Διαφορετικές διαστάσεις λαμβάνει το τραγικό τροχαίο δυστύχημα στην Λιβύη που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε μέλη της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.
Σύμφωνα με την πληροφορία που έδωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ ο στρατιωτικός αναλυτής, Παναγιώτης Θεοδωρακίδης, το λεωφορείο που επέβαιναν τα μέλη της αποστολής είχε δεξαμενές αερίου!
Παράλληλα ο ίδιος υποστηρίζει πως το δυστύχημα θα μπορούσε να αποφευχθεί!
Συγκεκριμένα ανέφερε:
«Οι πληροφορίες μου είναι ότι το λεωφορείο είχε και αυτό δεξαμενές αερίου, εξ ου και η ανάφλεξη» είπε ο κ. Θεοδωρακίδης.
Αν αυτή η πληροφορία επιβεβαιωθεί θα εξηγήσει την έκρηξη που σημειώθηκε και την φωτιά που κατέκαψε το λεωφορείο και σκότωσε τα πέντε μέλη της ελληνικής αποστολής.
Τα μέτρα ασφαλείας
Παράλληλα, ο ίδιος ο οποίος ήταν πρώην εκπρόσωπος τύπου του ΝΑΤΟ τόνισε ότι τα μέτρα ασφαλείας τόσο από το ΓΕΕΘΑ όσο και από τις ελληνικές διπλωματικές αρχές στη Λιβύη δεν ήταν τα κατάλληλα σε μια χώρα στην οποία το σκηνικό είναι πολεμικό εδώ και χρόνια.
«Έπρεπε να είναι διαφορετικές οι συνθήκες αυτοπροστασίας, επικοινωνίας και ο σχεδιασμός. Όταν εμπλέκεται το υπουργείο Εξωτερικών σε μια ξένη χώρα, όλα περνάνε δια του Υπουργείου Εξωτερικών. Το Υπουργείο Άμυνας και ιδιαίτερα το ΓΕΕΘΑ εκτελεί. Στον τρόπο λοιπόν εφαρμογής έπρεπε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός και να αναλυθεί περισσότερο ο κίνδυνος, αλλά η πληροφόρηση που είχαμε για το τι συμβαίνει στη Λιβύη» τόνισε ο κ. Θεοδωρακίδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο η χώρα βρίσκεται σε χάος και το δυστύχημα ήταν μια άτυχη στιγμή και θα έπρεπε «να ληφθεί μια ανάλυση κινδύνου και ρίσκων ιδιαίτερη».
Παράλληλα θα έπρεπε να μελετηθεί η οδική πορεία που θα ακολουθούσε η αποστολή από τη Βεγγάζη προς την κατεστραμμένη από τις πλημμύρες Ντέρνα.
Όσο για το λεωφορείο που επέβαιναν τα μέλη της αποστολής:
«Σαν κρατική υπόσταση η Λιβύη δεν μπορεί να παρουσιαστεί πουθενά. Άρα ο σχεδιασμός έπρεπε να είναι πολύ διαφορετικός. Η δύναμη αυτασφάλισης της αποστολής μαζί με τους υγειονομικούς, οι οποίοι επιχειρησιακά δεν γνωρίζουν τι να κάνουν, δεν σωρεύονται στο ίδιο λεωφορείο κατά την ταπεινή μου άποψη» δήλωσε ο κ. Θεοδωρακίδης.
Ο κ. Θεοδωρακίδης υποστηρίζει πως ακόμα και αν δεν συνέβαινε το δυστύχημα κάτι άλλο θα γινόταν με την ελληνική αποστολή «η οποία ίσως θα έπρεπε να έχει και συνεισφορές από νατοϊκές δυνάμεις που δρουν στη Λιβύη».
«Θα μπορούσε να αποφευχθεί»
Σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή, «είχαμε επιτυχημένη αποστολή εκκένωσης με το πραξικόπημα στο Σουδάν, αλλά σε συνεργασία με υπόλοιπες ΝΑΤΟϊκές χώρες, οι οποίες έχουν καλύτερη πληροφόρηση διότι έχοντας πρεσβείες έχουν ακόλουθους άμυνας και έχουν διαδικασίες άλλες. Εμείς δυστυχώς δεν είχαμε την εκπροσώπηση που θα έπρεπε, αν και επιτυχημένα στη Λιβύη είχαμε κάνει το 2014 εκκένωση».
«Ο κίνδυνος στην τουρκοκρατούμενη Λιβύη ήταν υψηλός αλλά δεν είναι αυτός ο οποίος στοχοποίησε την αποστολή. Υπήρξε ένα ατύχημα. Από ότι φαίνεται ήταν ένα ατύχημα που θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν υπήρχε περισσότερη συγκέντρωση και διαφορετική διανομή στο κομβόι», κατέληξε ο κ. Θεοδωρακίδης.
Δείτε επίσης:
Το τελευταίο «αντίο» στα θύματα της Λιβύης
Απονεμήθηκε ο ανώτατος βαθμός στους αξιωματικούς που σκοτώθηκαν στη Λιβύη