Ευθύμιος Λέκκας για πληγέντες: Τα σπίτια θα πρέπει να ελεγχθούν προσεκτικά, οι ζημιές είναι τεράστιες»

«Παλιά σπίτια που δεν κατέρρευσαν στις πλημμυρισμένες περιοχές είναι πλέον ακατάλληλα καθώς δεν έχουν αντοχές»

Must Read

Την εκτίμηση ότι ακόμα και παλιά σπίτια που δεν κατέρρευσαν στις πλημμυρισμένες περιοχές είναι πλέον ακατάλληλα καθώς δεν έχουν αντοχές, εξέφρασε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας σχετικά με την κακοκαιρία Daniel και την καταστροφή που προκάλεσε.

«Τα σπίτια με πλιθιά είναι ήδη διεγραμμένα», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως τα προβλήματα που θα προκύψουν από τις καταστροφές θα είναι τεράστια. Ειδικότερα όπως είπε, σημαντικά προβλήματα θα αντιμετωπίσουν και οι ιδιοκτήτες πιο σύγχρονων σπιτιών που έχουν χτιστεί με τούβλα. «Και αυτά έχουν υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές και θα πρέπει να ελεγχθούν προσεκτικά έτσι ώστε να διαπιστώσουμε την στατική τους επάρκεια», σημείωσε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.

Ζημιές σε μη δομικά στοιχεία

Ο Ευθύμιος Λέκκας έκανε αναφορά και στα κτήρια που έχουν κατασκευαστεί με οπλισμένο σκυρόδεμα, επισημαίνοντας πως είναι βέβαιο ότι έχουν υποστεί ζημιές κυρίως σε μη δομικά στοιχεία.

Αναφερόμενος στις τεράστιες καταστροφές που έχει προκαλέσει το πλημμυρικό φαινόμενο από την υπερχείλιση των ποταμών και τις ακραίες βροχοπτώσεις υπογράμμισε ότι φθορές έχουν υποστεί και τα πετρόκτιστα σπίτια και ξενοδοχεία στο Πήλιο.

«Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις τυπολογίας κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές. Στο Πήλιο έχουμε μία άλλη κατηγορία όπου είναι η πιο σημαντική και αφορά την αφαίρεση της υποστήριξης στα θεμέλια του κτηρίου. Γι’ αυτό βλέπουμε κτήρια τα οποία να έχουν ανατραπεί ή να έχουν πάθει σημαντικές βλάβες», υποστήριξε, ενώ διευκρίνισε οτι οι επιστήμονες μπορούν με ειδικές μεθοδολογίες να ελέγξουν την κατάσταση του εδάφους γύρω από τα θεμέλια των σπιτιών τόσο σε ορεινές περιοχές όσο και σε παρόχθιες.

Ένας ακόμη κίνδυνος προέρχεται από τον υδροφόρο ορίζοντα που έχει ανέβει λόγω των υδάτων. «Λόγω της ανόδου της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα, που έφτασε σχεδόν στην επιφάνεια (σ.σ. του εδάφους) ενώ ήταν στα 30 ή τα 100 μ., μπορεί να έχουμε διόγκωση των υλικών των πετρωμάτων και αυτή η διόγκωση προκαλέσει μακροπρόθεσμες βλάβες στα κτήρια» ανέφερε.

Ειδικότερα, όπως είπε, ορισμένοι γεωλογικοί σχηματισμοί, όπως ο άργιλος, που είναι κοινοί στο θεσσαλικό κάμπο, όταν απορροφήσουν νερό διογκώνονται.

Ο υδροφόρος ορίζοντας απειλεί τα σπίτια

«Εάν έχουμε διόγκωση του εδάφους θεμελίωσης, το κτήριο υφίσταται βλάβες στατικής επάρκειας», πρόσθεσε τονίζοντας ότι «θα πρέπει να γίνει άμεσα μία χαρτογράφηση συνολικά της περιοχής που επλήγη σε σχέση με το φαινόμενο. Θα πρέπει να γίνει ένα σύστημα με γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών, με δορυφορικές πληροφορίες και εικόνες, έτσι ώστε να έχουμε αποτυπωμένη όλη την καταστροφή».

Στην συνέχεια, έκανε σαφές πως έχουμε τα εργαλεία και την τεχνογνωσία. «Όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια μπορούν να αποτυπώσουν με πολύ μεγάλη ακρίβεια όλη την περιοχή, έτσι ώστε να δούμε πώς εξελίσσεται το φαινόμενο, τα αίτια, τις επιπτώσεις του φαινομένου στον αγροτικό και στον οικιστικό τομέα», συμπλήρωσε.

Μάλιστα ο κ. Λέκκας τόνισε ότι η καταγραφή πρέπει να γίνει μέσα σε έναν μήνα γιατί διαφορετικά θα δρούμε αποσπασματικά και κατέληξε λέγοντας ότι οι επιστήμονες θα πρέπει έχουν γενική εικόνα ανά περιοχή, ανά χωριό, ανά μονάδα.

u

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This