Έβρος: Σε ύφεση η μεγάλη δασική πυρκαγιά, μετά από 16 ολόκληρες ημέρες ανυπολόγιστης καταστροφής

Ήδη ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, έκανε λόγο για «επιστροφή στην κανονικότητα»....

Must Read

Χρειάστηκε να περάσουν 16 ολόκληρες ημέρες ανείπωτης οικολογικής και οικονομικής καταστροφής και να θρηνήσουμε εκατοντάδες ζωές ανθρώπων και ζώων, για να φτάσουμε σήμερα να πληροφορούμαστε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία πως η πρωτοφανής δασική πυρκαγιά στον Έβρο, η οποία μετέτρεψε σε στάχτη ολόκληρο, σχεδόν, το παρθένο δάσος της Δαδιάς, βρίσκεται, επιτέλους, σε ύφεση.

Χθες το βράδυ, οι ισχυρές επίγειες και εναέριες κατάσβεσης δυνάμεις κατέβαλαν στο μέτωπο της Λευκίμμης υπεράνθρωπες προσπάθειες, για να διατηρήσουν αλώβητο τον οικισμό από τις πύρινες γλώσσες που τον προσέγγισαν σε απόσταση αναπνοής, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της να μπορούν, πλέον, να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Το συγκεκριμένο μέτωπο και το άλλο σε ρέμα βόρεια του Σουφλίου, είναι τα δύο τελευταία μέτωπα στην περιοχή, τα οποία χάρη και στην πτώση της έντασης των βορειοανατολικών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, δεν εμπνέουν πια ανησυχία, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι δυνάμεις πυρόσβεσης δεν παραμένουν στην περιοχή για επιτήρηση και παρακολούθηση των σημείων από τα οποία πέρασε η πυρκαγιά, προκειμένου να αντιμετωπιστούν εν τη γενέσει τυχόν αναζωπυρώσεις.

Αυτό, άλλωστε, ανέφερε σήμερα Κυριακή 3/9 και ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Γιάννης Αρτοποιός, επισημαίνοντας πως «κατά 80% έχει οριοθετηθεί η πυρκαγιά στον Έβρο» και προσθέτοντας ότι «πλέον υπάρχουν μόνο διάσπαρτες εστίες οι οποίες, πάντως, μπορούν να δώσουν μεγάλη αναζωπύρωση».

Με τις φλόγες που για περισσότερο από δύο εβδομάδας κατέκαιγαν το νομό να έχουν τεθεί υπό έλεγχο και τους οικισμούς να είναι -κατά τα φαινόμενα- ασφαλείς, ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος έσπευσε να δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «μπορούμε να μιλάμε πλέον για επιστροφή στην κανονικότητα και από αύριο για τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας με επίκεντρο την ανάταξη της οικονομίας της περιοχής μέσω και ενός ειδικού αναπτυξιακού σχεδίου στήριξης των επαγγελμάτων που έχουν πληγεί».

 

«Από Ω/18:00/02-09-2023 έως Ω/18:00/03-09-2023 εκδηλώθηκαν 49 νέες δασικές πυρκαγιές, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν 82 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια. Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο. Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στον Έβρο, ενώ ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, συνεχίζουν να επιχειρούν. 

Συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από Γαλλία, Ισπανία, Κύπρο, Ρουμανία, Τσεχία, Βουλγαρία και Σλοβακία, καθώς και μέσω διακρατικών συμφωνιών η Αλβανία και η Σερβία. Επίσης, συνδρομή παρέχουν μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχουν διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών. Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών. 

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Επικράτειας. Τέλος, παρακαλούμε όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών», αναφέρει το Πυροσβεστικό Σώμα στην αποψινή ενημέρωσή του για τις δασικές πυρκαγιές του τελευταίου 24ώρου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This