ΕΜΥ: Σήμερα η πιο επικίνδυνη μέρα της κακοκαιρίας Elias – Mέχρι πότε θα διαρκέσουν τα φαινόμενα

Δήμαρχος Μαντουδίου: «Πρώτη φορά πέφτει τόσο νερό» - Πλημμύρισαν οι Ροβιές - Τραγική η κατάσταση στην Εύβοια - Ήχησε το 112

Must Read

Το «καμπανάκι» του κινδύνου κρούει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) για την κακοκαιρία Elias στο νέο επικαιροποιημένο δελτίο επιδείνωσης καιρικών φαινομένων που εξέδωσε πριν από λίγο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΜΥ, σήμερα αναμένεται να είναι η πιο επικίνδυνη μέρα της κακοκαιρίας Elias.

Τέλος, αναφέρει πως τα φαινόμενα θα κρατήσουν μέχρι αύριο το πρωί και σταδιακά αναμένεται να εξασθενήσουν.

Ολόκληρο το δελτίο:

«Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που επικαιροποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης η κακοκαιρία θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Πιο αναλυτικά:

Σήμερα Τετάρτη (27-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στη Στερεά (Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα και τα βορειότερα τμήματα της Βοιωτίας), τη Θεσσαλία (κυρίως ανατολική και νότια), τις Σποράδες και την Εύβοια (κεντρική και βόρεια).

Την Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως τις πρωινές ώρες στη Μαγνησία, τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως την κεντρική και βόρεια), τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία.
 
Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν».

Η κατάσταση στην Εύβοια

Με ιδιαίτερο μένος χτυπά την Εύβοια η νέα κακοκαιρία Elias η οποία έχει «επισκεφτεί» την χώρα μας από χθες φέρνοντας μαζί της ισχυρές βροχές και καταιγίδες με μεγάλη κεραυνική δραστηριότητα που έγινε αντιληπτή ακόμα και στην Αττική τα ξημερώματα.

Ήδη στην Εύβοια έχει «ηχήσει» το 112 για το Μαντούδι.

Δείτε βίντεο:

 

Πρωτοφανές το νερό που έπεσε

Χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης είπε στην ΕΡΤ πως το νερό που έχει πέσει από τα ξημερώματα είναι πρωτοφανές και συμβαίνει για πρώτη φορά!

«Το νερό που έχει πέσει από τις τρεις το πρωί στο Δήμο Μαντουδίου είναι θα έλεγα για πρώτη φορά. Δεν έχει ξαναγίνει. Έχουμε περάσει και τον Daniel, αλλά και προηγούμενες κακοκαιρίες. 150 χιλιοστά βροχής σε μόλις λίγες ώρες έπληξαν σχεδόν όλο το δήμο», είπε.

Τα προβλήματα εστιάζονται κυρίως στην κοινότητα των Ροδίων και στο υπόλοιπο τμήμα του δήμου.

Μάλιστα, εκπέμπει SOS καθώς ο Κηρέας είναι έτοιμος να υπερχειλίσει ενώ τα υπόλοιπα ποτάμια είναι έτοιμα να υπερχειλίσουν.

Ο ίδιος έκανε έκκληση σε όλους τους δημότες αλλά και τους οδηγούς να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Σε ερώτηση για τις εκκενώσεις είπε πως δεν έχουν γίνει όμως «έχουμε πει σε αυτούς που είναι σε περιοχές οι οποίες είναι κοντά σε ποτάμια να πάνε σε ασφαλή σημεία».

Τέλος σχολίασε σχετικά με τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή πως «έχουν γίνει τα φράγματα, όμως το νερό είναι πάρα πολύ. Δεν μπορεί να συγκρατηθεί σε τόσο μεγάλη ποσότητα νερού και σε σημεία που δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα κατεβαίνουν από τα βουνά φερτά υλικά. Αυτό το νερό είναι πάρα πολύ και αυτή την ώρα που μιλάμε είναι κατακλυσμός».

Δείτε τις δηλώσεις του:

Πλημμύρισαν πάλι οι Ροβιές 

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του χωριού Ροβιές στην Εύβοια μιλά για ολοκληρωτική καταστροφή εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων!

Δείτε βίντεο:

 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το χωριό έχει πλημμυρίσει καθώς ο μεγάλος όγκος νερού που έχει πέσει από τις τέσσερις τα ξημερώματα δεν μπορεί να συγκρατηθεί από τα τέσσερα ποτάμια που περνάνε μέσα από την περιοχή με αποτέλεσμα να έχουν υπερχειλίσει και να έχουν απειλήσει το χωριό.

Δείτε βίντεο:

«Μέχρι τώρα έχουν πλημμυρήσει τουλάχιστον 40 σπίτια, υπόγεια ξενοδοχείων, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα ενώ έχουν δημιουργηθεί προβλήματα και σε θεμελιώσεις σπιτιών. Μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή. Το χωριό έχει χωριστεί σε τρία κομμάτια έριξε τόσο μεγάλο όγκο νερού και συνεχίζει να βρέχει. Μέσα από το χωριό περνάνε τέσσερα ποτάμια οπότε καταλαβαίνεται τι έχει γίνει», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Θοδωρής Κέρης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα τωρινά προβλήματα είναι «αμαρτίες» δημάρχων και αντιδημάρχων των προηγούμενων ετών.

«Έχουν γίνει εγκλήματα στην περιοχή. Κλείσανε ποτάμια, χτίσανε μέσα στα ποτάμια, φράξανε ποτάμια, τα μίκρυναν», εξήγησε.

Δείτε βίντεο:

Το χωριό δοκιμάζεται για δεύτερη φορά μετά την προηγούμενη κακοκαιρία Daniel.

«Στον Daniel είχαν καταλήξει εδώ φερτά υλικά από το δάσος με καμμένα δέντρα που ξεριζώθηκαν. Η περιφέρεια έβαλε άμεσα μηχανήματα και καθάρισε τα πάντα όμως πάλι τα ίδια. Δεν έχουμε σταματήσει στιγμή, έχουμε μηχανήματα δήμου και περιφέρειας και παλεύουμε», είπε στο protothema.gr.

Δείτε βίντεο από τα προβλήματα της προηγούμενης κακοκαιρίας:

 

Τραγική η κατάσταση στην Εύβοια

Ώρες αγωνίας ζει η ΕύβοιαΟι δρόμοι διαλύθηκαν, πέτρες πέφτουν από παντού και πληροφορίες κάνουν λόγο για εγκλωβισμένους στο Δερβένι. Σοβαρά τα προβλήματα από την κακοκαιρία ειδικά στο βόρειο κομμάτι του νομού.

 

 

Με σφοδρότητα «χτύπησε» η κακοκαιρία Elias και την Εύβοια προκαλώντας πολλά προβλήματα. Στα δύο έχει κοπεί η περιοχή καθώς έκλεισε ο δρόμος στο Δερβένι λόγω κατολισθήσεων. Στο χωριό μεταβαίνει κλιμάκιο της πυροσβεστικής, της αστυνομίας και μηχανήματα της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για τον απεγκλωβισμό των κατοίκων. Πυροσβέστες και σωστικά συνεργεία σπεύδουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, καθώς αρκετοί κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι και προσπαθούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. 

 

 

Μεγάλες ποσότητες νερού έχουν πέσει στους δύο δήμους της Βόρειας Εύβοιας. Τα φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα στην Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή. Έχουν σημειωθεί μικρές κατολισθήσεις, ενώ καλείται η πυροσβεστική για να απομακρύνει δέντρα που έχουν ξεριζωθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες στις Ροβιές κόπηκαν δρόμοι και πλημμύρισαν σπίτια. Η ένταση του νερού έχει πλημμυρίσει τα πάντα. 

Η έντονη βροχόπτωση έχει παρασύρει μέχρι και βάρκες στους δρόμους, η κυκλοφορία έχει διακοπή σε αρκετούς δρόμους, ενώ οι κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους. Κλειστός παραμένει ο δρόμος από τα Ψαχνά προς τη βόρεια Εύβοια. Ο δήμαρχος Μαντουδίου έκανε έκκληση στους κατοίκους να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους.

 

 

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί στην Εύβοια

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας ανακοινώνεται η διακοπή κυκλοφορίας, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων ως εξής:

• Από 49,5η χ/θ (Προκόπι) έως 57η χ/θ (Μαντούδι) της Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού, λόγω έντονης βροχόπτωσης και συσσώρευσης υδάτων στο οδόστρωμα στον Νομό Εύβοιας. (Από ώρα 07:15 της 27-09-2023)

• Επαρχιακή οδός Ροβιών – Ιστιαίας (μέσω Μαρουλίου – Βουτά), λόγω έντονης βροχόπτωσης – φερτών υλικών – πτώσης δένδρων στον Νομό Εύβοιας (Από ώρα 07:45 της 27-09-2023)

• Επαρχιακή οδός Λίμνης – Ροβιών, λόγω έντονης βροχόπτωσης – φερτών υλικών στον Νομό Εύβοιας (Από ώρα 08:50 της 27-09-2023). Ενώ, προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας :

• Από 16η χ/θ (Καστέλλα) έως 49,5η χ/θ (Προκόπι) της Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Προκόπι στον Νομό Εύβοιας.(Από ώρα 07:15 της 27-09-2023).

 

 

Ήχησε το 112 στο Μαντούδι Ευβοίας 

Δύσκολη είναι η κατάσταση στο Μαντούδι Ευβοίας με το 112 να στέλνει μήνυμα προς τους κατοίκους, την ώρα που το νερό στην περιοχή έχει φτάσει το ένα μέτρο εξαιτίας της κακοκαιρίας Elias. Δοκιμάζεται τις τελευταίες ώρες η περιοχή με την κακοκαιρία να έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα.

Μάλιστα εστάλη από το 112 μήνυμα προς τους κατοίκους της περιοχής ότι έρχονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα με ισχυρές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις, ενώ υπάρχει κίνδυνος για την υπερχείλιση χειμάρρων.

 

Ο δρόμος είναι κλειστός από Προκόπι προς Μαντούδι οι κάτοικοι μιλούν για ολική καταστροφή και προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούν. Στις Ροβιές έπεσαν 160mm νερού, 150mm στην Βατερή και 120mm στην Λίμνη. Από τις 4:00 το πρωί δοκιμάζεται και η Χαλκίδα. Μεγάλος όγκος νερού πέφτει μέσα στην πόλη, με την πυροσβεστική υπηρεσία να παρεμβαίνει για απάντληση υδάτων στα πλημμυρισμένα υπόγεια.

Λίγο μετά τις 5:00 το πρωί σημειώθηκε διακοπή ρεύματος σε μία μεγάλη περιοχή βόρεια της Χαλκίδας, ενώ η κεραυνική δραστηριότητα είναι ακατάπαυστη. Από Χαλκίδα έως και την Ερέτρια οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια από την ισχυρή καταιγίδα.

Διαβάστε ακόμα:

Κακοκαιρία Elias: Ομαλοποιείται η κίνηση σε μετρό, τραμ, προαστιακό

Κλείνει η λεωφόρος Αναβύσσου γιατί υπερχείλισε το ρέμα!

Η κακοκαιρία Elias δείχνει τα «δόντια» της: Νέα προειδοποίηση ΕΜΥ – Σήμερα η πιο δύσκολη ημέρα

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This