με κλειστό τρέιλερ 13 παράτυπων μεταναστών, στην περιοχή της Νέας Χηλής. Μάλιστα, ο Αλβανός που ανέβασε και το σχετικό βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατηγορείται επιπλέον για οπλοφορία, οπλοχρησία, αλλά και για παραβίαση των προσωπικών δεδομένων.

Οι κατηγορούμενοι διώκονται για διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια με ρατσιστικά κίνητρα σε συνδυασμό με αρπαγή με ρατσιστικά κίνητρα από κοινού και συναυτουργία και έκθεση σε κίνδυνο, ενώ τον ιδιοκτήτη του οχήματος βαρύνει και η κατηγορία της παράβασης της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων.

Επειγόντως μέτρα ζητεί ο δήμαρχος Σουφλίου

Μέριμνα για τους κτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους αλλά και τους απασχολουμένους στην τουριστική βιομηχανία που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την καταστροφική φωτιά στον Εβρο ζητά ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος.

«Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος, είναι πολύ πικραμένος και μ’ αυτό που βλέπει επί πολλές ημέρες, απογοητευμένος. Σκεφτείτε ότι από το Σουφλί έως την Αλεξανδρούπολη όλα είναι μαύρα. Αυτή είναι η εικόνα που θα αντικρίσει όποιος επισκεφτεί την περιοχή. Το μελισσοκομικό μας πάρκο καταστράφηκε και το δασικό χωριό που είχαμε κάηκε ολοσχερώς» τονίζει ο δήμαρχος, ο οποίος καλεί την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την επανεκκίνηση της περιοχής.

«Μίλησα με τα υπουργικά κλιμάκια, τους είπα ότι χρειάζονται επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων για τις ζωοτροφές για όσο διάστημα χρειαστεί, αν παραμείνουν φυσικά και δεν εγκαταλείψουν τα επαγγέλματά τους, όπως τη μελισσοκομία, γιατί δεν θα υπάρχει ούτε ανθοφορία ούτε βόσκηση. Πρότεινα να γίνει ένα ειδικό πρόγραμμα Leader με μεγάλη επιδότηση της περιοχής. Δημιουργήστε σχολές εδώ, στην περιοχή του Σουφλίου» επισημαίνει ο κ. Καλακίκος.

Ως προς την τουριστική βιομηχανία, που έχει καταστραφεί και αυτή, σχολιάζει: «Ερχονται οι άνθρωποι και μου λένε: “Δήμαρχε, να μου δώσουν χρήματα να τα κάνω τι; Πού να μείνω; Ή ο ιδιοκτήτης ξενοδοχείου. Ποιος παρατηρητής πτηνών θα έρθει, αφού μιλάμε για καθολική καταστροφή;” Χρειαζόμαστε πια ένα διαφορετικό πεδίο τουρισμού, μετά και την καταστροφή στο Εθνικό Πάρκο, που επηρεάζει και τα πτηνά». Και συμπληρώνει ο δήμαρχος, ο οποίος προτείνει να αναλάβει η Δασική Υπηρεσία την αρμοδιότητα της δασοπυρόσβεσης: «Είπα και στους υπουργούς που μας επισκέφτηκαν ότι χρειάζεται εξειδικευμένος σχεδιασμός για την περιοχή».

«Οι δασικοί ξέρουν κάθε σπιθαμή της περιοχής και πάνω απ’ όλα έχουν αλληλεπίδραση με τους δασικούς συνεταιρισμούς και τις τοπικές κοινωνίες. Είναι επιστήμονες που ασχολούνται, που γνωρίζουν τα δάση. Οι πυροσβέστες είναι για τις πυρκαγιές στις αστικές περιοχές», υπογραμμίζει κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, καθώς η φωτιά εξακολουθεί να καίει για 15η συνεχή ημέρα.

Αναζωπυρώσεις: Κάτι δεν κάνουμε καλά

Σεληνιακό τοπίο είναι πλέον ο Εβρος, καθώς οι αδάμαστες πυρκαγιές έχουν κάνει στάχτη το 35% της επιφάνειας των δήμων Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου.

Με την τελευταία καταγραφή να κάνει λόγο για 826.000 στρέμματα καμένων εκτάσεων στους δύο δήμους (Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου) μέχρι τις 28 Αυγούστου, αναλογίζεται κανείς πότε θα μπει τέλος. Τα καμένα έχουν ξεπεράσει το 35% των επιφανειών του τμήματος του νομού, που αρχίζει από το ύψος του «λαιμού» του Εβρου (δηλαδή από τη νοητή γραμμή μεταξύ Μάνδρας και Μικρού Δερείου) και φτάνει μέχρι και τα όριά του με τη Ροδόπη, αναφέρει η ΕΡΤ Ορεστιάδας.

«Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η αλλεπάλληλη αύξηση του ρεκόρ μεγέθους μέγιστης πυρκαγιάς. Ιστορικά στην Ελλάδα είχαμε την πυρκαγιά της βόρειας Εύβοιας το 2021, που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ, και αυτήν τη στιγμή έχουμε μια καινούργια πυρκαγιά, που δεν έχει σβήσει κιόλας ακόμα και έχει ξεπεράσει τα 800.000 στρέμματα. Από τα 530 πήγαμε στα 800.000. Κάτι δεν κάνουμε καλά» τόνισε στην ΕΡΤ ο δασολόγος, ειδικός στις δασικές πυρκαγιές και διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, Γαβριήλ Ξανθόπουλος, για την πυρκαγιά στη Δαδιά.

Εξήγησε, επίσης, γιατί συμβαίνουν συνεχείς αναζωπυρώσεις: «Αυτό που βλέπετε στις αναζωπυρώσεις τις συνεχείς που γίνονται είναι γιατί εκεί που πέφτει το νερό αυτό, όταν είναι σε δάσος ψηλό, έπειτα από λίγο κάποιο κούτσουρο συνεχίζει να καίει. Δεν τελειώνει η φωτιά και μόλις στεγνώσει ξανά, ανάβει και ανάβει εκεί πέρα και τρέχεις μετά σαν παλαβός. Ενώ αν δείτε τους Αμερικανούς, χωρίς νερό σβήνουν ένα ολόκληρο βουνό. Πώς; Κάνοντας ζώνες, χειρωνακτικά, μικρές ζώνες. Στην Ελλάδα το κάνουμε με μπουλντόζες και δεν πάμε να το ολοκληρώσουμε, γιατί αν το αφήσεις απλώς έτσι και έρθει η φωτιά, θα περάσει» ανέφερε ο δασολόγος.

Εβδομάδα με βροχές παντού πλην του Έβρου

Δεν μας θέλει ούτε ο καιρός, ο οποίος μεταβάλλεται και θα φέρει βροχές που θα θυμίζουν φθινόπωρο σε όλη τη χώρα, πλην του Εβρου που φλέγεται!

Το ισχυρό σύστημα κακοκαιρίας που έρχεται από βδομάδα φαίνεται να επηρεάζει σχεδόν όλη τη χώρα. Στην τελευταία του ανάρτηση το meteo αναφέρει χαρακτηριστικά: «Από το συνολικό ύψος βροχής σε χιλιοστά που προβλέπει το αριθμητικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr μέχρι την Τρίτη 5/9 φαίνεται ότι η περιοχή του Εβρου θα είναι από τις ελάχιστες περιοχές της χώρας μας που δεν θα δεχθεί βροχοπτώσεις».

Το Σαββατοκύριακο γενικά ο καιρός θα είναι καλός, με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, ωστόσο το σκηνικό αλλάζει από την ερχόμενη εβδομάδα. Από τη Δευτέρα έρχεται το φθινόπωρο και το σύστημα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open Κλέαρχο Μαρουσάκη, θα επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας.

«Θα έχουμε πολλές βροχές, επικίνδυνες βροχές, δεν αποκλείεται να έχουμε και πλημμυρικά επεισόδια. Η θερμοκρασία θα πέσει κάθετα. Θα χτυπήσει ολόκληρη τη χώρα. Είναι ένα κύμα κακοκαιρίας, το οποίο θα ξεκινήσει από τα Βαλκάνια και θα καταλήξει προς τα νοτιότερα τμήματα του Ιονίου» είπε στο Open.

Και ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς αναφέρει πως έρχονται τα πρωτοβρόχια από βδομάδα και κάνει λόγο για μεταβολή του καιρού από Δευτέρα, με κορύφωση βροχοπτώσεων Τρίτη και Τετάρτη στα κεντρικά και τα νότια. «Σίγουρα θα επανέλθουμε σε πιο φυσιολογικές συνθήκες. Απλά να πούμε ότι είναι μια εποχή που είναι πολύ θερμές οι θάλασσές μας και άρα σίγουρα τα φαινόμενα που θα προκύψουν θα είναι αρκετά επικίνδυνα» κατέληξε ο μετεωρολόγος.

Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας με τα καμένα

Τη θλιβερή πρωτιά των περισσότερων καμένων εκτάσεων σε σχέση με όλα τα κράτη της Μεσογείου έχει φέτος η Ελλάδα, καθώς έχουν γίνει στάχτη 1.600.000 στρέμματα, σχεδόν τριπλάσια καμένη δασική έκταση από τον μέσο όρο των τελευταίων 20 ετών.

Σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές, που επεξεργάστηκε η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η συνολική καμένη έκταση στην Ελλάδα, από την αρχή του έτους έως και την Τετάρτη 30 Αυγούστου, καταγράφει αύξηση 270% σε σύγκριση με την έκταση που κατά μέσο όρο καίγεται ετησίως στη χώρα μας την τελευταία 20ετία (2002-2022).

Με τα 1.610.080 στρέμματα καμένων δασικών εκτάσεων έως την Τετάρτη 30 Αυγούστου η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη μεταξύ 20 κρατών της Μεσογείου. Δεύτερη κατατάσσεται η Ισπανία με 843.150 καμένα στρέμματα και τρίτη η Ιταλία με 630.610 στρέμματα. Αύξηση των καμένων εκτάσεων καταγράφεται επίσης στη Γαλλία (+68%) και στο Μαρόκο (+43%). Αντίθετα, μείωση καταγράφουν οι φωτιές στις υπόλοιπες χώρες.

Ο αριθμός των μεγάλων δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα, από την αρχή του έτους έως και την Τετάρτη 30 Αυγούστου, έφτασε τις 45, καταγράφοντας μείωση 20% σε σύγκριση με τον αριθμό μεγάλων δασικών πυρκαγιών που κατά μέσο όρο εκδηλώνονται στη χώρα μας σε ετήσια κλίμακα (2002-2022).

Αύξηση του αριθμού των δασικών πυρκαγιών καταγράφεται σε Ισπανία (+80%), Γαλλία (+198%), Μαρόκο (+94%), Κύπρο (+2%), Λιβύη (+3%) και Σλοβενία (+14%). Η Ελλάδα κατατάσσεται έβδομη μεταξύ 20 μεσογειακών χωρών. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ισπανία με 344 δασικές πυρκαγιές κατά τη διάρκεια του 2023.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This