Νέο 112 σε Πιερία, Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια, Φθιώτιδα – Άναυδοι οι μετεωρολόγοι από την κακοκαιρία

Εγκλωβίστηκαν παιδιά στο Βόλο - Παρασύρθηκαν ΙΧ στη θάλασσα του Πηλίου

Must Read

«Ήχησε» το 112 για ακόμη μια φορά στους κατοίκους σε Πιερία, Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια, Φθιώτιδα προειδοποιώντας τους για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες- κεραυνοί-χαλαζοπτώσεις) για το επόμενο εικοσιτετράωρο στην περιοχή τους και καλώντας τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες- κεραυνοί-χαλαζοπτώσεις) για το επόμενο 24ώρο σε Πιερία, Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια, Φθιώτιδα. Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Σύσκεψη για την εξέλιξη της κακοκαιρίας

Παράλληλα, σύσκεψη για την εξέλιξη της κακοκαιρίας Daniel πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια με τη συμμετοχή επιχειρησιακών και υπηρεσιακών φορέων.

Όπως προέκυψε από τη σύσκεψη, στο κόκκινο παραμένουν Θεσσαλία, Μαγνησία, Πιερία, Σποράδες, Εύβοια και Φθιώτιδα ενώ θα σταλούν κι άλλα προειδοποιητικά μηνύματα μέσω του 112. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπογραμμίστηκε η ανάγκη να τηρηθούν οι οδηγίες των μηνυμάτων του 112 όσο διαρκούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα και να ακολουθούνται πιστά οι υποδείξεις των αρχών.

Επιπλέον, τονίστηκε ότι έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένονται το βράδυ σε Μεσσηνία και Λακωνία, ενώ αύριο σε ανατολική Πελοπόννησο, Αργολίδα και Δυτική Κρήτη.

Αναφορικά με την περαιτέρω εξέλιξη της κακοκαιρίας, επισημάνθηκε ότι ισχυρές βροχοπτώσεις θα σημειωθούν σε Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο, χωρίς ωστόσο να φαίνεται ότι θα δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα.Τέλος, η κακοκαιρία αναμένεται να επηρεάσει αύριο το πρωί την Αττική χωρίς ωστόσο να διαφαίνεται ότι θα δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα. Σύμφωνα με τα έως τώρα μετεωρολογικά δεδομένα η κακοκαιρία αύριο θα επηρεάσει κυρίως τα νότια προάστια και πιθανόν να δημιουργηθούν προβλήματα από Πειραιά έως Σούνιο, στη Σαλαμίνα και την Αίγινα.

Μέχρι στιγμής, υπάρχει ένας επιβεβαιωμένος νεκρός από την κακοκαιρία ενώ ο δήμαρχος Βόλου ανέφερε ότι υπάρχει ακόμα ένας. Και οι δύο είναι κτηνοτρόφοι που πήγαν να ταίσουν τα ζώα τους. Ένας αγνοούμενος έχει βρεθεί.

Δείτε το μήνυμα:

Άναυδοι οι μετεωρολόγοι

Ακόμα και οι μετεωρολόγοι μένουν έκπληκτοι και άναυδοι μπροστά στις βιβλικές εικόνες που έρχονται από τον Βόλο και την Μαγνησία γενικότερα η οποία κινδυνεύει από τα ξημερώματα να χαθεί κάτω από τον τεράστιο όγκο νερού που πέφτει από τα ξημερώματα λόγω της κακοκαιρίας Daniel.

 

Για ένα ακραίο φαινόμενο κάνει λόγο ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας.

«Ένα ακραίο φαινόμενο συνιστούν τα πρωτοφανή ύψη βροχοπτώσεων στον ευρύτερο χώρο της ανατολικής Θεσσαλίας», αναφέρει.

Όπως τονίζει, ειδικά στο Πήλιο, καταγράφηκε μέσα σε περιορισμένο χρονικό διάστημα πάνω από 500mm ύψος βροχής με εξαιρετικά μεγάλη ραγδαιότητα.

«Το μέγεθος της βροχόπτωσης παρ’ ότι πρωτοφανές, δικαιολογείται απόλυτα με βάση τα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης αφενός, και αφετέρου λόγω της γειτνίασης με τη θάλασσα και της εγκάρσιας επιμήκους διάταξης του Πηλίου προς το μέτωπο της κίνησης του συστήματος», σημειώνει και προσθέτει ότι «παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος ήταν εξαιρετικά υψηλός και ακραίος, εντούτοις η πρώτη εικόνα από τις επιπτώσεις στις υποδομές στην περιοχή του Πηλίου, είναι θετική».

Ο κ. Λέκκας τονίζει ότι «οι υποδομές στον ορεινό όγκο του Πηλίου είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές σε αντίστοιχα καιρικά φαινόμενα, δεδομένου ότι μετά τις βροχοπτώσεις του 2017 και τις καταστροφές που προκλήθηκαν, έγινε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας μία συστηματική προσπάθεια για την κατασκευή των υποδομών με βάση νέα δεδομένα, που συνέβαλε στην αυξημένη ανθεκτικότητα των έργων».

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι «εξαιρετικά απροσδιόριστος παράγοντας στον πλημμυρικό κίνδυνο ωστόσο παραμένει το ποσοστό της στερεοπαροχής, δηλαδή η ποσότητα των φερτών υλικών που παρασύρονται από τη βροχή και τα ορμητικά νερά, η οποία στο Πήλιο και ευρύτερα είναι σημαντική, λόγω του ευαποσάθρωτου χαρακτήρα των γεωλογικών σχηματισμών και ιδιαίτερα των σχιστολιθικών σχηματισμών, που απαντούν στην περιοχή».

«Επισημαίνεται τέλος ότι σημειώθηκε πλήθος περιπτώσεων μη συμμόρφωσης προς τις οδηγίες δια μέσου του 112, γεγονός το οποίο κυρίαρχα αποδίδεται στην άγνοια ή στη μειωμένη αντίληψη κινδύνου», καταλήγει ο κ. Λέκκας.

 

Άφωνος και ο Σάκης Αρναούτογλου από τα έντονα και σφοδρά καιρικά φαινόμενα.

«Δεν έχω ξαναδεί παρόμοια προγνωστικά μοντέλα ποτέ στη ζωή μου», τονίζει σε νέα ανάρτησή του.

Μάλιστα, προειδοποιεί πως έως την ερχόμενη Πέμπτη πεδιάδες δεν αποκλείεται να έχουν μετατραπεί σε λίμνη.

«Αν επαληθευθούν και τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία δεν αποκλείεται να μετατραπούν μεγάλα τμήματα της Θεσσαλικής πεδιάδας σε λίμνες έως και την Πέμπτη το πρωί – τα προβλεπόμενα ύψη βροχής που δίνουν τα περισσότερα προγνωστικά μοντέλα και για το επόμενο 36ωρο είναι πρωτοφανή και δεν έχω δει παρόμοια ποτέ στη ζωή μου μέχρι σήμερα!!», τονίζει χαρακτηριστικά ο Σάκης Αρναούτογλου για την κακοκαιρία Daniel.

Τέλος, κάνει έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας.

Δείτε την ανάρτησή του:

Η θάλασσα που «καταπίνει»

Τον γύρο του διαδικτύου έχει κάνει τις τελευταίες ώρες ένα βίντεο από τον Άγιο Ιωάννη Πηλίου το οποίο δείχνει αυτοκίνητα να έχουν παρασυρθεί από τα ορμητικά κύματα της θάλασσας.

Δείτε το βίντεο:

Το συγκεκριμένο παραθαλάσσιο χωριό έχει δεχθεί έναν απίστευτο όγκο νερού όπως «μαρτυρούν» οι αναρτήσεις που έχει κάνει από το πρωί η χρήστης Iro Proia.

Δείτε τις αναρτήσεις:

Χάος επικρατεί και στην Μηλίνα:

Εγκλωβίστηκαν παιδιά!

Οι εικόνες που έρχονται από την Μαγνησία και τις γύρω περιοχές είναι πραγματικά συγκλονιστικές.

Μία από αυτές δημοσίευσε το ethnos.gr, όπου φαίνονται δύο μικρά παιδιά να έχουν εγκλωβιστεί στο πλημμυρισμένο μπαλκόνι του σπιτιού τους και να έχουν ανέβει στα κάγκελα για να σωθούν καθώς το νερό έχει καλύψει τα πάντα.

Τα παιδάκια σώθηκαν καθώς ένας γείτονας που τα είδε, πήδηξε στον 1ο όροφο και τα απεγκλώβισε.

Δείτε την φωτογραφία:

Δείτε επίσης:

Λάρισα: Απομακρύνονται κάτοικοι και τουρίστες, πλημμύρισαν σπίτια, «χείμαρροι» οι δρόμοι

Νοσοκομείο Βόλου: Αναβλήθηκαν χημειοθεραπείες λόγω του «Daniel»!

Meteo για κακοκαιρία: Θα πέσουν ακόμα και 700 χιλιοστά βροχή! Ποιες περιοχές επηρεάζονται

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This