Δευτέρα 21/6/2021

Νέος εκβιασμός από Τσαβούσογλου για το Κυπριακό: «Ή συνέταιροι στα κοιτάσματα ή τίποτα…»

Με πιο ωμό τρόπο δεν θα μπορούσε να εκφραστεί ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αναφορικά με το Κυπριακό. «Ή μας κάνετε συνεταίρους στους υδρογονάνθρακες ή ξεχάστε την επανέναρξη του διαλόγου για την επίλυση του προβλήματος»: Αυτό ήταν το μήνυμα του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το οποίο προκάλεσε την οργή του Νίκου Αναστασιάδη, που εξέφρασε τη θλίψη του για την τοποθέτηση Τσαβούσογλου.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στη εθνοσυνέλευση, είπε ότι «η Τουρκία, η οποία διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, έχει νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στις θαλάσσιες περιοχές που βρίσκονται δυτικά και βορείως της Κύπρου» και απείλησε ότι «η χώρα μας έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους και θα συνεχίσει να τα λαμβάνει». Αμέσως μετά υποστήριξε πως η Τουρκία δεν σκέφτεται να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών με τους υφιστάμενους όρους. «Θέτουμε υπ’ όψιν των συνομιλητών μας ότι, αν ξεκινήσει μια νέα διαδικασία, πρέπει προηγουμένως να αρθούν όλες οι ασάφειες σχετικά με την πολιτική ισότητα των δύο πλευρών» είπε.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αμέσως μετά, και λίγες ημέρες πριν από την τριμερή συνάντηση υπό τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και τη συμμετοχή Ακιντζί, απάντησε πως η Τουρκία «απειλεί να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις της, προκειμένου να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και τόνισε πως «υπό απειλές και όρους που θέτει η Τουρκία, όχι μόνο δεν δημιουργείται το απαραίτητο θετικό κλίμα, αλλά μολύνεται και η προσπάθεια που καταβάλλει ο γενικός γραμματέας». Την προκλητική στάση και συμπεριφορά της Τουρκίας έθεσε στη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στην Ουάσινγκτον ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ