Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου: Το Μεταναστευτικό, ο φοιτητής του Αλέξης Τσίπρας και η σχέση του με τον Μητσοτάκη

Must Read

Ίσως είναι ο μόνος πολιτικός που ζει τόσο βαθιά στην καθημερινότητά του το μεταναστευτικό πρόβλημα της χώρας, γι’ αυτό και το χαρακτηρίζει «σαράκι που τρώει την κυβέρνηση».

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, γέννημα θρέμμα της Λέσβου, μίλησε στην «Espresso» και ανέφερε ότι κανένα από τα μέτρα για τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, που ανακοινώθηκε πανηγυρικά από τον πρωθυπουργό, δεν εφαρμόζεται ακόμη κι αυτό αποτελεί μεγάλη φθορά για εκείνη.

Ο περιφερειάρχης πιστεύει ότι είναι λάθος η μετεγκατάσταση στα ξενοδοχεία, γιατί αυτό προσελκύει ολοένα και περισσότερους, ενώ μία λύση λιγότερο ελκυστική για τις ορδές μεταναστών είναι οι κλειστές δομές.

Ο Κώστας Μουτζούρης υπήρξε ένας από τους πιο πετυχημένους και δημοφιλείς πρυτάνεις του ΕΜΠ κι αυτός ο τίτλος, από τη μία, όπως μας αναφέρει, τον συνοδεύει μονίμως και, από την άλλη, του δίνει το δικαίωμα να υποστηρίζει ότι καλώς παρενέβη η Αστυνομία στα έκνομα της ΑΣΟΕΕ.

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, ο οποίος εξελέγη κόντρα στην κομματική γραμμή της Ν.Δ., είχε πιστό συμπαραστάτη τη σύζυγό του Δήμητρα, με την οποία είναι μαζί 34 ολόκληρα χρόνια.

  • Τους πήρατε την Περιφέρεια, εκεί που σας είχαν ξεγραμμένο. Πώς τα καταφέρατε;

Ήμουν ανεξάρτητος όπως ξέρετε. Πρώτον, υπήρχε μια φθορά της προηγούμενης διοικητικής Αρχής και, δεύτερον, έπαιξε ρόλο ότι το δικό μας σλόγκαν ήταν τεχνοκρατικό. Ποντάραμε στην κατασκευή έργων. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είχε απορροφήσει μόνο το 18% του ΕΣΠΑ. Ήταν ουραγός στην απορρόφηση κονδυλίων. Εγώ, ως πολιτικός μηχανικός, έπεισα τον κόσμο ότι μπορώ να υλοποιήσω έργα. Βλέπω, όμως, και πόσο μυαλό είχαν όσοι δεν με πίστεψαν. Μα, ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι θα έβγαινα, διότι θα ήμουν είτε πρώτος είτε δεύτερος στον πρώτο γύρο κι ύστερα ως ανεξάρτητος θα έπαιρνα οπωσδήποτε όλες τις ψήφους. Ο ανεξάρτητος παίρνει από παντού. Ο κομματικός δεν παίρνει.

  • Είχατε τόσο στενή σχέση με τη γενέτειρα;

Εκεί γεννήθηκα, εκεί μεγάλωσα. Οι γονείς μου ήταν εκπαιδευτικοί και οι δύο κι έτσι μεγάλη μερίδα ανθρώπων όταν με έβλεπε μου έλεγε: «Είχα τον πατέρα σου δάσκαλο, είχα τη μάνα σου καθηγήτρια».

  • Πέσατε, όμως, αμέσως στα βαθιά με το Μεταναστευτικό.

Σωστά το λέτε, Μεταναστευτικό. Παλαιότερα ήταν και Προσφυγικό. Τώρα οι περισσότεροι είναι οικονομικοί μετανάστες και μόνο το 5% με 7% είναι πρόσφυγες. Έχουμε μια Λέσβο, λοιπόν, που έχει περί τους 16.000 με 17.000 μετανάστες. Η Χίος έχει 7.000, η Σάμος το ίδιο και η Λέρος -νότιο Αιγαίο, βέβαια- έχει άλλους 4.000. Είναι τραγική η κατάσταση και το κυρίαρχο θέμα είναι αυτό, στα νησιά. Αυτή τη στιγμή έχουμε 74 εθνότητες. Μετανάστες ακόμη και από την κεντρική Αμερική και το Κονγκό, οι οποίοι δεν έχουν κανέναν λόγο να βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου. Αλλά τι να περιμένει κανείς όταν δεν υπάρχει έλεγχος! Δεν ελέγχονται από κανέναν. Εκεί που βγαίνουν στις ακτές, το έχω δει με τα μάτια μου, δεν υπάρχει κανείς να τους παραλάβει και να τους ταυτοποιήσει. Όσοι θέλουν εμφανίζονται, όσοι όχι. Σε κάποια σημεία βρίσκονται ΜΚΟ που κατευθύνουν τα πράγματα, αλλά οι περισσότεροι βγαίνουν μόνοι τους και μπορεί να μην έχουν εμφανιστεί πουθενά.

  • Αυτό καθιστά το πρόβλημα μεγαλύτερο;

Πολύ μεγάλο. Δεν ξέρει κανείς πόσοι είναι. Από την άλλη, μεταφέρονται στην ενδοχώρα 170 ή 200 άτομα και την ίδια στιγμή ξαναμπαίνουν άλλοι 300… Δεν έχει νόημα να προωθούνται, εάν συνεχώς έρχονται νέοι. Δεν υπάρχει πρακτική λύση. Έχουμε κατακλυστεί. Εγώ την πρώτη μέρα που ανέλαβα, στην ορκωμοσία, δήλωσα ότι το κυρίαρχο θέμα είναι το Μεταναστευτικό κι αυτό γιατί επέρχεται εθνική, φυλετική, θρησκευτική αλλοίωση του πληθυσμού μας. Το πιστεύω ακράδαντα. Αυτό που γίνεται τώρα με τη μετεγκατάσταση στα ξενοδοχεία είναι λάθος. Αυτοί που φεύγουν και πάνε σε κάποια ξενοδοχεία σκεφτείτε ότι μετά τηλεφωνούν στις πατρίδες τους και λένε στους υπολοίπους: «Ελάτε, μένουμε σε ένα καλό ξενοδοχείο, διαμονή δωρεάν, διατροφή δωρεάν, χαρτζιλίκι τον μήνα». Είναι φαύλος κύκλος, λοιπόν, αυτό. Αποτρεπτικό για αυτούς, θα ήταν μόνο οι κλειστές δομές. Οι ανοιχτές δομές και τα ξενοδοχεία, όπου τους δίνεται ελευθερία κινήσεων, προσελκύουν πολλούς περισσότερους. Όταν τους πας π.χ. στη Φλώρινα, στη Βασιλίτσα κ.λπ., σε ξενοδοχεία και τρώνε και πίνουν τζάμπα, είναι πολύ ελκυστικό για αυτούς.

  • Είναι δύσκολο και για το δικό σας έργο όλο αυτό;

Ναι πολύ. Το νησί του Ελύτη, του Βενέζη, του Μυριβήλη, του Εφταλιώτη, της φιλοξενίας, να ζει τέτοιες καταστάσεις; Δεν μπορείτε να φανταστείτε. Και για τη Ν.Δ. είναι μείζον θέμα και διχάζει. Εγώ ήμουν παρών όταν ο πρόεδρος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη μεταναστευτική πολιτική της Ν.Δ. Είχε ανακοινώσει τρία ξεκάθαρα μέτρα (κλειστές δομές, φύλαξη και αποτροπή στα σύνορα, επαναπροώθηση) και κανένα δεν εφαρμόζεται. Ο κόσμος, όμως, τα πίστεψε αυτά. Ψήφισε με βάση όλα αυτά και τίποτε δεν έγινε. Άκουσα προχθές τον αντιπρόεδρο της Βουλής, τον Νικήτα Κακλαμάνη, που είπε ότι «όπως είχε φθορά ο ΣΥΡΙΖΑ από τις Πρέσπες, κινδυνεύουμε να έχουμε και εμείς τώρα». Σωστό είναι. Υπάρχει ήδη φθορά και το βλέπω. Εμένα με στήριξαν κυρίως οι άνθρωποι της Ν.Δ. και μιλάω και ξέρω. Υπάρχει φθορά. Ο κόσμος θα αντιδράσει. Κινδυνεύουμε να υπάρξουν επεισόδια μεταξύ γηγενών και αλλοδαπών. Ένας σπινθήρας χρειάζεται.

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρει ευθύνη για αυτό;

Οι λιμενικοί λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιγε τις αγκαλιές. Εγώ δεν το έχω ζήσει, δεν μπορώ να το πω, αλλά εκείνοι λένε ότι τώρα η κατάσταση είναι πιο αυστηρή.

  • Μήπως αυτό το αλισβερίσι στα σύνορα βολεύει αρκετούς;

Καταρχάς βγάζουν οι Τούρκοι χρήματα από αυτό. Το ίδιο και μεγάλη μερίδα του ελληνικού πληθυσμού. Είτε νοικιάζουν διαμερίσματα στις ΜΚΟ είτε στους μετανάστες. Ζουν ταβέρνες μόνο από μέλη ΜΚΟ. Στη Λέσβο είναι 3.000 μέλη ΜΚΟ. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι πίνουν, τρώνε, νοικιάζουν αυτοκίνητα κ.λπ. Αν μπεις στο αεροπλάνο, το μισό είναι μέλη ΜΚΟ. Ολα αυτά είναι τζίροι.

  • Υπάρχει και άλλη επικαιρότητα για την οποία πρέπει να έχετε άποψη ως πρώην πρύτανης του ΕΜΠ. Αύριο είναι η επέτειος του Πολυτεχνείου. Τι λέτε για το άσυλο και για τα όπλα που βρέθηκαν εντός της ΑΣΟΕΕ;

Με συνοδεύει πάντοτε ο τίτλος του πρύτανη. Κανείς δεν με φωνάζει περιφερειάρχη. Όλοι πρύτανη με λένε. Είναι απαράδεκτο αυτό που έγινε με την ΑΣΟΕΕ. Όταν ήμουν εγώ πρύτανης, έλεγαν και για το ΕΜΠ στην Πατησίων ότι υπάρχουν διάφορα τέτοια. Δεν βρήκαν ποτέ όπλα. Αυτό που απεδείχθη εκεί, όμως, είναι όντως μεγάλο θέμα. Εγώ νομίζω ότι η Αστυνομία μπορεί και πρέπει να παρεμβαίνει όταν υπάρχουν τέτοια ακραία θέματα και συγκεκριμένες καταγγελίες. Δυστυχώς, το άσυλο το εκμεταλλεύτηκαν κάποιες ομάδες κι έκαναν άντρα ανομίας τα πανεπιστήμια. Οι φωνασκούσες μειοψηφίες πάντα επιβάλλονται.

  • Η κάρτα εισόδου που λέγεται ότι θα εφαρμοστεί θα λύσει το πρόβλημα;

Οχι, δεν θα λειτουργήσει η κάρτα. Οι φοιτητές θα τα σπάσουν. Στο Πολυτεχνείο πριν από μένα είχε βάλει ο Μαρκάτος, νομίζω, smartcart και οι φοιτητές τα έσπασαν τα μηχανήματα όλα, σε μία μέρα.

  • Αν δεν κάνω λάθος, κι εσείς ως πρύτανης είχατε βάλει την Αστυνομία στο ΕΜΠ:

Ναι, το 2010. Είχαν μπει ξένα στοιχεία με μηχανάκια στο Πολυτεχνείο, έκαναν ζημιές και είχαν απειλήσει τους φύλακες. Η Αστυνομία, βέβαια, δεν ερχόταν και αναγκάστηκα να φτάσω μέχρι τον υπουργό Παιδείας και τον πρωθυπουργό. Οι αστυνομικοί μού έλεγαν: «Θα βρούμε τον μπελά μας».

  • Τα δικά σας παιδιά ασχολούνται με τα της πολιτικής;

Όχι. Ο Γιάννης, 32 χρόνων, τελείωσε το Πολυτεχνείο και έκανε διδακτορικό στην Αγγλία. Σήμερα είναι λέκτορας στο Λονδίνο. Ο Χάρης τελείωσε την Ιατρική εδώ και κάνει ειδικότητα στη Βιένη. Η κόρη μου, η Μάγδα, δουλεύει εδώ. Είναι αποστασιοποιημένα από την πολιτική. Καθόλου δεν με βοήθησαν, ούτε τώρα στις εκλογές. Αντιθέτως, με απέτρεπαν. Η γυναίκα μου με βοήθησε παρά πολύ. Είχε πιάσει τα νησιά και τα γύριζε».

  • Πόσα χρόνια γάμου μετράτε με τη Δήμητρα;

Τριάντα τέσσερα χρόνια γάμου. Υπάρχουν μεταξύ μας μια αρμονία και κοινοί στόχοι. Με βοήθησε να εκλεγώ περιφερειάρχης. Σε νησιά όπου δεν πήγα εγώ, Ικαρία κ.λπ., εκείνη κάθισε 20 μέρες. Πήγαινε σε όλες τις εκδηλώσεις. Εγώ ντρέπομαι λιγάκι. Εκείνη δεν ντρέπεται. Πάει και μιλάει παντού. Παλαιότερα είχε και η ίδια εκλεγεί δημοτική σύμβουλος με τον Νίκο Χιωτάκη στην Κηφισιά. Όμως, αυτή τη φορά έτρεχε για μένα και δεν κατέβηκε».

  • Έχετε άλλες πολιτικές βλέψεις;

Όχι. Δεν έχει νόημα. Εγώ είμαι μικρός μικρός, πρωθυπουργός τριών νομών.

  • Ποια η σχέση σας με τον πρωθυπουργό;

Καλές σχέσεις έχουμε, παρότι υποστήριξε την αντίπαλό μου, την Καλογήρου. Τα λέμε κατά καιρούς. Και τότε μου είχε πει «όποιος βγει». Στα οικονομικά καλά τα πάει, νομίζω. Αλλά εδώ το κυρίαρχο θέμα είναι το Μεταναστευτικό και αυτό απασχολεί την ελληνική κοινωνία. Αν δεν το είχε αυτό, θα αφιερωνόταν περισσότερο. Το Μεταναστευτικό είναι σαράκι που τρώει την κυβέρνηση.

  • Ο Τσίπρας υπήρξε φοιτητής σας;

Ναι, τον είχα. Τότε, το ’97, ήμουν πρόεδρος στη σχολή. Με τίμησε ο Τσίπρας, όταν το 2018 με επέλεξε για πρύτανη στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, παρότι ιδεολογικά δεν είμαστε μαζί».

  • Είχε πάρει, όπως λεγόταν, μετεγγραφή από τη Βουλγαρία;

Μου το είχαν πει αυτό και είχα τότε κοιτάξει την καρτέλα του. Πέρασε με πανελλήνιες. Αλλά κι αλλιώς να ήταν, τι σημασία έχει; Μετεγγραφή, έστω, τι σημασία έχει; Έστω κι ότι δεν έβγαλε το Πολυτεχνείο, τι σημασία έχει;

  • Έχει σημασία! Πώς δεν έχει;

Εντάξει, έχει. Και για μένα μετράει πολύ. Αλλά κυβερνητικά μπορούσε να εκλεγεί, όπως και έγινε.

  • Στο Μεταναστευτικό λέτε ότι δεν εφαρμόστηκε ακόμη το κυβερνητικό πρόγραμμα. Το γεγονός επίσης ότι πήραν πίσω τη διάταξη για τη βλασφημία δείχνει ίσως ότι πολύ γρήγορα αλλάζει στάση σε κάποια θέματα η κυβέρνηση;

Θα πρέπει να ξέρεις τι μάχες δίνεις. Αν δίνεις μάχη με το τσιγάρο και τις βλασφημίες, θα τη χάσεις. Όλοι θα βλαστημούν κι όλοι θα καπνίζουν. Αυτές είναι μάχες που χάνονται. Δεν ξεκινάς απαγορεύοντας το κάπνισμα στον δρόμο. Ξεκινάς από τα εστιατόρια και ύστερα πηγαίνεις σταδιακά. Επίσης, τη βλασφημία πώς την ελέγχεις; Θα έρθει ο αστυνόμος σπίτι σου να σε ακούσει να βλαστημάς;

  • Πώς ξεκουράζεστε;

Δεν ξεκουράζομαι ποτέ. Μόνο κάθε πρωί περπατάω μισή ωρίτσα. Μου δίνουν χαρά οι συμπατριώτες μου. Όταν εκλέχτηκα, μαζεύτηκε κόσμος, ο οποίος φώναζε: «Άργησες, αλλά μας ήρθες. Μας καταδέχτηκες, ήρθες».

  • Το ωραιότερο σημείο της Λέσβου;

Η διαδρομή Μόλυβος – Σκάλα Συκαμιάς. Το χωριό του Μυριβήλη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This