Γάζα: Mε «θετικό πνεύμα» εξετάζει την πρόταση εκεχειρίας η Χαμάς – Τo Ισραήλ αποφασισμένο να εισβάλλει στη Ράφα

«Το μόνο που εμποδίζει μια συμφωνία εκεχειρίας, είναι η Χαμάς», επιμένουν οι Ισραηλινοί

Must Read

Την ώρα που το Ισραήλ βάζει τις «τελευταίες πινελιές» στο σχέδιο της χερσαίας επέμβασής του στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, η Χαμάς εξετάζει με «θετικό πνεύμα» την προτεινόμενη εκεχειρία, μέσω της διαμεσολάβησης στην οποία μετέχει και η Αίγυπτος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Χαμάς, ο επικεφαλής του παλαιστινιακού κινήματος, Ισμαήλ Χανίγια, ανέφερε σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον αρχηγό των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών, Αμπάς Κάμελ, πως οι διαπραγματευτές της Χαμάς θα επιστρέψουν στην Αίγυπτο «μόλις καταστεί δυνατόν», για να ολοκληρώσουν τις σχετικές διαπραγματεύσεις. Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, ο Χανίγια είχε ανάλογη τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό του Κατάρ και υπουργό Εξωτερικών  του εμιράτου, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ-Θάνι.

Από την πλευρά της, η ισραηλινή κυβέρνηση κατηγόρησε τη Χαμάς ότι αποτελεί εμπόδιο σε μια συμφωνία εκεχειρίας, αρνούμενη να κάνει παραχωρήσεις. «Το μόνο που εμποδίζει μια συμφωνία είναι η Χαμάς. Η Χαμάς το μόνο που κάνει είναι να σκληραίνει τους όρους της και να οχυρώνεται πίσω από παράλογα αιτήματα», υποστήριξε η Ρακέλα Καραμσόν, εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η νέα αυτή πρόταση εκεχειρίας, η οποία έρχεται σχεδόν επτά μήνες από την έναρξη των εχθροπραξιών μεταξύ μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα, προβλέπει ανταλλαγή των -υπολοίπων- ομήρων που απήχθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης του παλαιστινιακού κινήματος στο ισραηλινό έδαφος την 7η Οκτωβρίου, με Παλαιστινίους φυλακισμένους στο Ισραήλ. Η Χαμάς, η οποία πήρε την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας το 2007, ζητεί η συμφωνία να προβλέπει μόνιμη παύση πυρός, κάτι, που, φυσικά, το Ισραήλ αρνείται, δηλώνοντας ότι θέλει να συνεχίσει την επίθεση, μέχρι την «τελική νίκη» επί του ισλαμιστικού κινήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, η εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης επανέλαβε σήμερα ότι το Ισραήλ συνεχίζει να προετοιμάζεται για μια μεγάλη επίθεση στη Ράφα, πόλη στην οποία συνωστίζονται περίπου 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, εγείροντας φόβους για μια επικείμενη σφαγή. «Η επιχείρηση στη Ράφα είναι αναγκαία για να εξαλείψει την τρομοκρατική απειλή. Προετοιμαζόμαστε για να μπούμε», τόνισε. Τη Μεγάλη Τρίτη, μάλιστα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός θα εισέλθει στη Ράφα είτε επιτευχθεί συμφωνία εκεχειρίας με τη Χαμάς, είτε όχι.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This